Deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu cere demisia fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, și a președintelui CCR, Valer Dorneanu, după verdictul dat de CEDO marți, în privința contestației formulate de Laura Codruța Kovesi împotriva deciziei de revocare a sa din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare (VEZI DETALII).

"Dreptul la o judecată echitabilă și cel la liberă exprimare sunt fundamentale într-un sistem democratic. Cum e cel al României, spre exemplu. Că personaje precum Tudorel Toader și Valer Dorneanu înțeleg asta tovărășește, bântuiți fiind de fantomele unui sistem defunct și de ordine de partid e dovedit clar, astăzi, de decizia adoptată în unanimitate de CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi. Demisia celor doi aparatcici e necesară, iar președintele țării n-ar trebui să ezite să le-o ceară, după cum nu s-a sfiit să semneze și decretul de revocare al dne. Kovesi...! Altfel, cei doi tovarăși se vor bucura, în curând, de pensiile speciale, că doar le «merită», nu?!

Iar pentru cine nu știe, tov. Dorneanu a blocat atât punctul 8 al Declarației de la Timișoara - «propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate» - cât și Legea lustrației...", a comentat deputatul de Prahova Dan Rădulescu.

Pe 22 februarie 2018, ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruța Kovesi, prezentând un raport cu 20 de "acte și fapte de netolerat într-un stat de drept". Laura Codruța Kovesi a fost demisă din funcție în 9 iulie printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, după ce o decizie a Curții Constituționale a statuat că „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”. Anterior, șeful statului refuzase să dea curs cererii de revocare.

Joomla SEF URLs by Artio