Deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu a lansat o serie de propuneri cu privire la reorganizarea activității în sectorul protecției mediului, inițiative care, în opinia sa, ar duce la măsuri mai eficiente, rezultate din trasarea unor atribuții mai clare autorităților responsabile.

 

Propunerile acestuia pleacă de la ideea că "vedem și simțim în fiecare zi, în localitățile noastre, în casele noastre, faptul că dreptul constituțional al cetățenilor la un mediu sănătos nu este respectat! Confirmarea acestui fapt vine și din procedurile de infringement în domeniul mediului lansate de Comisia Europeană".

În opinia deputatului USR Dan Rădulescu, "atribuțiile în ceea ce privește protecția mediului la nivel local se împart între autoritățile locale și instituții aflate în subordonarea Ministerului Mediului. Din ultima categorie fac parte Comisariatele Județene ale Gărzii de Mediu și Agențiile Județene pentru Protecția Mediului. Din păcate, împărțirea atribuțiilor între toți actorii menționați în legislație duce, de cele mai multe ori, la pasarea responsabilității și de puține ori la implementarea unor soluții eficiente. Conform Hotărârilor de Guvern privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu și a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în timp ce prima instituție are atribuții de control, constatare și sancționare care cu greu s-ar regăsi în altă parte, a doua deține multe sarcini birocratice și de analiză care ar putea fi preluate de către ministerul de resort, autoritățile locale, mediul academic și institute de cercetare, actori privați și chiar Garda de Mediu".

Propunerile lansate ]n dezbatere de parlamentarul USR de Prahova sunt:

-Desființarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM)

-Împărțirea atribuțiilor sale către alte instituții și organizații, în special Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, autorități locale și actori privați

-Reorganizarea și întărirea GNM și a structurilor subordonate, inclusiv preluarea bazei materiale a ANPM,

-Profesionalizarea departamentelor de mediu din cadrul autorităților locale și județene,

-Liberalizarea pieței laboratoarelor și a studiilor de specialitate în domeniu protecției mediului care stau la baza strategiilor naționale, regionale sau locale precum și a elaborării normelor tehnice și legale în domeniu.

Argumente pro și contra, dar și alte sugestii pe această temă pot fi transmise pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau prin comentarii la postarea publicată de deputatul Dan Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Joomla SEF URLs by Artio