Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, o serie de modificări aduse legislației electorale, cele mai importante dintre ele vizând procedura după care românii din străinătate își vor putea exercita dreptul la vot și posibilitatea prelungirii votării până la ora 23.59, atât în secțiile din țară, cât și în cele de peste hotare.

 

Cătălina Bozianu, deputat și președintele PMP Prahova, a apreciat modificările menite să ușureze procesul de votare în secțiile de peste graniță: "Noi, cei de la PMP, am susținut și susținem orice inițiativă prin care se simplifică exercitarea dreptului de vot pentru toți cetățenii români. De aceea, considerăm un pas înainte extinderea la trei zile a perioadei în care românii din străinătate pot vota la alegerile naționale, adoptă în sesiunea extraordinară încheiată ieri. Este un act de minim bun-simț politic, prin care acestor oameni care au dovedit că le pasă de soarta țării li se dau garanții suplimentare că-și pot exercita unul dintre cele mai importante drepturi constituționale. În același timp, considerăm acest pas insuficient pentru a rezolva problema votului diasporei, soluția corectă fiind aceea propusă de noi: introducerea votului electronic. Nici măcar votul prin corespondență, introdus pentru alegerile prezidențiale, nu este de natură să ușureze semnificativ procesul de votare pentru românii din afara granițelor."

Parlamentarul de Prahova a ținut să puncteze, însă, că o altă inițiativă de modificare a legislației electorale, susținută de peste un milion de români, nu a fost transpusă, încă, într-un act normativ. Din păcate, modificările adoptate ieri de Camera Deputaților nu includ și inițiativa noastră de alegere a primarilor în două tururi de scrutin, pentru susținerea căreia au semnat peste un milion de români. Această schimbare de sistem care ar sparge monopolul politic și administrativ al PSD și al oricărui partid-mamut, construit pe sistemul baronilor locali. Noi vom continua să ne batem pentru acest proiect în sesiunea parlamentară de toamnă, pentru ca alegerile locale din vara viitoare să fie o competiție corectă, fără avantaje pentru baronii locali, iar comunitățile să fie conduse de primari care reprezintă cu adevărat voința majorității cetățenilor", a declarat Cătălina Bozianu.

Potrivit modificărilor deja adoptate, în străinătate votul se va desfăşura pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă şi duminică. "În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00", se arată în noile prevederi.

Tot în străinătate, cât și în secțiile din țară, la ora închiderii urnelor, 21.00, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23.59. Conform preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23.59 se va aplica şi în secţiile de vot din ţară.

Foto: Vlad Ursulean

Joomla SEF URLs by Artio