Deficitul bugetar a crescut la 1,11% din PIB după primele patru luni ale anului, arată o analiză ale cărei cifre au fost date recent publicității. Deputatul PNL de Prahova, Răzvan Prișcă, a solicitat, ministrului de resort, explicații pe acest subiect.

 

În întrebarea pe care i-a adresat-o ministrului de Finanțe, Răzvan Prișcă arată că "execuția bugetului general consolidat s-a încheiat după primele patru luni ale lui 2019 cu un deficit de 11,4 miliarde de lei, respectiv 1,1% din PIB, potrivit  datelor operative de execuție".

"Potrivit unei analize realizate recent, după primele patru luni ale lui 2019 bugetul general consolidat a consemnat un deficit de aproximativ 11 miliarde de lei, respectiv 1,11% din PIB.

Având în vedere cele menţionate anterior, vă rog, domnule ministru, să îmi comunicaţi, care sunt măsurile luate în calcul de Ministerul finanţelor publice pentru ajustarea finanţelor publice şi restabilirea climatului macro-economic?" i-a cerut deputatul liberal lui Eugen Teodorovici.

În analiza la care face referire Răzvan Prișcă, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 110,9 miliarde lei, cu 15,9% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 99,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. 

La capitolul cheltuieli, cele mai mari creșteri au fost înregistrate cu cheltuielile de personal, cu 26,0% mai mari față de cele realizate în primele patru luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În ceea ce privește veniturile, s-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 11,0% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Joomla SEF URLs by Artio