Parlamentul a aprobat, săptămâna trecută, în plenul reunit, înființarea unei comisii de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate la alegerile din 26 mai. Forul și-a început activitatea în această săptămână, la lucrări luând parte, în calitate de membru, și deputatul PSD de Prahova Laura Moagher.

 

Primele lucrări ale Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate la alegerile din 26 mai au avut loc pe 1 iulie.

"Comisia parlamentară de anchetă se compune din 23 de membri, deputați și senatori, desemnați de grupurile parlamentare ale Camerei Deputaților și Senatului, potrivit configurației politice a Parlamentului României. Comisia parlamentară de anchetă este condusă de un birou alcătuit din președinte, 2 vicepreședinți și 2 secretari", se arată în hotărârea adoptată săptămâna trecută.

Potrivit documentului citat, în vederea audierii, Comisia parlamentară de anchetă poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice și care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei. "În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută la art. 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare", se mai arată în hotărârea care precizează și că "împiedicarea în orice fel a activității Comisiei parlamentare de anchetă în îndeplinirea atribuțiilor sale se sancționează potrivit legii penale."

Constatările, concluziile și propunerile Comisiei parlamentare de anchetă vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului în termen de 90 de zile de la data constituirii Comisiei parlamentare de anchetă. După primirea raportului, Birourile permanente reunite îl vor pune la dispoziția grupurilor parlamentare și îl vor înscrie pe ordinea de zi, pentru a fi supus dezbaterii plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Laura Moagher, deputat PSD de Prahova, face parte din comisie în calitate de membru.

Joomla SEF URLs by Artio