Deputatul PSD de Prahova Laura Moagher a subliniat importanța verificărilor care au loc în această perioadă, în cadrul operații "Demetra", care vizează fructele şi legumele din comerțul intracomunitar și import.

Parlamentarul de Prahova consideră că acţiuni asemănătoare celor desfăşurate de către autorităţi în ultimele zile, care vizează verificarea calităţii fructelor şi legumelor ce intră în România şi sunt destinate consumului populaţiei, trebuie intensificate şi desfăşurate periodic. "Fructele şi legumele care intră în ţara noastră trebuie să fie de aceeaşi calitate ca şi cele vândute în ţările din vestul Europei, pentru că nu este normal ca în România să se aplice un alt standard (inferior din păcate) al calităţii fructelor şi legumelor vândute.  Este momentul ca autorităţile să creeze un sistem de stopare a contrabandei cu legume şi fructe, astfel încât pe pieţele şi în magazinele din ţara să nu mai intre produse de o calitate îndoielnică, pentru că romanii au dreptul să trăiască sănătos şi trebuie să consume produse sănătoase. Rezultatele acţiunilor din ultimele zile sunt destul de îngrijorătoare în contextul în care la peste 58% din numărul agenţilor economici verificaţi, au fost constatate abateri de la lege, iar o cantitate de legume şi fructe de peste 28% din totalul verificat, nu se încadra în normele legale", a arătat deputatul de Prahova.

În urmă cu câteva zile, ANSVSA a publicat un raport privind controale la nivel național derulate începând din 11 aprilie, pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import. Acțiunea este parte a operațiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat pe palierul lor de competență toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF.

Până duminică au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și trei depozite, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei și a fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe: 23 de tone de ceapă uscată din Polonia; 10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia; 23,04 tone de mere din Polonia; 200 de kg de usturoi din China; 6,45 tone de cartofi din Polonia; 1,82 tone de ciuperci din Polonia; 6,78 tone de roșii din Spania; 2,2 tone de vinete din Spania; 7,8 tone ardei gras din Spania; 60 de kg de roșii din Grecia.

Cel mai des, abaterile întâlnite au fost lipsa documentelor sanitare veterinare, igienă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depășirea capacității de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare), lipsa autorizației de funcționare a depozitului de destinație.

Joomla SEF URLs by Artio