Mai multe modificări importante la Legea educației naționale au fost adoptate luni, de Senat, ca for decizional (VEZI DETALII). În calitate de parlamentar, dar și de cadru didactic, deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu a lăudat multe dintre schimbările făcute în beneficiul elevilor, dar critică noile prevederi privind conducerea universităților.

 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Dan Rădulescu a trecut în revistă  câteva dintre modificările aduse Legii educației:

"Mă număr printre semnatarii și susținătorii propunerii de modificare a Legii Educației, depusă anul trecut, care a trecut ieri de Senat – ca for decizional.

Propunerea aduce modificări necesare îmbunătățirii stării educației. Iată, pe scurt, câteva dintre ele:

  • la solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului.
  • gratuitate pentru accesul elevilor la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de filme şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.
  • gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul auto județean și interjudețean, feroviar și naval, pe tot parcursului anului calendaristic.
  • în fiecare unitate de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea un psiholog şcolar care să aibă în evidenţă până la 500 de elevi.
  • pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă ”65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv
  • numărul maxim de elevi dintr-o grupă/clasă, limitat."

Parlamentarul a anunțat că va "susține în continuare măsurile benefice elevilor, indiferent de culoarea politică. Pentru că școala este pentru elevi, a elevilor și trebuie să se dezvolte conform nevoilor lor", dar tocmai de aceea condamnă "cu vehemență amendamentul propus de Liviu Pop, care elimină condiţia ca un rector să nu mai ocupe mai mult de două mandate complete în aceeași universitate."

“Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”, prevede actuala Lege a educației.

Articolul modificat stabilește doar că "durata mandatului de rector este de 4 ani”, astfel că a fost eliminată astfel condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate.

Joomla SEF URLs by Artio