Legea mirosurilor ar urma să acopere un vid legislativ din Legea Calității Aerului, fiind menită să rezolve situații în care, deși mirosurile puternice afectează sănătatea oamenilor, analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele legale. Ar fi un act normativ de mare ajutor la Ploiești, acolo unde, deja de ani buni, cetățenii îndură poluarea olfactivă în timp ce autoritățile dau asigurări că nu există depășiri la concentrațiile de substanțe poluante.

 

"Ploieștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din România! Aproape zilnic se depășesc valorile limită pentru benzen, butadienă ori hidrogen sulfurat! Spre exemplu, numai în luna mai, concentrația maxim legal admisă pentru benzen, care este extrem de cancerigen, a fost depășită timp de aproape 15 zile, cei mai afectați fiind locuitorii din Bariera București unde valorile au fost depășite și de 20 de ori! Legea mirosurilor, pentru care am semnat și eu, este cea mai bună cale pentru a reglementa disconfortul olfactiv! De aceea, vă invit și pe voi să semnați petiția pentru susținerea Legii mirosurilor! Și să dați share, pentru a ajunge la cât mai multă lume! Cu toții merităm un aer curat!", a scris deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Proiectul are propria pagină de internet, acolo unde poate fi semnată și petiția în favoarea acestei legi. "Legea a fost adoptată tacit de Senat. Următorul pas este adoptarea în Camera Deputaților, dar coaliția PSD-ALDE întârzie punerea pe ordinea de zi", se arată pe legeamirosurilor.ro.

"În ianuarie 2017, filiala Timișoara a Uniunii Salvați România a propus parlamentarilor partidului inițierea unei proiect legislativ privind monitorizarea și măsurarea mirosurilor. Ideea a venit ca necesitate din cauza efectelor mirosului rezultat de pe urma unor activități economice asupra locuitorilor din oraș și din județ, dar și ca răspuns la poziția Gărzii de Mediu: «În România nu avem legislație pentru mirosuri». Munca de documentare a membrilor USR Timișoara a fost preluată de parlamentarii Allen Coliban și Cornel Zainea, care au inițiat dezbateri publice cu toți factorii implicați și au demarat elaborarea legii, împreună cu Ministerul Mediului. Legea a fost dezbătută în Comisia pentru Mediu din Senat și a trecut tacit în 2019. Legea Mirosurilor este un instrument mult așteptat de către cetățenii din toată țara, oameni ajunși în situația în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieși în parcuri, nu pot beneficia de dreptul fundamental la aer curat, din cauza poluării olfactive generată de activitatea unor operatori industriali, ferme zootehnice sau gropi de gunoi, amplasate în proximitatea zonelor rezidențiale", scriu inițiatorii acestui demers.

Prevederile legii ar urma să se aplice când mirosurile se percep și în cazul concentrațiilor foarte reduse de substanță, care se încadrează în pragurile limită prevăzute în legislația privind calitatea aerului, pentru că deseori nu este posibilă dovada existenței mirosurilor cu metodele fizico-chimice utilizate în cazul măsurării calității aerului.

Operatorii economici care generează mirosuri vor fi obligați de lege să ia toate măsurile referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv, astfel încât să nu afecteze sănătatea populației şi mediul în întregul său, iar singura soluție rămâne adoptarea unei legi care să reglementeze poluarea olfactivă, indiferent de sursă, mai explică inițiatorii.

Documentul și expunerea de motive pot fi consultate pe legeamirosurilor.ro.

Prin petiția on-line se dorește punerea de urgență a proiectul de lege pe ordinea de zi a Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților.

Joomla SEF URLs by Artio