Ca să arate cât de tare se mândreşte cu ţara noastră, Guvernul României a comandat şi publicat un film de prezentare, care a fost prezentat în premieră în această săptămână, la şedinţa solemnă ţinută joi la Alba Iulia. Singura problemă, dincolo de textul plat, mai degrabă demn de o compunere şcolară, şi de omiterea unei virgule fix când era mai vizibil mesajul, ţine de imaginile folosite. Unele dintre ele, cu toată mândria locală, nu sunt din România!

Jurnaliştii de la Digi 24 susţin că au identificat imaginile cu pricina pe site-uri de profil, care funcţionează ca un fel de mega-bază de date în acest domeniu şi de unde oricine poate să descarce fotografii sau filmări, contra unei taxe. Astfel, în clipul de prezentare a României apar imagini realizate de autori din Rusia sau Norvegia. În filmul de patru minute, proiectat la începutul şedinţei solemne de joi, din Sala Unirii de la Alba Iulia, scenariul vorbeşte despre „ţara munţilor falnici mângâiaţi de norii cerului albastru”. Lucrurile se amestecă apoi puţin. Guvernul vede ţara ca pe „grădina Maicii Domnului” şi „ţara nemuritorului Dracula”, „sălaş pentru ultimii lupi liberi din Europa”. Un moment ilustrat cu imaginea unui lup liber, dar... dintr-o pădure din Norvegia.

Fotografia, realizată de un fotograf norvegian, poate fi cumpărată de pe site-ul Shutterstock cu un preţ care variază între 50 şi 169 euro, în funcţie de calitate.

Grâul din Rusia ilustrează momentul în care se vorbeşte despre „ţara câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”. Imaginile pot fi cumpărate, de asemenea, de pe internet, mai notează Digi 24.

Joomla SEF URLs by Artio