Ploieștenii, otrăviți în continuare cu substanțe cancerigene! "În luna noiembrie am respirat, cu toții, 16 zile de benzen!" avertizează deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu.

 

După calculele prezentate de parlamentare, la Ploiești, fiecare persoană a respirat 30.000 ug/m3 de benzen, în condițiile în care legea stabilește o valoare limită anuală pentru protecția sănătății umane de... 5 ug/m3! "Dacă pe cei mari se pare că-i interesează mai puțin treaba asta, ce se întâmplă, însă, cu benzenul respirat de copii? Este o limită a benzenului suficient de mică? Benzenul este o cauză majoră a leucemiei la copii și a altor tipuri de cancer hematologic. Prichindeii, aflați în diferite stadii de dezvoltare, au factori de risc fizici unici atunci când sunt expuși la toxinele din mediu, inclusiv la benzen, pe fondul nivelului de mobilitate, consumului de oxigen, producției hormonale și creșterii generale. După absorbție în organism, benzenul este metabolizat în ficat, ceea ce duce la producerea metaboliților săi, precum oxidul de benzen, fenolul, benzochinona și muconaldehida, care suferă un metabolism suplimentar în măduva osoasă pentru a forma o benzochinonă. Numeroase studii au arătat că mulți dintre acești metaboliți ai benzenului sunt direct responsabili atât pentru efectele sale citotoxice, cât și pentru cele genotoxice! În măduva osoasă, formarea benzoquinonei din metabolizarea benzenului produce mielotoxicitate, provoacă daune în celulele hematopoietice, perturbări cromozomiale, induce stresul oxidativ etc.", explică parlamentarul

Acesta subliniază că "expunerea umană la benzen produce cancerul hematologic și o gamă largă de efecte necanceroase adverse, inclusiv erori funcționale ale sistemului respirator, nervos, ale sistemului imunitar, probleme hematologice, hepatice, renale, cardiovasculare și reproductive. În plus, este redusă rezistența organismului la infecții și se pot produce perturbări cromozomiale".

Benzenul este o substanță cancerigenă  încadrată în clasa A1 de toxicitate.

Joomla SEF URLs by Artio