Moţiunea de cenzură introdusă de partidele din opoziţie a fost aprobată astăzi în Parlament, cu 238 de voturi favorabile, în contextul în care era nevoie de 233 pentru adoptarea ei. Asta va duce la demiterea actualilor membri ai Executivului, care vor mai rămâne totuşi o perioadă pe funcţii, ca interimari, până când preşedintele va propune un nou premier iar echipa acestuia va primi voturile de încredere.

 

Dezbaterile privind moţiunea de cenzură au început joi dimineaţă, premierul Dăncilă având un discurs agresiv, în care i-a criticat pe liderii PNL şi Pro România şi a avertizat că actuala opoziţie, odată ajunsă la putere, nu va fi în stare să guverneze. Preşedintele PSD nu l-a uitat nici pe fostul coleg de coaliţie, Călin Popescu Tăriceanu, depre care a spus că "a căzut în mod rușinos în capcana domnului Ponta și și-a asigurat un apus al carierei politice lamentabil".

Cu toate mesajele dure transmise de Dăncilă, votul a demonstrat voinţa majorităţii din Parlament de schimbare a actualului Guvern. Moţiunea a primit 238 de voturi favorabile şi 4 împotrivă, în timp ce parlamentarii PSD au fost prezenţi în sală însă nu au votat, informează Digi 24. Au votat alături de PNL mai mulți deputați ai minorităților, în jur de 7, precum și fostul președinte al organizanizației de tineret a PSD, Gabriel Petrea, mai notează sursa citată.

Guvernul PSD este demis, dar rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va propune, în urma consultărilor, un nou premier care să vină cu o nouă echipă de miniştri în faţa Parlamentului. Dacă noul Cabinet primește 233 de voturi în Parlament, va fi învestit și poate asigura guvernarea. Dacă, însă, forul legislativ va respinge prin vot două cabinete consecutiv, se declanșează alegeri anticipate pentru Parlament.

Joomla SEF URLs by Artio