Conducerea Partidului Naţional Liberal a anunţat că premierul desemnat îi va propune în noul cabinet, care urmează să intre pentru votul de încredere în Parlament, tot pe miniştrii de până acum, demişi la moţiunea de cenzură. În încercarea deja asumată public de a genera dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate, liberalii mai anunţă şi că nu-şi vor vota propriile propuneri. În faţa acestui caz fără precedent, rivalii politici anunţă că vor sesiza Curtea Constituţională.

 

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte luni, iar liderii social-democraţi urmează să decidă strategia pe care o vor urma în ceea ce priveşte învestirea noului guvern Orban, precum şi stabilirea datei Congresului pentru alegerea noii conduceri a partidului, informează România TV. "Înainte de toate vreau ca luni, când ne reunim toţi colegii din ţară, să avem o discuţie serioasă în ceea ce priveşte viitoarea strategie a PSD, să închidem discuţiile în ceea ce priveşte modificările la statutul PSD şi, nu în ultimul rând, să decidem data Congresului", a spus Marcel Ciolacu, duminică, la Conferinţa extraordinară a PSD Bucureşti.

Acesta a menţionat că se va discuta şi despre sesizarea pe care urmează să o depună în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, către CCR, cu privire la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban pentru a prelua funcţia de premier de către preşedintele Klaus Iohannis. „Va fi depusă cu certitudine mâine (n.r. astăzi). Un singur lucru o să invoc astăzi din această sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a rămas interimar. Vă rog frumos să îmi spuneţi dumneavoastră ce forţă politică sau ce parlamentar a anunţat că va vota cu domnul Orban în Parlament? E o mascaradă. În aceeaşi şedinţă l-au propus prim-ministru să fie desemnat de către preşedintele României domnul Orban şi în aceeaşi şedinţă au hotărât, prin vot politic, că nu o să-l voteze. Să îmi explice şi mie cum văd ei această interpretare constituţională şi, mai ales, cum poţi să desemnezi o persoană pe care nimeni până acum nu a spus că o s-o voteze? Presupun că CCR o să ne lămurească", a mai spus Marcel Ciolacu.

Reacţiile din tabăra PSD apar în contextul în care PNL, pe lângă propunerea lui Ludovic Orban şi o "actualizare" a programului de guvernare, a propus pentru posturile de miniştri exact aceleaşi persoane care au făcut parte şi din primul cabinet Orban, demis prin moţiune de cenzură.

"Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa cabinetului pe care o voi prezenta în calitate de premier desemnat. Conducerea PNL a aprobat în unanimitate prograul de guvernare, o actualizare a programului în baza căruia a fost învestit Guvernul în data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeaşi componenţă", a spus Ludovic Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Joomla SEF URLs by Artio