Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Executivul condus de Ludovic Orban va abroga recursul compensatoriu prin asumarea răspunderii, dacă Parlamentul nu va face demersuri în acest sens.

 

Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, în maximum două săptămâni, Guvernul Orban ar putea ajunge în Parlament, din nou, de această dată pentru a-și pune mandatul la bătaie ca să anuleze prevederile recursului compensatoriu.

„Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament“, a declarat Raluca Turcan, potrivit evz.ro.

Precizările acesteia vin după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că legea recursului compensatoriu trebuie abrogată doar în Parlament, după o analiză atentă.

„Vom găsi cea mai bună soluţie pentru a genera abrogarea prevederilor din recursul compensatoriu, care au pus în pericol viaţa, integritatea fizică, bunurile personale ale cetăţenilor români, prin eliberarea înainte de termen a unor condamnaţi, în special a celor care au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave, astfel încât să nu mai pericliteze viaţa şi siguranţa cetăţenilor”, spunea premierul Ludovic Orban, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a declarat, la Digi24, că abrogarea nu produce efecte pentru cei care au ieşit deja din închisoare în baza recursului compensatoriu: „Cei care au scăpat rămân afară, nu se mai duc înapoi”.

Acesta a adăugat că „ar fi o premieră absolută pentru România să se ducă Guvernul în Parlament cu angajarea răspunderii pe abrogarea unei legi. Asumarea pe abrogarea recursului compensatoriu e o chestiune serioasă pentru că ar genera o moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și dacă nu își asumă răspunderea Guvernul. Angajarea de răspundere se face când guvernul e sigur pe majoritatea parlamentară sau când vrea să îşi verifice majoritatea parlamentară”.

Joomla SEF URLs by Artio