serban nicolae 820Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, i-a cerut demisia prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru prestaţia avută în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România. Parlamentarul social-democrat merge pe linia lansată de colegii săi, susţinând că oficialii europeni care critică guvernarea din România sunt fie prost informaţi, fie rău-voitori, fie ambele. În această notă, Nicolae reia tema de discuţie legată de statul paralel şi îl acuză pe Timmermans că susţine abuzurile justiţiei asupra românilor.

„Declaraţiile făcute ieri în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European au umplut paharul răbdării. Să te declari îngrijorat de legi ce n-au produs încă vreun efect, de presupuneri şi predicţii stupide şi vădit subiective, dar să ignori cu nonşalanţă rele grave care deja s-au produs, abuzuri concrete, întâmplate şi dovedite, asta arată că eşti nedemn de funcţia pe care o ocupi. Ce înseamnă «dreptul la un proces echitabil» când hotărârea de condamnare e dată de un judecător obligat să nu divulge inculpatului şi avocatului acestuia o parte din probe? Ce înseamnă «dreptul la un proces echitabil», când se aplică proceduri secrete care derogă sau chiar încalcă direct garanţiile procesuale prevăzute de Constituţie şi lege? Ce înseamnă «independenţa magistraţilor» când procurorii sunt subordonaţi, prin protocoale secrete, ofiţerilor de informaţii în cadrul unor echipe comune de anchetă penală? Ce «paşi înainte» au fost făcuţi când ai în fiecare an sute de persoane achitate pentru că «fapta nu există» şi zeci dintre aceste persoane înainte de a fi achitate au fost şi în arest preventiv?”, a scris Şerban Nicolae pe Facebook.

„Ar trebui să ai bunul-simţ de a nu rosti asemenea absurdităţi în Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European. Ai demonstrat că nu ai nici una, nici alta. Noi, în România, am mai văzut mentalităţi ca a ta. În anii '50. Sunteţi puţini, dar în poziţii-cheie ale deciziei. O fostă procuroare, şcolită doctrinar în cei mai negri ani ai lui Ceauşescu, te aplaudă şi gândeşte ca tine în Parlamentul European. Şi mai sunt câţiva. Totuşi, de unde atâta infatuare, atâta aroganţă şi dispreţ la un socialist? Acum înţeleg de ce în ţara ta, partidul tău (Partidul Muncii) nu obţine nici 6% din voturile cetăţenilor. Ei te cunosc mai bine decât te cunosc concetăţenii mei. Te-ai acoperit deja de ruşine. Demisionează, Frans Timmermans! Urgent!“, a mai scris Şerban Nicolae.

Reacţia vine după ce, luni seară, în Parlamentul European, Frans Timmermans a afirmat că protocoalele secrete în care a fost implicat Serviciul Român de Informaţii nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările de legislaţie privind justiţie, că aceste modificări nu au legătură cu presupusele abuzuri, ci doar împiedică lupta anticorupţie şi că, din această perspectivă, România a făcut în ultimele luni uriaşi paşi înapoi.

Joomla SEF URLs by Artio