Primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni care au trecut la alte partide înaintea alegerilor locale din această lună riscă să îşi piardă mandatele de drept, cu doar câteva săptămâni înainte ca ele să se fi încheiat oricum la termen. Explicaţia ţine de faptul că numele respectivilor aleşi locali au apărut pe listele de candidaţi, dându-le vechilor partide dovada oficială de care aveau nevoie pentru a putea sesiza Prefectura.

 

Reprezentanţii Prefecturii Prahova au confirmat că au primit în ultimele zile numeroase sesizări, vizând câteva zeci de aleşi locali din judeţ, inclusiv primari. Pe listă se află şi primarii din Băicoi, Marius Constantin, şi Măgureni, Gheorghe Iordache, foşti la ALDE, dar care acum candidează din partea PPU-SL. De altfel, ALDE Prahova a depus o notificare, solicitând ca prefectul să emită ordinul de încetare a mandatelor celor doi, cât şi a mandatelor mai multor consilieri locali. Din acelaşi motiv, ALDE a cerut şi demiterea consilierilor judeţeni Toma Pinţoiu şi Vasile Ardeleanu.

Şi mai mulţi primari aleşi în 2016 de la PSD riscă acum pierderea mandatelor, după ce au trecut la PNL. Potrivit unor surse din mediul politic, social-democraţii ar fi solicitat demiterea edililor din Băneşti, Gheorghe Stoica, Proviţa de Sus, Ovidiu Movileanu, Păuleşti, Sandu Tudor, şi Ciorani, Marin Voicu. La ultimii doi, de exemplu, se ştia de ani buni că şi-au anunţat sprijinul pentru echipa PNL, însă, în lipsa unei demisii scrise din PSD, dovada oficială a venit abia acum, odată cu depunerea candidaturii. E valabilă şi viceversa, după ce PSD a luat de la PNL primarii din Mizil, Sângeru şi Bărcăneşti. Conform legislaţiei, un ales local care trece la alt partid îşi pierde mandatul. Noutatea introdusă de Codul administrativ este că acest lucru se constată prin ordin de prefect, în condiţiile în care, până de curând, în cazul consilierilor, vacantarea postului se făcea prin votul celorlalţi colegi, iar în unele situaţii se ajungea ca procedura, în teorie extrem de simplă, să fie întârziată cu lunile. E drept şi că o pierdere a mandatului tocmai acum nu mai cântăreşte prea mult pentru aleşii locali, în condiţiile în care peste câteva săptămâni debutează noul mandat, însă există riscul, mai ales la primari, ca o demitere să ducă la blocarea, pentru mai mult sau mai puţin timp, a administraţiilor locale, cel puţin până când consilierii vor împuternici viceprimarii să preia atribuţiile.

Joomla SEF URLs by Artio