Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, critică decizia luată la nivelul Ministerului Culturii, de a înființa Muzeul Holocaustului în curtea Muzeului Antipa, mai ales în lipsa unor consultări pe marginea acestui subiect. Acesta îl acuză pe ministrul de resort că a mințit, anterior, negând că obiectivul va fi plasat acolo, dar și că, prin acest demers, va distruge identitatea celorlalte muzee cu unul nou, condamnat de la început la a fi lipsit de identitate.

 

"Crearea unui complex muzeal mamut este, clar, o reminiscență nefastă a sistemului comunist, unde totul trebuia centralizat până la sufocarea oricărui demers original ori care ar fi presupus individualitatea unei instituții, ca să nu mai amintesc de aceea a omului. Să fim, toți, la fel, tovarăși! Dar, până la urmă, la ce ne-am putea aștepta din partea unui ministru al culturii PSD, partidul urmaș, discret, al PCR-ului?! În problema înființării viitorului Muzeu al Holocaustului, comunicatul emis acum câteva ore de Ministerul Culturii este cât se poate de tranșant – locația este fix în curtea Muzeului Antipa, adică în perimetrul dintre muzeu și instituția vecină, Muzeul Național al Țăranului Român. Tov. Breaz Daniel, ministrul culturii, a făcut ceea ce știe cel mai bine orice pesedist – a mințit atunci când a afirmat că: ”nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înființa muzeul, vom decide și, de comun acord, poate și cu o consultare publică, vom vedea unde vom înființa muzeul respectiv (...) Locația nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul Antipa și Muzeul Țăranului Român, ca să exclud din start orice speculație", a scris Dan Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta anunță că "Uniunea Salvați România constată, cu surprindere și îngrijorare, că Ministerul Culturii și Identității Naționale a luat decizia de a comasa Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MȚR), Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, fără să existe o consultare publică, dezbatere ori măcar justificare a acestei hotărâri. Anunțarea deciziei, printr-un singur alineat pe site-ul Ministerului, cu titlul de «Precizări», dovedește și că ministrul Daniel Breaz a mințit atunci când a susținut, cu doar câteva ore înaintea publicării anunțului, că nu a fost luată o hotărâre. USR atrage atenția că o idee similară, de punere sub aceeași umbrelă, a Muzeului Satului, MȚR și Muzeului «Grigore Antipa», a fost avansată în 2013, de Guvernul Ponta, și că niciunul dintre argumentele valabile la acea dată nu și-a pierdut greutatea prin adăugarea Muzeului Holocaustului, ba dimpotrivă. Crearea unui astfel de complex muzeal mamut ar distruge identitatea, în unele cazuri seculară, a muzeelor componente și ar crea dificultăți de management și administrare cotidiană, având în vedere profilul extrem de diferit al instituțiilor în cauză, al patrimoniului pe care ele îl gestionează și chiar tipul de organizare muzeală (Muzeul Satului e, practic, o colecție de case de patrimoniu întinse pe câteva hectare, în timp ce restul sunt muzee pavilionare). Mai mult decât atât, viitorul Muzeu al Holocaustului ar fi astfel lipsit de identitate proprie încă dinainte de a-și începe existența".

„Nu există nicăieri în lume combinații muzeale de acest tip, în care instituții de științe naturale să coexiste cu muzee etnografice și dinozaurii cu casele oltenești. Mai ales, peste tot muzeele dedicate Holocaustului au o identitate distinctă și politici muzeale proprii, care să le permită evidențierea caracterului unic al acestei tragedii mondiale. Îi atrag atenția ministrului Breaz că aruncarea în spațiul public, în acest mod, a unor astfel de idei deja discreditate e o bătaie de joc la adresa Culturii din România și a oamenilor care și-au dedicat viața acestor muzee”, a declarat și deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă a Camerei Deputaților.

Dan Rădulescu mai scrie că "USR îi cere premierului Viorica Dăncilă să nu promoveze niciun act normativ legat de formarea acestui complex muzeal anunțat de Ministerul Culturii, în absența unor consultări și dezbateri publice și a argumentării detaliate a oportunității, a impactului asupra instituțiilor existente, a modului în care le va fi afectat patrimoniul și a tipului de management propus".

"Va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român", a anunțat, joi, Ministerul Culturii.

Joomla SEF URLs by Artio