Deputatul de Prahova Dan Rădulescu a anunțat votarea unei noi legi care acordă persoanelor ce au locuit cel puțin 30 de ani în orașele afectate de poluare, printre care și localitățile Brazi şi Ploiești, o reducerea a vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare. Acesta remarcă situaţia gravă cauzată de poluare, în anumite zone din țară, consemnată chiar în textul proiectului.

 

"Cum se apropie sfârșitul ultimei sesiuni parlamentare, numeroase inițiative legislative, uitate prin sertare, au ajuns pe ordinea de zi și au fost votate. Așa că, ieri, am votat pentru o nouă lege care acordă persoanelor ce au locuit cel puțin 30 de ani în orașele afectate de poluare, printre care și localitățile Brazi şi Ploiești, o reducerea a vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare. Textul acestor inițiative consfințește, până la urmă, gravitatea problemei: poluarea constantă și accentuată cauzată în multe localități din țară de industria extractivă și de prelucrare a «țițeiului, a șisturilor bituminoase, a minereurilor de uraniu, a minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de cea din care rezultă radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, etc.»

Acum, citind aceste liste menite să definească «beneficiarii» pensionării anticipate fără penalizare, nu pot să nu mă întreb: câți oameni nu au murit prematur (chiar  înainte de pensie) sau se chinuie cu boli grave căpătate din cauza poluării, fără ca autoritățile centrale și locale să ia măsuri pentru combaterea ei, în toți acești ani...? Astfel de legi sunt o compensație minimă pentru mulți ani din viață care ne sunt răpiți în fiecare zi..", a scris deputatul de Prahova Dan Rădulescu, pe pagina sa de Facebook.

Acesta consideră că inițiativele legislative în sensul celei la care a făcut referire anterior trebuie completate, însă, cu măsuri concrete de reducere a poluare, dar și de sancționare a poluatorilor. "Cum rămâne, însă, cu înăsprirea sancțiunilor, de la amenzi raportate le cifra de afaceri la suspendarea temporară a activității, cu stimulentele pentru retehnologizare și politici de conversie economică a zonelor afectate, fără de care oamenii sunt nevoiți să aleagă între a suferi de boală sau de lipsuri materiale? Cum rămâne, însă, cu informarea corectă a populației și cu introducerea în lista poluanților enumerați de lege a unor substanțe toxice care nu sunt luate în calcul atunci când ni se spune că aerul sau apa din jurul nostru sunt «în parametri»? Cum rămâne cu reforma autorităților care ar trebuie să combată poluarea și care închid ochii, adică Garda de mediu, Agențiile județene pentru protecția mediului?

Ca parlamentar, am inițiat și susținut mai multe propuneri legislative în acest sens: proiectul de Lege pentru completarea anexei nr.1 la Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii Protecţiei Mediului nr.137/1995, propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, toate trecute de Senat, altele încă mai așteaptă raportul comisiei de specialitate, termenul limită fiind depășit de mult...

Propunere legislativă pentru promovarea folosirii de mijloace tehnologice pentru reducerea poluării figurează pe ordinea de zi din 17.12.2018 deși nu a ajuns încă la vot.

Am avut, totuși, satisfacția ca Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice să fie promulgat! Un pas mic despre care aș dori să vă întreb: în școala copilului dumneavoastră deșeurile se colectează selectiv?!", a mai comentat deputatul prahovean.

 

Foto: Bogdan Micu via Facebook/ Deputat Dan Rădulescu

Joomla SEF URLs by Artio