Politic

Politic

mihai-apostolacheDeputatul PDL Mihai Apostolache acuză că parlamentarii PSD şi PNL sunt „împotriva administraţiilor locale şi, implicit, a cetăţenilor”, pe motiv că au blocat în legislativ două proiecte de acte normative extrem de importante. Primul proiect dădea posibilitatea autorităţilor locale să hotărască singure cum rezolvă problema câinilor comunitari.

Al doilea proiect dădea posibilitatea instituţiei prefectului să verifice legalitatea dispoziţiilor date de preşedinţii Consiliilor Judeţene, dispoziţii care, la ora actuală, nu pot fi atacate în contencios de către prefecţi, întrucât nu sunt considerate acte administrative.

În ceea ce priveşte proiectul de lege care ar fi dat posibilitatea autorităţilor locale să hotărască asupra sorţii maidanezilor, legea a primit aviz favorabil în Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor, din care face parte Mihai Apostolache, însă în plen, deputaţii au decis retrimiterea proiectului la comisie.

Cel de-al doilea proiect de lege, care ar fi dat prefecţilor posibilitatea să verifice legalitatea dispoziţiilor consiliilor judeţene, acesta este un subiect cât se poate de sensibil pentru actuala opoziţie. Adoptarea unui astfel de proiect ar putea duce la un adevărat război politic în teritoriu, iar stabilitatea poziţiei preşedinţilor de consilii judeţene ai PSD şi PNL în teritoriu ar fi serios afectată în cazul adoptării unui astfel de act normativ.

Politic

chivu_sorin1Senatorul prahovean Sorin Chivu (UNPR) atacă în termeni duri opoziţia care a depus ieri, în Parlamentul României, o moţiune de cenzură pe tema noului cod al muncii asumat de către Guvern. Parlamentarul prahovean crede că moţiunea nu aduce nimic nou în afara veşnicelor acuze la adresa premierului Boc. Chivu spune că noua moţiune de cenzură depusă în plenul reunit al Parlamentului României, de către membrii opoziţiei, se remarcă doar printr-un titlu similar unei reclame la bere – „Codul Boc- salarii mici, somaj mare, firme falimentare”.

„În timp ce azi, pe ordinea de zi, aşteptau 40 de puncte, unele dintre ele proiecte şi iniţiative legislative importante pentru ţară şi cetăţeni, s-a creat un adevărat spectacol din pierderea vremii în Parlament, audiind textele scrise cu emfază de către Opoziţia transformată în “fabrică de moţiuni”, pierzându-se din vedere principala noastră atribuţie şi responsabilitate - aceea de legiuitori. Unii dintre colegii mei - cei care acuză, fără a oferi însă şi soluţii - consideră că a fi în Parlamentul României înseamnă a scrie şi recita moţiuni”, adaugă Chivu într-un comunicat trimis presei.

Senatorul prahovean spune că opinia publica ar trebui să cunoască ce se întâmplă dincolo de spectacolul mediatic şi să afle, astfel, că numeroase proiecte trec de Parlament prin aprobare tacită, timp în care Opoziţia, care ar putea fi şi aici vocală şi ar putea veni cu soluţii, doarme, asteptând vremea moţiunilor, cu atât mai mult cu cât acestea nu fac altceva decât să repete cu obstinaţie aceleaşi şi aceleaşi lucruri.

„Dar nu întâmplător, Opoziţia de azi lasă anumite proiecte să treacă prin adoptare tacită. Cum altfel, ar putea să găsească apoi subiecte de critică şi moţiune? Nu trebuie uitat faptul că, la Senat, numai în cursul anului trecut s-au depus opt moţiuni simple şi de cenzură şi numai în sesiunea septembrie - decembrie 2010, au fost adoptate tacit de către cele două Camere ale Parlamentului 216 proiecte legislative”, declară Sorin Chivu.

Senatorul UNPR încheie adăugând că opoziţia nu încearcă prin aceste demersuri decât destabilizarea şi decredibilizarea Parlamentului României.

Politic

burlacu_cristian1Deputatul prahovean Cristian Burlacu îşi declară susţinerea pentru adoptarea noului Cod al Muncii, adăugând, totodată că Guvernul va trebui să ia în calcul câteva completări în ceea ce priveşte protecţia socială reală a forţei de muncă. Cristian Burlacu crede că, prin noul Cod al Muncii, IMM-urile vor fi ajutate, iar patronii vor avea mai mult curaj să facă angajări.

În mesajul său, deputatul prahovean şi-a motivat decizia de a da un vot pozitiv noului cod printr-o serie de argumente, dintre care aminteşte creearea de locuri de muncă, lupta împotriva muncii la negru şi susţinerea IMM-urilor.

„Susţin noul cod al muncii pentru că sunt un om de dreapta, care militează pentru susținerea imm-urilor, și noul Cod, care permite angajări pe durată determinată, le va da curaj angajatorilor să creeze locuri de muncă, să facă angajări când, unde și pentru cât timp au nevoie și pentru că știu că niciodată un angajator nu va renunța, abuziv, la un angajat care știe meserie și își vede de treabă!

De asemenea, noul proiect legislativ vorbește despre obiective de performanță individuală și  despre criterii de evaluare. Cred că noul cod va da o lovitură aproape mortală muncii la negru, spre beneficiul angajaților, care vor avea asigurările plătite, dar și al nostru, al tuturor, întrucât vor crește veniturile la buget”, a declarat Burlacu.

Deputatul prahovean crede că noul cod al muncii pune legislaţia românească în acord cu legislația europeană în materie.
„Este un Cod favorabil muncii cinstite, competenței, performanței și onestității, care limitează imixtiunile- directe ori mediate - ale  politicului pe piața corectă a muncii”, a adăugat Cristian Burlacu.

Codul trebuie să aducă, în paralel, şi măsuri de protecţie socială

Burlacu a mai adăugat că, în completarea legii, Guvernul va trebui să adopte și unele măsuri prin care să asigure o protecție socială reală a forței de muncă.

„Desigur, vorbim despre forţa de muncă de bună-credinţă: românii care pot și vor să lucreze.
Acesteia, de exemplu, în situația angajării cu contract pe durată determinată, trebuie să i se asigure accesul, în continuare, la contractarea creditelor bancare!”, a subliniat deputatul prahovean.

Burlacu crede că ar trebui stimulate firmele care angajează persoane în vârstă de peste 50 de ani, aflate în situația încetării, la termen, a contractului individual de muncă pe durată determinată.

„Ar putea fi adoptate și alte măsuri prin care statul să stimuleze munca și să îi sprijine pe cei care doresc să muncească, pentru că, nu-i așa,  despre Codul Muncii vorbim, nu despre vreun Cod al protecției sociale nemeritate”, a declarat, în încheiere, Cristian Burlacu.

Politic

paul_palasPreşedintele Comisiei de Buget - Finanţe din Consiliul Local Ploieşti, democrat-liberalul Paul Palaş, a demisionat din C.L. Ploieşti. Palaş spune că i s-a cerut să renunţe la mandatul de consilier, fără să i se precizeze motivele acestei solicitări.

O demisie aşteptată


Paul Palaş a declarat că şi-a depus demisia din funcţia de consilier după ce, săptămâna trecută, prim-vicepreşedintele PDL Ploieşti, Gheorghe Sîrbu, la rândul său consilier local, i-a cerut să facă acest gest. Întrebat dacă şeful său pe linie de partid, Gheorghe Sârbu, i-a spus de ce îi solicită demisia, Paul Palaş a spus că nu i s-au adus la cunoştinţă motivele pentru care partidul vrea ca el să demisioneze.

„Cred că a fost vorba despre o sumă de întâmplări care i-a determinat pe cei de la PDL să-mi solicite demisia. A fost vorba despre atitudinile mele de-a lungul timpului, în care nu m-am sfiit să mă opun unor decizii ale partidului şi chiar m-am manifestat prin vot împotriva acestor decizii” a declarat Paul Palaş.

Întrebat care crede că au fost motivele care i-au determinat pe cei de la PDl să-i ceară demisia, fostul consilier PDL, aflat la al doilea mandat în Consiliul Local, a spus că este posibil ca decizia colegilor săi de partid de a-i cere demisia să fi fost determinată de faptul că votul său ar fi putut fi decisiv în Consiliul Local Ploieşti, în condiţiile în care PDL şi PNG-CD constituie majoritatea, cu 14 consilieri din totalul de 27, iar PSD şi PNL au, împreună, 13 voturi.

Paul Palaş rămâne, deocamdată, membru PDL. Fostul consilier, care în mandatul trecut a fost una dintre cele mai puternice voci ale opoziţiei din Consiliul Local, în condiţiile în care majoritatea era formată de PSD, spune că nu a decis încă dacă va rămâne sau nu membru în PDL. Palaş a mărturisit că nu a primit propunerea de a se înscrie în vreun alt partid politic.

Volosevici: nu făcea echipă cu colegii săi din Consiliu


Preşedintele PDL Ploieşti, Andrei Volosevici, a declarat azi că propunerea privind solicitarea demisiei consilierului Paul Palaş din Consiliul Local Ploieşti a venit de la ceilalţi consilieri ai PDL, care sunt nemulţumiţi de faptul că Palaş nu participa întotdeauna la discuţiile referitoare la deciziile din Consiliul Local Ploieşti. Volosevici a mai spus că democrat-liberalii din CL Ploieşti erau de asemenea nemulţumiţi de faptul că, în ultima perioadă, Paul Palaş nu făcea „echipă” cu ei şi avea „cu totul alte opinii”.

„Funcţia de consilier local este o funcţie politică. Domnul Palaş a fost ales pe o listă, sub sigla PDL şi, din punctul nostru de vedere, ar trebui să se supună majorităţii”, a spus Andrei Volosevici.

Preşedintele PDL Ploieşti a menţionat că Biroul Permanent Local al PDL Ploieşti ar fi retras sprijinul politic acordat lui Paul Palaş dacă acesta nu ar fi demisionat.

Politic

sever_voinescuIdeile reformatoare ale deputatului ploieştean Sever Voinescu nu au cine ştie ce trecere în faţa greilor şi a majorităţii din PDL. Propunerile lui Voinescu şi ale colegilor săi Monica Macovei şi Cristian Preda referitoare la introducerea în statutul partidului a unor principii de integritate au fost respinse, astăzi, de delegaţii la Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PDL.

Ulterior şedinţei, Sever Voinescu a spus că decizia ca propunerile sale şi ale colegilor săi să fie respinse nu reprezintă o înfrângere, ci mai degrabă o lecţie. Deputatul ploieştean a mărturisit de asemenea că îşi reproşează că nu a reuşit să-i convingă pe mai mulţi dintre colegii său despre necesitatea adoptării principiilor de integritate.

Voinescu acceptă că voinţa majorităţii este cea care se impune  într-o democraţie şi spune că îşi păstrează optimismul.

„Astăzi a fost majoritate, dincolo de orice discuţie. Pe de altă parte, ştiu foarte bine că s-a întâmplat de foarte multe ori în istorie ca minoritatea să aibă dreptate şi lucrul acesta să se dovedească ceva mai târziu” a spus Sever Voinescu după şedinţa CNC a DL, care a avut loc sâmbătă la Palatul Parlamentului. (Daciana Ilie)

Politic

semcu_adrian2Odată cu parafarea protocolului naţional care vizează strângerea rândurilor opoziţiei în alianţa politică USL, tonul de comunicare publică al liberalilor prahoveni, unul moderat până acum, a devenit extrem de virulent la adresa pedeliştilor. Astăzi, biroul de presă al preşedintelui PNL Prahova, Adrian Semcu, a trimis un comunicat în care atacă dur guvernul şi preşedinţia. Şeful liberalilor prahoveni spune că declaraţiile premierului Emil Boc privind ieşirea din criză la finalul lunii martie arată lipsa de viziune şi de competenţe economice a Guvernului pe care acesta îl conduce.

„Emil Boc ori nu cunoaște deloc economie, ori minte cu nerușinare încercând să-i păcălească pe români că lucrurile merg înspre bine, așa cum a făcut-o în cei doi ani de guvernare. Ca să poată face o asemenea afirmație, Emil Boc ar trebui să se bazeze pe realitatea economiei românești, dar și pe analizele instituțiilor internaționale de profil, care sunt obiective. Din păcate pentru român, dar și pentru Emil Boc, Oxford Economics ne arată că nici în 2011 nu vom ieși din criză”, a declarat Adrian Semcu.

Potrivit preşedintelui liberalilor prahoveni, excedentul rezultat în urma execuției bugetare pe luna ianuarie 2011 este nesemnificativ și este datorat, în principal, neplății arieratelor statului către firmele private și către furnizorii și prestatorii de servicii, dar și nerestituirii taxei pe valoarea adăugată.
 
„Îi mai reamintim domnului Boc că ieșirea din recesiune înseamnă creștere economică în trend crescător, timp de două trimestre consecutive, ceea ce, încă, nu s-a întâmplat”, a explicat Adrian Semcu.

Preşedintele PNL Prahova a arătat că, în lipsa unor predicții favorabile pentru viitor, ceea ce contează în acest moment este realitatea de până acum, care arată falimentul politicii economice a actualei guvernări.

„Programele anticriză ale guvernului Băsescu-Boc au eşuat. Aplicarea lor a însemnat falimentarea a peste 200.000 de firme mici şi mijlocii, prin introducerea impozitului forfetar. Mai mult, Guvernul Boc a creat dezastru şi în sistemul salarizării bugetarilor, dezastru determinat de lipsa de profesionalism şi viziune managerială în ce priveşte  administrarea ţării şi asigurarea salarizării decente şi raţionale a celor din sistemul bugetar”, a completat liderul liberalilor prahoveni.

Adrian Semcu a explicat că PNL are un program care vizează crearea de noi locuri de muncă, reducerea fiscalităţii pe muncă, încurajarea investiţiilor, stimularea consumului, sprijinirea IMM-urilor şi a  mediului de afaceri.

„Obiectivele programului liberal pentru 2011-2012 urmăresc crearea unui cadru favorabil şi predictibil pentru mediul economic. Printre acestea, reducerea generală a impozitării,  în special a impozitării directe, concomitent cu lărgirea bazei de impozitare, dar şi simplificarea sistemului de taxe sunt măsuri obligatorii pentru stoparea declinului economic şi reluarea creşterii economice”, a adăugat preşedintele PNL Prahova.

Politic

gabriel_opreaPreședintele UNPR Gabriel Oprea a semnat, miercuri, 2 martie, alături de liderii PDL, UDMR şi cel al grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, protocolul de colaborare guvernamentală şi parlamentară.

„Semnarea acestui protocol este un pas firesc necesar al actualei coaliţii pentru ca în România să fie echilibru, să avem stabilitate politică şi guvernamentală”, a declarat Oprea, după parafarea documentului.

Liderul UNPR a reamintit că, în anul 2010, într-o perioadă de criză economică mondială, actuala coaliţie a luat măsuri curajoase, măsuri nepopulare care au dus la stabilitatea României.

“În actualul protocol se regăseşte preocuparea Uniunii Naţionale pentru Progresul României pentru creşterea pensiilor, a salariilor, pentru o legislaţie corectă a muncii şi pentru taxarea averilor mari şi foarte mari”, a subliniat președintele executiv al UNPR.

El şi-a exprimat convingerea că românii vor discerne faţă de cei care au stat la greu într-o perioadă de criză economică mondială.

“România nu s-a prăbuşit, avem semne de creştere economică. Vreau să mulţumesc partenerilor coaliţiei pentru că au pus interesul naţional înaintea intereselor de grup, de partid sau de imagine. Sunt convins că alegerile din anul 2012 vor fi câştigate de actuala coaliţie”, a afirmat Gabriel Oprea.

Politic

semcu_adrianPreşedintele Filialei Prahova a Partidului Naţional Liberal, Adrian Semcu, a declarat, printr-un comunicat trimis presei, referindu-se la protocolul semnat de partidele din arcul guvernamental, că PDL a ratat şansa de a semna singurul protocol care contează, cel cu românii.

„Oamenii şi-au pierdut definitiv încrederea în PDL, în guvernarea Băsescu-Udrea-Boc, astfel că majoritatea parlamentară cuprinsă în acest protocol nu are susţinerea a mai mult de 10% din cetăţeni”, a declarat Adrian Semcu.

Potrivit preşedintelui liberalilor prahoveni, PDL încearcă, prin acest protocol, să îi păcălească din nou pe români, prin trâmbiţarea unor măsuri fluturate şi în campania electorală şi din care nu au realizat, în fapt, nimic.

„Ceea ce a reuşit să facă actuala putere este să genereze o economie falimentară, corupţie într-un stat cu instituţii nereformate, fără nicio şansă de revenire”, a declarat preşedintele PNL Prahova.

Adrian Semcu a adăugat că, prin semnarea acestui protocol, UDMR, UNPR, minorităţile naţionale creditează politica haotică şi falimentară a Guvernului Băsescu-Udrea-Boc şi devin, în egală măsură, responsabile de situaţia în care actuala putere va duce, de acum încolo, România. 

„Considerăm că a gira, în continuare, această guvernare, înseamnă a fi părtași la corupţie, clientelism politic, lipsă de performanţă managerială, de viziune, de soluţii corecte pentru România. De aceea, PNL este decis să sancţioneze prin toate mijloacele legale derapajele guvernării. Vom continua toate demersurile pentru înlăturarea de la putere, pe cale democratică, a actualului regim clientelar-mafiot, corupt şi ineficient”, a precizat preşedintele liberalilor prahoveni.

Politic

gratiela_gavrilescuDeputatul prahovean Graţiela Gavrilescu (PNL) critică, într-o declaraţie politică, optimismul guvernanţilor în ceea ce priveşte anunţata ieşire din criză a României. Totodată, Gavrilescu subliniază necesitatea deblocării urgente a posturilor din sistemul sanitar românesc, argumentându-şi afirmaţia prin exemplificarea situaţiei de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti, unde activitatea funcţionează cu doar o cincime din numărul de angajaţi reglementaţi prin normele legale în vigoare.

„M-am bucurat nespus aflând, de la cea mai oficială dintre surse, domnul Emil Boc, încă prim- ministru, despre miracolul ieșirii României din criză. Îi mulțumesc din suflet că ne-a informat, pentru că nici eu și nici cetățenii din colegiul meu, probabil prea preocupați de ziua de azi și de cea de mâine,  nu băgasem de seamă! Acum, însă, că am fost puși la curent, am avea câteva priorități, pe care le țineam deoparte, pentru un astfel de eveniment.

Astăzi - doar una dintre ele: Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești:

Domnule Premier, domnilor miniștri de resort, acum, că se poate, deblocați, oameni buni, posturile, că aici se lucrează cu doar o cincime din personalul impus prin norme. Față de 70 de asistenți medicali, cât ar fi... normal și cât este... normat, acum lucrează doar 17, iar din 10 medici, doar doi se mai regăsesc pe ștatul de plată”, declară deputatul prahovean.

Graţiela Gavrilescu spune că 19 oameni cu salariul „mutilat” lucrează cât pentru 80 și nimeni nu le dă șpagă pentru o eventuală completare binemeritată, de altfel, a veniturilor.

„Așadar, dacă a trecut criza, deblocați posturile sau dați-vă demisia pentru minciună, nepăsare și inconștiență”, încheie Gavrilescu mesajul său politic adresat guvernanţilor.

Graţiela Leocadia Gavrilescu este deputat din partea Partidului Naţional Liberal în Colegiul electoral 3 Prahova.

Politic

Roberta_AnastasePreşedintele PDL Prahova şi al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, îi atacă frontal pe liderii de sindicate care critică prevederile noului Cod al muncii şi care ameninţă cu proteste de stradă dacă Guvernul va continua demersul de adoptare a răspunderii pe acest act normativ. Anastase a spus azi la Ploieşti că acest cod nu este făcut pentru liderii de sindicate ci pentru toţi românii. Şefa PDL Prahova i-a ironizat pe liderii sindicali, asigurându-i că noua lege nu se referă la transparenţa averilor lor.

Roberta Anastase spune că liderii de sindicate care critică noul cod al Muncii, pentru care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea, sunt nemulţumiţi de forma acestui act normativ pentru că nu le consolidează „importanţa” în ceea ce priveşte relaţiile de muncă. „Eu cred că liderii de sindicat voiau ca mai degrabă prin acest Cod al Muncii să-şi consolideze o anumită importanţă în raporturile de muncă. Nu s-a realizat acest cod al muncii pentru liderii de sindicat. Va exista o lege specială legată de sindicate, dar nu cred că era important ca acest cod al muncii să se refere la liderii de sindicat, ci să se refere la toţi românii”, a afirmat preşedintele PDL Prahova.

În ceea ce priveşte criticile aduse acestui cod al muncii, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că a urmărit declaraţiile liderilor de sindicat şi că aceştia sunt mai degrabă nemulţumiţi de faptul că trebuie să-şi facă publice averile şi că ei nu critică „în mod excepţional un anumit subiect”.

„În afară de faptul că nu este bun acel cod al muncii, că au de gând să iasă în stradă (sindicaliştii – n.r.), mai mult de atât eu nu am văzut. I-am mai văzut foarte supăraţi în momentul în care au văzut punându-se în Parlament problema transparenţei declaraţiilor şi obligativităţii depunerii declaraţiilor de avere de către liderii sindicali. Este singurul lucru pe care l-am văzut, dar trebuie să ştie că acest Cod al Muncii nu se referă la transparenţa averilor lor. Deci e un alt subiect. În rest, nu i-am văzut atacând în mod excepţional un anumit subiect”, a spus Anastase referindu-se la reacţia liderilor de sindicat vizavi de noul Cod al Muncii.

Liderul PDL Prahova a criticat de asemenea şi atitudinea politicienilor care ameninţă cu moţiunea de cenzură în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe această lege.

„Nu sunt de acord cu aceste declaraţii demagogice că este inadmisibil ca un cod al muncii să nu treacă prin dezbatere parlamentară şi îi anunţ pe cei care fac astfel de afirmaţii că tocmai ei sunt aceia care au trecut codul muncii prin asumare guvernamentală. Mai precis, guvernul lui Adrian Năstase a trecut codul muncii prin această procedură”, spune Roberta Anastase.

Noul cod al muncii, pentru care Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea, conţine o serie de prevederi dur criticate de către unii dintre partenerii sociali, în special de către sindicate.

Anastase consideră însă că actul normativ este unui european şi exact ceea ce le trebuie românilor. Mai mult, se pare că Roberta Anastase consideră că românii au nevoie cât mai repede de acest nou cod al muncii, şefa Camerei deputaţilor arătând că unul dintre motivele pentru care guvernul îşi asumă răspunderea şi nu aşteaptă ca legea să treacă prin parlament este legat de timp, asumarea durând mult mai puţin decât dezbaterea parlamentară.

Politic

semcu_3Preşedintele PNL Prahova, Adrian Semcu, critică decizia Guvernului de a-şi suma răspunderea în privinţa noului Cod al Muncii, liderul liberalilor prahoveni spunând că acest gest este „ un nou episod din războiul pe care Guvernul PDL l-a declarat românilor”.

„Actuala putere se foloseşte de această lege extrem de importantă pentru a crea un nou conflict între segmentele societăţii româneşti. Mai mult, legea provoacă dispute şi între guvern şi partenerii de dialog social pentru că este adoptată fără consultarea acestora şi fără a le reflecta interesele”, este de părere Adrian Semcu.

Preşedintele PNL Prahova susţine că este nevoie de un nou Cod al Muncii care „să încurajeze competiţia, care să permită angajatorilor să se adapteze mai uşor la schimbările rapide ale mersului economiei şi care să stimuleze mediul privat pentru a crea, astfel, noi locuri de muncă”. Semcu vrea însă ca adoptarea unui nou Cod al Muncii să se facă în urma unei dezbateri parlamentare şi numai după un „dialog serios şi constructiv” între Guvern şi partenerii sociali. (D.I.)
Joomla SEF URLs by Artio