Politic

Politic

ParlamentInstitutul pentru Politici Publice (IPP) ia act de starea de degradare continuă din Parlamentul României, prin recenta constatare a existenţei conflictului de interese de către Agenţia Naţională de Integritate în cazul a cinci deputaţi care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare: Oana Mizil (PSD), Mate Andras (UDMR), Stelică Strugaru (PDL), Sonia Drăghici (PSD) si Mihai Radan (Minorități).

Practica nu este una nouă, ea fiind sesizată de IPP încă din 2010, când Institutul dădea publicităţii un studiu în care indica o serie de coincidenţe între numele parlamentarilor şi cele ale angajaţilor din birourile acestora în cazul a nu mai puţin de 25 de parlamentari în mandatul 2004 – 2008[1]. Dintre aceştia, deputatul Mihai Radan continuă să îşi plătească fiul şi, mai nou, şi soţia din bani publici şi în acest mandat.

Vina pentru această situaţie aparţine în mod egal parlamentarilor, care au făcut tot posibilul pentru a menţine un registru ambiguu în ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor la angajarea în birourile parlamentare, dar şi conducerii Camerei Deputaţilor – în cazul de faţă, care cunoaşte aceste practici şi le tolerează.

În primul caz, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate, Statutul deputaţilor şi senatorilor ar trebui să cuprindă un articol clar prin care acestora să le fie interzis să angajeze în orice structură parlamentară soţia/soţul sau rudele, aşa cum este prevăzut, de altfel, în Legea 161/2003 în definiţia dată conflictului de interese şi aplicabilitatea acestuia funcţiilor de autoritate publică şi administraţia centrală şi locală.

Conform aceluiaşi comunicat de presă remis de IPP, în ce priveşte conducerea Camerei, atât Preşedintele, cât şi Secretarul General respectiv Biroul Permanent ca structură de conducere colectivă, se fac răspunzători pentru situaţiile în care parlamentarii îşi angajează şi plătesc din bani publici rudele sau soţiile/soţii. Mai mult decât atât, Camera ascunde cu bună ştiinţă aceste informaţii, semnează în continuare contracte de muncă cu rude ale parlamentarilor şi nu face publice aceste informaţii. 

Informaţii privind numele angajaţilor din birourile parlamentare au fost obţinute de IPP în urma unui proces care a durat aproximativ 2 ani împotriva Camerei Deputaţilor. IPP cere, în mod public, conducerii Camerei Deputaţilor să aplice de urgenţă legea în ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor/conflictelor de interese aplicabil relaţiilor de muncă dintre parlamentari şi rudele/afinii acestora. În egală măsură, IPP cere Camerei Deputaţilor să facă publice de urgenţă din oficiu numele tuturor angajaţilor birourilor parlamentare, respectiv ale angajaţilor din staff-ul comisiilor parlamentare, indiferent de forma contractuală.

Foto: Agerpres

Politic

semcu_adrian3Preşedintele PNL Prahova, Adrian Semcu, critică în termeni duri atitudinea Poliţiei Prahova în ceea ce priveşte cazul fetiţei violate în cartierul ploieştean Malu Roşu.

Semcu cataloghează drept „şocant” faptul că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova ştia de mai bine de o lună că un pedofil deosebit de periculos se plimbă liber prin Ploieşti şi nu a anunţat opinia publică aspra acestui lucru.

“Ce a făcut poliţia Prahova pentru a preveni drama copilei violate săptămâna trecută? Nimic. Mai marii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au ales să ascundă gunoiul sub preş, aşa cum au făcut-o şi alte dăţi atunci când a fost vorba despre cazuri greu de rezolvat. Se pare că, pentru poliţia Prahova, un caz cu autor necunoscut este un caz care nu există.

Nu cred că în poliţia Prahova a auzit cineva despre activităţi de prevenire. Cel puţin acţiunile întreprinse la nivelul acestei instituţii atunci când vine vorba despre lucruri cu adevărat importante asta dovedesc.

Imediat după ce au aflat că un violator este liber şi atacă fetiţe prin Ploieşti, poliţiştii ar fi trebuit să informeze opinia publică, ar fi trebuit să aibă discuţii cu învăţătorii şi diriginţii, în şcoli. Poate dacă părinţii ar fi ştiut că a-şi lăsa copiii pe stradă singuri e un mare risc, drama fetiţei din Malu Roşu nu s-ar fi produs.

În opinia mea, şefii poliţiei Prahova, cei care iau deciziile în cadrul acestei instituţii, ar fi fost obligaţi să ia acele decizii care să îi ajute pe părinţi să-şi protejeze copiii. Nu au făcut-o. Asta îi face pe şefii poliţiei Prahova în mare măsură responsabili pentru drama fetiţei violate.

Sau poate că şeful poliţiei Prahova, recent paraşutat aici din alt judeţ, nu ştie ce fac subalternii săi, iar în acest caz ar trebui să se implice mai mult şi să îşi ia rolul în serios”, spune liderul PNL Prahova.

Politic

volosevici_badescuFostul consilier al primarului Andrei Volosevici, senatorul Iulian Bădescu, îl atacă dur pe edilul ploieştean. Bădescu a sesizat Curtea de Conturi cu privire la organizarea „zilelor oraşului Ploieşti” şi la apariţia ziarului editat de Primăria Ploieşti, senatorul solicitând „declanşarea procedurilor legale” în cele două cazuri. În replică, primarul Andrei Volosevici spune că Bădescu îşi face campanie electorală şi îl acuză pe acesta că se interesează doar de modul cum sunt cheltuiţi banii la Primărie, închizând ochii atunci când vine vorba despre cheltuielile discutabile făcute la Consiliul Judeţean.

Atacurile lui Bădescu

Senatorul Iulian Bădescu, susţinut de PSD pentru funcţia de primar al Ploieştiului la alegerile de anul viitor, îl atacă dur pe actualul edil. După ce recent a trimis o sesizare procurorului general al României solicitând acestuia să ia măsuri în ceea ce priveşte serviciul de salubritate la Ploieşti,  Bădescu a depus astăzi o sesizare la Curtea de Conturi a României, reclamând modul în care sunt cheltuite fonduri publice la Primăria Ploieşti pentru organizarea „Zilelor oraşului Ploieşti”, eveniment care se va desfăşura în perioada 27 - 29 mai.

În sesizarea trimisă Curţii de Conturi, Bădescu acuză că primăria „nu a comunicat public sursele de finanţare şi nici procedurile legale de atribuire a contractelor încheiate cu acest prilej şi că „nu există nici un fel de informaţie legată de faptul că aceste proceduri ar fi avut loc, în conformitate cu legea”.

„Faţă de această situaţie, vă solicităm să analizaţi cu atenţie şi în timp real respectarea legalităţii, astfel încât să nu ajungem în situaţia în care fonduri publice să fie direcţionate către clientela de partid a PD-L”, se arată în sesizarea trimisă Curţii de Conturi de către Iulian Bădescu.

În acelaşi document Bădescu arată că Primăria Ploieşti editează o publicaţie lunară într-un tiraj de 60.000 de exemplare, publicaţie pe care se menţionează că nu este susţinută din bani publici, fără să precizeze sursa alternativă de finanţare.

„În acelaşi timp, în urma unor declaraţii publice ale primarului Andrei Volosevici, a fost consemnat inclusiv faptul că sponsorizarea pentru tipărirea primelor două numere ale publicaţiei nu a fost înscrisă în evidenţele contabile ale instituţiei, fapt ce contravine legislaţiei în vigoare”, se arată în sesizare.

Volosevici contraatacă

Replica primarului Andrei Volosevici este pe măsura acţiunilor fostului său consilier. Volosevici îl acuză pe Iulian Bădescu de faptul că îşi face campanie electorală, în condiţiile în care vrea să candideze pentru postul de primar al Ploieştiului.

„Îi amintesc domnului Bădescu că abia în vara anului viitor începe campania electorală. Şi aş vrea, de asemenea, să recomand domnului Bădescu să manifeste tot atâta atenţie în ceea ce priveşte cheltuirea banului public la Consiliul Judeţean Prahova, instituţie condusă de şeful său de partid, Mircea Cosma. Nu l-am văzut pe domnul senator Iulian Bădescu deloc deranjat de faptul că acum o lună peste 200 de angajaţi de la Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate au plecat la Roma, în Italia, în cadrul unei acţiuni de bani publici care a costat aproape 600 000 de lei.

Şi nu l–am văzut deranjat de faptul că pentru fiecare persoană s-au plătit din bani publici 1 800 de euro, cheltuieli de deplasare, în condiţiile în care costul unei astfel de călătorii este de 600 de euro.  Bineînţeles că nu mă aştept ca domnul Bădescu să facă o sesizare pe acest subiect, pentru că la şefia Consiliului Judeţean se află şeful său de partid”, a spus Volosevici.

Primarul municipiului Ploieşti a mai arătat că nu are „nicio problemă” în a pune la dispoziţia organelor de control toate documentele privind organizarea „Zilelor Ploieştiului” şi editarea publicaţiei primăriei.

Andrei Volosevici a arătat că, în urmă cu doi ani, când Primăria Ploieşti a organizat zilele oraşului, un alt senator PSD, Daniel Savu, a cerut public control de la Curtea de Conturi la Primăria Ploieşti, că un astfel de control a avut loc şi nu a fost găsită nicio ilegalitate.

(Daciana Ilie)

Politic

semcu_adrian3Preşedintele PNL Prahova, Adrian Semcu, candidatul susţinut de Alianţa de Centru-Dreapta pentru Primăria Municipiului Ploieşti, a lansat astăzi o campanie de consultare a ploieştenilor. Sub sloganul „Să creşti, Ploieşti!”, liderul liberalilor prahoveni a început o campanie prin care solicită ploieştenilor să îi spună care sunt propunerile lor pentru oraş. Semcu va împărţi prin oraş cărţi poştale prin intermediul cărora ploieştenii vor putea să spună ce propuneri au pentru Ploieşti.

La rândul său, candidatul susţinut de PNL pentru Primăria Ploieşti are trei propuneri pentru oraş: reabilitarea termică a o sută de blocuri pe an, construirea a 20 de parcări subterane şi supraterane în mai multe zone din oraş şi construirea unui parc industrial al municipalităţii.

La finalul campaniei, zece dintre ploieştenii care au oferit cele mai bune soluţii pentru ca Ploieştiul să crească economic vor fi numiţi „consilieri onorifici” ai lui Adrian Semcu, în cazul în care acesta va fi primarul Ploieştiului în mandatul 2012-2016. Campania PNL de consultare a ploieştenilor se va finaliza în prima săptămână a lunii iulie.
Ploieştenii sunt consultaţi prin intermediul cărţilor poştale „Să creşti, Ploieşti!” pe care, după completare, le pot depune la unul dintre sediile PNL din Ploieşti sau la unul dintre cele 24 de corturi special amenajate de PNL în Municipiul Ploieşti.
Politic

COSMA_DOBREScandalul dintre prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, ia amploare. După ce l-a acuzat pe Cosma că şi-a expropriat fiii, în anul 2009, pentru construirea unui drum judeţean, şi a pierdut procesul prin care contesta în contencios administrativ hotărârea de expropriere, prefectul a făcut recurs. Şi asta nu e tot. Adrian Dobre a „informat” Agenţia Naţională de Integritate asupra acestei situaţii. Prefectul spune că aşteptă ca funcţionarii ANI să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă în acest caz.

Povestea unui proces deschis prea târziu

Povestea scandalului dintre prefectul Adrian Dobre şi şeful CJ, Mircea Cosma, a început în luna martie a acestui an, când prefectul a anunţat public că a atacat în contencios administrativ o hotărâre adoptată de Consiliul Judeţean în 2009, hotărâre prin care Vlad Cosma şi Andreea Cosma, fiii preşedintelui CJ Prahova, erau expropriaţi de o suprafaţă de teren de 529 de metri pătraţi, pe care o cumpăraseră cu trei ani înainte, în anul 2006 exproprierea fiind făcută pentru construirea, din fonduri europene, a unui drum judeţean care ar urma să facă legătura între DN 1 A şi DN 1, în zona de nord a municipiului Ploieşti. La acea dată, prefectul îl acuza pe Mircea Cosma că a votat hotărârea prin care fiii săi, alături de alte peste 60 de persoane, erau expropriaţi, spunând că „Mircea Cosma nu ar fi trebuit să voteze întrucât avea un interes patrimonial direct”. Prefectul a atacat în contencios administrativ hotărârea privind exproprierea, iar în 10 mai Tribunalul Prahova a decis să respingă acţiunea, pe motiv că aceasta a fost introdusă prea târziu, la aproximativ de doi ani de la adoptarea hotărârii.

Prefectul a făcut recurs

Nemulţumit de hotărârea instanţei de judecată, prefectul de Prahova a decis să facă recurs. Adrian Dobre spune că nu a văzut deocamdată motivarea instanţei şi că ştie doar că judecătorii au admis excepţia de tardivitate invocată de juriştii care au apărat Consiliul Judeţean în acest proces. Prefectul spune însă că instanţa a luat în calcul doar faptul că hotărârea a fost atacată prea târziu, fără a ţine cont de „fondul problemei”.

„Această hotărâre a Consiliului Judeţean este un act normativ care produce efecte. Instanţa a admis excepţia tardivităţii, fără a ţine cont de fondul problemei. Este posibil ca, dacă acel drum judeţean se construieşte pe bani europeni, în condiţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi-a expropriat familia, să fim nevoiţi să returnăm banii”, a afirmat Adrian Dobre.

„Informare” către ANI

Prefectul nu s-a mulţumit doar cu recursul. Adrian Dobre a făcut o „informare” scrisă către Agenţia Naţională de Integritate, în care aduce la cunoştinţă cazul şefului CJ Prahova, Mircea Cosma. Prefectul spune că nu este vorba despre o reclamaţie sau o sesizare şi că aşteaptă ca angajaţii Agenţiei Naţionale de Integritate să ia măsurile pe care le consideră necesare în acest caz. Adrian Dobre spune că hotărârea privind exproprierea este „nulă de drept”  şi că, în cazul în care acel drum judeţean va fi construit din fonduri europene, autorităţile riscă să dea banii înapoi către Uniunea Europeană dacă hotărârea privind exproprierile rămâne în vigoare.

Cosma se aştepta să fie reclamat la ANI

Reporterii APH au încercat să-l contacteze pe preşedintele CJ, Mircea Cosma, însă nu au putut lua legătura cu acesta. Un lucru este cert: Mircea Cosma se aştepta să fie reclamat la ANI, el afirmând acest lucru într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o luni, 16 martie. Cu acea ocazie Comsa şi-a susţinut cauza, spunând că nu el a luat hotărârea de expropriere a celor 65 de proprietari şi că hotărârea prin care se aprobă traseul drumului judeţean a fost adoptată în anul 2007, moment în care funcţia de preşedinte al CJ Prahova era deţinută de actualul deputat PDL Florin Anghel. Iulian Bădescu (PSD): ANI e o unealtă folosită pentru a-i linişti pe parlamentari


Agenţia Naţională de Integritate este ţinta criticilor senatorului prahovean Iulian Bădescu (PSD). Bădescu acuză că ANI este folosită drept unealtă pentru a-i „linişti” pe parlamentarii care au gânduri de răzvrătire şi susţine că, înaintea alegerilor interne din PDL, zeci de senatori şi deputaţi care-l susţineau pe Vasile Blaga pentru şefia PDL au fost ameninţaţi că „vor avea de dat explicaţii la ANI”.
„ANI este folosită pentru a-i linişti pe parlamentari şi pentru a le anihila toate eventualele gânduri de răzvrătire. Această armă numită ANI va fi folosită în următoarele lupte politice”, a spus Iulian Bădescu.
Politic

Auras-DragomirPreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi-a exprimat public aprecierea pentru munca vicepreşedintelui instituţiei, Auraş Dragomir, care săptămâna trecută a fost exclus din PDL pentru mai multe motive, unul dintre acestea fiind lipsa de activitate la nivelul Consiliului Judeţean.

Întrebat ce părere are despre activitatea administrativă a secundului său de la CJ, preşedintele Mircea Cosma a mărturisit, într-o conferinţă de presă, că, după ce în anul 2009 a primit avertisment pentru că nu se implica în activitatea instituţiei, Auraş Dragomir şi-a luat cât de poate de în serios sarcinile de serviciu. Cosma a spus că Auraş Dragomir coordonează şedinţele de urbanism de la nivelul CJ, şedinţe care durează şi peste zece ore, se ocupă de activitatea centrelor de asistenţă socială şi reprezintă judeţul la diverse acţiuni externe. De altfel, zilele acestea Auraş Dragomir se află la Udine. în interes de serviciu.

Conducerea PDL a anunţat, săptămâna trecută, că l-a exclus din partid pe vicepreşedintele CJ Prahova, Auraş Dragomir, invocând lipsa de activitate a acestuia în cadrul Consiliului Judeţean, rezultatele politice slabe şi încălcarea unor hotărâri ale conducerii PDL Prahova. (Daciana Ilie)

Politic

adrian-nastaseDeputatul de Prahova Adrian Năstase, ales în colegiul uninominal Mizil, este decis să candideze pentru un nou mandat în acelaşi colegiu în care a câştigat alegerile parlamentare în urmă cu trei ani. Năstase, care ocupă una dintre cele mai importante funcţii politice în PSD, aceea de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului, este unul dintre puţinii parlamentari de Prahova care, în cei trei ani de la alegerile generale, au trecut în mod constant prin colegiul în care au fost aleşi.

Cea mai recentă vizită a lui Năstase în colegiul pe care îl reprezintă în Parlament a avut loc duminică. Adrian Năstase a fost prezent la zilele comunei Baba Ana, unde a participat la recepţia mai multor investiţii, respectiv "Modernizare drumuri în comuna Baba-Ana, satele Baba-Ana, Conduratu şi Cireşanu", "Extindere canalizare în comuna Baba-Ana, satele Baba-Ana, Conduratu şi Cireşanu", "Extindere sisteme de alimentare cu apa în comuna Baba-Ana, satele Baba-Ana si Conduratu " si "Reabilitare si extindere Centru Cultural sat Baba-Ana."

Valoarea totală a celor patru investiţii, realizate din fonduri europene, este de 10.746.321 lei.

Politic

cosma_roberta_copyParlamentarii PDL Prahova au depus o serie de interpelări către ministrul administraţiei şi internelor, precum şi ministrului dezvoltării regionale şi turismului cu privire la o serie de presupuse abuzuri şi ilegalităţi de la nivelul Consiliului Judeţean Prahova, de care preşedintele Mircea Cosma şi apropiaţii acestuia s-ar face vinovaţi. Deputaţii Roberta Anastase, George Ionescu, Florin Anghel, Cristian Burlacu, Mihai Apostolache, Andrei Sava şi Sever Voinescu au sesizat o serie de acţiuni care, potrivit acestora, scot în evidenţă „dispreţul legii şi al cheltuirii banului public, dar şi transformarea CJ Prahova, în mandatul lui Mircea Cosma, într-o afacere de interes privat”. Aflat la Bruxelles, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, respinge toate acuzaţiile democrat-liberalilor şi aduce argumente în favoarea sa.

Asfaltarea de o zi

Prima dintre acţiunile presupuse ca fiind ilegale reclamate de către Roberta Anastase şi colegii acesteia de la PDL Prahova se referă la semnarea unui contract de asfaltare de 60.000 de metri pătraţi, unde preşedintele CJ Prahova a recepţionat lucrarea şi a plătit 500.000 de euro în aceeaşi zi.

„Mircea Cosma, preşedinte C.J. Prahova, încheie în data de 11 noiembrie 2008 contractul cu nr. 17712, pentru Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice, covoare bituminoase pe DJ 101 A Şirna – Perşunari, în valoare estimată de 2.136.180 lei, inclusiv TVA, cu SC CAST SRL Băneşti. Suprafaţa acestor lucrări este estimată la 60.000 de metri pătraţi”.

Pedeliştii reclamă că, în nici 24 de ore de la data încheierii contractului, Consiliul Judeţean Prahova face recepţia lucrărilor prin procesul verbal nr. 279/12.11.2008. Mai mult, instantaneu este emisă factura 873/12.11.2008 prin care se plăteşte integral suma facturată pentru respectiva lucrare publică.

În comunicatul remis presei, pedeliştii spun că este imposibil ca această lucrare să fie executată într-o singură zi, cantitatea de asfalt turnat depăşind cu mult producţia de asfalt a întregului judeţ Prahova, precum şi capacitatea de lucru a firmei respective. „Atât în data de 11 noiembrie 2008, cât şi a doua zi, în 12 noiembrie 2008, condiţiile meteo nu permiteau turnarea asfaltului, în ambele zile temperaturile fiind, conform Centrului Meteorologic Muntenia, cuprinse între 1 şi 4 grade, şi nu de peste 10 grade, aşa cum este specificat în caietul de sarcini pentru această lucrare”.

În replică, şeful CJ Prahova spune că recepţia lucrării la care face referire PDL a fost făcută de către o comisie de recepţie, aşa cum se întâmplă în cazul oricărei lucrări. „Nu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova recepţionează lucrări”, a spus Cosma.

Despăgubiri de la CJ pentru familia Cosma

O altă acuză gravă a organizaţiei PDL Prahova împotriva lui Cosma se referă la o acţiune de despăgubire votată în plenul consiliului judeţean, prin care membrii familiei preşedintelui, care a şi votat respectiva hotărâre, au primit sume importante de la instituţia condusă de Mircea Cosma. Comunicatul de presă al PDL Prahova sesizează faptul că familia Cosma ar fi primit 400 de milioane lei vechi de la CJ, acţiune prin care, conform acuzatorilor, se poate periclita accesarea unor fonduri europene.

„Preşedintele CJ Prahova este protagonistul despăgubirii din banii judeţului a propriilor copii cu suma de 40.296 lei. Prin Hotărârea 55/2009, CJ Prahova a declanşat procedurile de expropiere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării drumului judeţean de centură DJ 236, judeţul Prahova. Printre proprietarii despăgubiţi în urma acestor expropieri se numără şi cei doi copii ai preşedintelui CJ Prahova, şi anume Cosma Andreea Oana şi Cosma Vlad Alexandru. Menţionăm că Mircea Cosma nu numai că a luat parte la deliberările privind adoptarea acestei hotărâri (55/2009 CJ Prahova), dar a şi votat pentru, deşi era într-un evident conflict de interese. Ceea ce este şi mai grav este că finanţarea reabilitării DJ 236 Prahova este din bani europeni ceea ce poate afecta credibilitatea României în ceea ce priveşte accesarea acestor fonduri”.

În faţa acestei acuzaţii, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a amintit că hotărârea CJ prin care este stabilit traseul autostrăzii a fost adoptată în anul 2007, pe vremea când la şefia CJ se afla actualul deputat PDL Florin Anghel. În plus, Cosma a anunţat că hotărârea prin care fiul şi fiica sa au fost expropriaţi de o suprafaţă de teren pentru construirea DJ  236 a fost atacată în contencios administrativ de către Prefectura Prahova, iar săptămâna aceasta instanţa de judecată a decis că nu există nicio ilegalitate în această hotărâre.

Plimbare la Roma pe bani publici

PDL Prahova mai acuză că, pe timp de criză, 180 de oameni din CJ Prahova şi instituţii subordonate din punct de vedere administrativ sau politic s-au deplasat la Roma pe bani publici. Pedeliştii spun că nota de plată pentru această deplasare plătită din fonduri publice se ridică la valoarea de 800.000 lei. Mai mult, acuzaţiile fac referire şi la o agenţie de turism clientă preşedintelui CJ, care a facturat supraevaluat serviciile turistice plătite din banii consiliului judeţean.

„Consiliul Judeţean Prahova a dispus cheltuirea unor sume exorbitante pentru deplasarea la Roma a unei delegaţi de peste 180 de persoane din cadrul CJ Prahova şi a instituţiilor din subordine la o aşa-zisă acţiune de promovare a judeţului. Suma de peste 800.000 de lei nu poate fi justificată în niciun fel, mai ales într-o perioadă de criză. Trecem peste faptul că printre persoanele participante s-au numărat şi secretara preşedintelui CJ, consilieri personali şi alte persoane din cadrul instituţiei consiliului care nu aveau nicio legătură cu evenimentul respectiv şi ne întrebăm de ce s-au cheltuit o asemenea sumă în condiţiile în care această acţiune a fost stabilită încă de anul trecut, iar costurile în mod normal trebuiau să fie la cel puţin jumătate faţă decât s-a facturat şi plătit. Nu trebuie neglijat nici faptul că atât Consiliul Judeţean, cât şi celelalte instituţii participante aflate în relaţie directă cu Consiliul Judeţean Prahova au contractat serviciile aceleiaşi agenţii de turism, care în mod firesc nu trebuia să “umfle” facturile, ci trebuia să facă reduceri semnificative pentru aceste servicii.

Ne-am interesat şi noi cât costă o deplasare de 7 zile la Roma care include cazare şi transport cu avionul şi a reieşit faptul că o astfel de deplasare pentru o persoană nu trebuia să depăşească 600 euro. Ori dacă analizăm una din facturile emise pentru această deplasare pentru unul din parcurile industriale solicitate pentru a participa la această acţiune, vom constata că pentru 2 persoane respectivul parc industrial a plătit 12.000 lei, deşi iniţial factura fusese de 18.000 lei, adică 1500 euro de persoană, aspect care, din punctul nostru de vedere, trebuie verificat pentru toate facturile primite şi plătite de instituţiile participante. Este evidentă risipa de bani publici, aşa-zisa promovare a judeţului fiind, de fapt, paravanul sub care s-a ascuns o adevărată afacere şi prin care s-au mulţumit şi anumite persoane pentru serviciile prestate în slujba “conducătorului iubit”.

În ceea ce priveşte aceste acuzaţii, Mircea Cosma le-a reamintit celor de la PDL că organizarea expoziţiei de la Roma a fost aprobată în Consiliul Judeţean Prahova, la fel ca şi alocarea sumelor necesare evenimentului. „Niciunul dintre consilierii judeţeni ai PDL nu s-a opus, toţi ai votat pentru”, a spus Cosma.

Colectare de fonduri pentru partid în sediul Consiliului Judeţean

Ultima acuză a pedeliştilor face referire la campanie electorală de la Scorţeni, unde Roberta Anastase, împreună cu parlamentarii prahoveni ai PDl, spun că Rareş Enescu, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, este reclamat în presă de mai mulţi dintre colegii de partid că le-a solicitat să cotizeze cu sume cuprinse între 1.000 lei şi 4.000 lei pentru “mielul de Paşte pentru campania electorală de la Scorţeni”.

Conform acuzaţiilor formulate de pedelişti, Rareş Enescu a confirmat această informaţie, privitoare la strângerea de fonduri, nu pentru “miel” ci pentru campania electorală de la Scorţeni.

„Ceea ce este mai grav este faptul că a transformat instituţia CJ Prahova în sediu de partid, colecta făcându-se chiar la sediul Consiliului Judeţean Prahova, în biroul consilierului personal al lui Mircea Cosma”.

Şeful lui Rareş Enescu spune că PSD nu face colectă în Consiliul Judeţean. „La sediul PSD există chitanţe pentru toţi banii, încasaţi legal, de la membrii noştri de partid. Iar încasările s-au făcut tot la sediul PSD, unde au fost tăiate şi chitanţele”, a spus Cosma.

(Sebastian Ignat, Daciana Ilie)

Politic

blagaDoi dintre candidaţii pentru funcţia de preşedinte al PDL s-au aflat marţi după amiază la Ploieşti, pentru a-şi prezenta moţiunile în faţa delegaţilor PDL Prahova care vor participa la alegerile interne din acest partid programate pentru data de 14 mai.

În faţa câtorva zeci de membri ai PDL Prahova, Theodor Paleologu a prezentat, în sala teatrului „Toma Caragiu”, moţiunea „Privind spre viitor”. Două ore mai târziu, Vasile Blaga a prezentat, aceleiaşi audienţe, moţiunea „O Românie dreaptă, o Românie europeană”.

Înainte de începerea discuţiilor dintre Theodor Paleologu şi democrat-liberalii prahoveni, preşedintele PDL Prahova, Roberta Anastase, care şi-a anunţat susţinerea pentru candidatul Emil Boc, a afirmat că îşi menţine punctul de vedere conform căruia Boc ar trebui să fie în continuare preşedintele PDL. Anastase a explicat că echipa lui Boc nu este „una de conjunctură” şi că premierul nu este doar liderul echipei sale ci şi prietenul celor care îi sunt alături.

Roberta_AnastaseDupă ce şi-a prezentat moţiunea în faţa delegaţilor PDL Prahova, Theodor Paleologu a avut numai vorbe de laudă la adresa celor doi contracandidaţi ai săi şi a spus că el nu candidează împotriva lui Boc sau a lui Blaga, ci candidează pentru ideile sale.

Discuţiile dintre candidatul Vasile Blaga şi delegaţii care vor participa la alegerile de sâmbătă din partea PDL Prahova au durat aproape două ore. La finalul întâlnirii cu PDL Prahova, Blaga a declarat că le-a spus celor prezenţi că, indiferent de rezultatul alegerilor interne din 14 mai, la conducerea PDL va rămâne „aceeaşi echipă puternică”.

„Până la urmă, cel mai bun va câştiga. (…) Le-am explicat (participanţilor la întâlnirea de la Ploieşti – n.r.) foarte clar că vom rămâne aceeaşi echipă foarte puternică a partidului, indiferent care va fi scorul înregistrat la această Convenţie Naţională” a declarat Vasile Blaga. Secretarul general al PDL a mai spus că, în urma discuţiilor cu delegaţii PDL Prahova, speră să-i fi convins pe unii dintre aceştia să îl voteze şi că preşedinţii de organizaţii care îşi exprimă susţinerea pentru unul au altul dintre candidaţi exprimă punctele lor de vedere, în nume propriu, nu în numele organizaţiei.

paleologu„Mă bucur de decizia domnului preşedinte Boc de a se vota în ordine alfabetică, nu pe judeţe”, a mai spus Blaga.

Vasile Blaga nu a făcut alte afirmaţii referitoare la contracandidatul său Emil Boc, în schimb a spus despre cel de-al treilea candidat la şefia PDL, Teodor Paleologu, că este „un candidat extrem de curajos şi un om serios”. (Daciana Ilie)


Politic

ponta_victorVictor Ponta respinge acuzaţiile lansate de Elena Udrea, care l-a ironizat pe liderul PSD spunând că, probabil, faptul că şi-a petrecut concediile în Dubai şi la Monte Carlo cu omul de afaceri ploieştean Sebastian Ghiţă îl face pe Ponta expert în politica externă. Aflat vineri  la Ploieşti, Ponta a spus că îşi petrece concediile cu soţia şi cu copii săi.

„Eu îmi fac toate concediile şi o să le fac în continuare cu soţia mea şi cu copiii, pe care îi iubesc. Nu fac cu nimeni altcineva. Faptul că doamna Udrea nu are asemenea sentimente e o problemă pentru care o deplâng şi care explică incapacitatea ei de a fi până la urmă un om bun şi un om normal.

Şi sunt convins că înţelege mesajul meu. Eu chiar îmi iubesc şi soţia şi copiii şi mă bucur de ei şi merg cu ei în concediu de fiecare dată. O deplâng pe doamna Udrea că nu împărtăşeşte asemenea sentimente. Nici nu prea are faţă de cine”, a afirmat Victor Ponta vineri, la Ploieşti.

Prezentă la Ploieşti miercuri, Elena Udrea a afirmat, întrebată fiind cum comentează afirmaţiile lui Ponta, care a spus că România a ratat toate obiectivele în planul politicii externe, că ea nu este "un specialist" în politică externă, dar că "este evident că România în ultimul timp a avut ocazia să demonstreze că este un actor important in politica din Europa de sud est".

"Despre ce spune domnul Ponta despre politica externă, nu ştiu ce îl califică să vorbească despre acest subiect, poate faptul că vizitează Dubaiul, împreună cu domnul Sebastian Ghiţă, şi Monte Carlo. Dar cred nu este suficient pentru a avea opinii legate de politica externă a României", a declarat Elena Udrea.

(Daciana Ilie)


Politic

sigla-USLPreşedintele PSD Victor Ponta a anunţat vineri, la Ploieşti, că Uniunea Social Liberală susţine modificarea legilor privind alegerea parlamentarilor şi a autorităţilor locale, modificările urmând a viza în principal lista cu bunurile pe care candidaţii au voie să le ofere alegătorilor în campaniile electorale, retragerea drepturilor electorale ale acelor candidaţi care oferă mită electorală şi sancţiuni penale pentru funcţionarii publici, şefii instituţiilor deconcentrate şi prefecţii care se implică în campanie.

PSD, PNL şi PC susţin modificarea legii 35 din 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a legii 67 din 2004 privind alegerea autorităţilor publice locale, a anunţat vineri liderul social-democrat Victor Ponta. Principalele modificări ale celor două legi vizează capitolele care se referă la bunurile ce pot fi oferite alegătorilor în campania electorală şi vor avea în vedere trei aspecte.

În primul rând, legea ar urma să prevadă o „listă limitată” de bunuri care ar putea fi împărţite alegătorilor de către candidaţi, fiind vorba de „un pliant, eventual un pix” a spus Ponta.

Conform preşedintelui PSD, o altă modificare are în vedere retragerea imediată a drepturilor electorale acelor candidaţi care oferă alte bunuri decât cele prevăzute de lege în campania electorală, iar o a treia modificare se referă la sancţiuni penale „în procedură de urgenţă” funcţionarilor publici, şefilor de servicii deconcentrate şi prefecţilor care se implică în campania electorală.

„S-a ajuns mult prea departe cu cadourile electorale. Pentru PDL a devenit o practică să dea alegătorilor mâncare sau chiar haine” a afirmat Ponta.

Preşedintele PSD a acuzat că şefii unor instituţii deconcentrate şi prefecţi se implică în campaniile electorale pentru alegerile locale parţiale care au loc în mai multe localităţi.

„Dacă nu reuşim să punem o linie foarte clară de demarcaţie vom avea o denaturare pe termen lung a votului şi a voinţei electoratului”, a mai spus Ponta.

Întrebat cum crede că vor trece prin Parlament aceste modificări legislative, liderul PSD a spus că se bazează nu doar pe voturile parlamentarilor celor trei partide membre ale USL, dar şi pe susţinerea parlamentarilor de la UDMR, de la grupul minorităţilor naţionale şi pe votul unor parlamentari de la putere care vor să câştige „cinstit” încă un mandat de deputat sau senator. (Daciana Ilie)

Joomla SEF URLs by Artio