Politic

Politic

AndreiSava PDLDeputatul ploieştean Andrei-Valentin SAVA, membru în Comisia pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor, consideră „corecte" reacţiile premierului şi ale ministrului de Externe prin care aceştia condamnă declaraţiile secretarului de stat maghiar din MAE al Ungariei legate de steagul secuiesc.

Read more: Andrei SAVA (PSD): „Declaraţiile lui Nemeth Zsolt reprezintă o ingerinţă inacceptabilă în...
Politic

sigla-USLScurt istoric al USL

Înființată la începutul anului 2011 și înscrisă la tribunal în toamna aceluiași an, Uniunea Social Liberală este o alianță politică formată din două partide cu viziuni și doctrine complet diferite. Și cu lideri total diferiți. Au fost necesare compromisuri și lupte interne în cele trei partide componente pentru a se ajunge la formarea USL. A fost necesară chiar sacrificarea unor voci importante din aceste partide tot în scopul nașterii uneia din cele mai ample alianțe din 89 încoace.

Read more: Institutul pentru Cercetări Politice / Analiza săptămânii: USL: Cu dreptul sau cu stângul?
Politic

vlad cosma 1Deputatul PSD Vlad Cosma a declarat că viceprimarul Ploieștiului, Raul Petrescu, de la PP-DD, nu mai se bucură de susținerea PSD. Cosma spune că, din punct de vedere personal, Petrescu îi e prieten, dar că în situaţia de faţă, decizia partidului nu se comentează.

Informaţiile neoficiale despre o posibilă schimbare a lui Raul Petrescu au circulat la nivelul Primăriei Ploieşti încă de acum câteva săptămâni, însă până acum acesta şi-a păstrat postul, mulţi lăsând de înţeles că vicele ar avea susţinerea PSD-ului. Noua decizie, impusă de conducerea naţională a PSD, schimbă, însă, situaţia, titrează ph-online.ro.

"Sunt prieten cu Raul Petrescu, însă după orele de program. Nu pot să intervin într-o situaţie de acest gen. Deciziile de partid se execută, nu se comentează. Este o hotărâre a Biroului Permanent PSD. Raul, ca prieten, are toată încrederea mea şi toată susţinerea", a afirmat deputatul PSD Vlad Cosma.
Sursa: ph-online.ro

Politic

dan-voiculescu1Dan Voiculescu a renunţat la funcţia de senator la doar o săptămână după ce depusese jurământul.

Gestul lui Voiculescu apare în condiţiile în care procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat va fi reluat în 31 ianuarie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a admis cererea procurorilor anticorupţie de urgentare a judecării cazului.

Politic

daniel-savuSenatorul social-democrat Daniel Savu a susţinut că nu este de acord cu super-imunitatea parlamentară. „Cred că atunci când nu sunt vulnerabilităţi nu ai de ce să-ţi faci probleme", a susţinut Savu, citat de observatorulph.ro. „Un parlamentar nu trebuie să aibă niciun fel de privilegiu. Singurele lui privilegii sunt că trebuie să se manifeste în dreptul de a vorbi liber şi de a avea declaraţii politice", a mai precizat senatorul.

Text şi video integral pe observatorulph.ro

Politic

ppddDeputaţii Gabriela Anghel şi Răzvan Tănase au trimis un comunicat de presă în care au reuşit performanţa să nu spună nimic. Cei doi deplâng moartea celor doi români din Algeria, fapt care şi pe noi, în redacţie, ne-a impresionat, desigur, în mod sincer. Soarta a fost nedreaptă şi crudă pentru cei doi prahoveni, motiv de vărsat lacrimi pentru toţi. Chiar şi pentru politicieni. Cu toate acestea, aşteptăm de la domniile lor, pe lângă batiste umplute până la refuz, propuneri legislative concrete legate de construirea binelui nostru, al tuturor. Tocmai pentru ca aceşti români care ne mor în străinătate să nu mai plece, datorită traiului bun de acasă oferit de politicienii noştri responsabili. De aceea, aşteptăm, cu interes, şi propuneri legislative serioase din partea aleşilor noştri prahoveni.

Redăm comunicatul integral:

 

Read more: Deputaţii PP-DD Gabriela Lola Anghel şi Răzvan Tănase plâng, într-un comunicat fără diacritice
Politic

psd iataganeEvenimentele politice ale săptămânii trecute au conturat, încă odată, taberele din PSD care luptă pentru preluarea controlului, într-un viitor nu foarte îndepărtat, asupra filialei prahovene, una dintre cele mai importante din ţară. Faptul că se ascut săbiile în interiorul PSD Prahova nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Interesant este jocul politic al celor de la PP-DD Prahova care, prin vocea preşedintelui Radu Socoleanu, par a începe să muşte mâna care „hrăneşte" Partidul Poporului la nivelul Ploieştiului: Primarul municipiului a fost atacat, într-o conferinţă de presă, de Socoleanu, pe motiv că nu ţine audienţe. Cu toate acestea, PP-DD, aşa cum ştim, are un viceprimar în executivul ploieştean. Ce vor, de fapt, PP-DD şi Socoleanu?

Read more: ANALIZA UNUI PUI DE ŞANTAJ / PP-DD Prahova, implicat în lupta grupărilor din PSD
Politic

Institutul pentru cercetari politiceIstoric – evoluția PDL

Istoria Partidului Democrat Liberal începe încă din 1989, o dată cu apariția Frontului Salvării Naționale (F.S.N.). La 17 iunie 1990 s-a format primul guvern legitim postdecembrist, alcătuit în majoritate din membri ai F.S.N. Prim Ministru al Guvernului a fost numit Petre Roman, lider naţional al F.S.N. Divergenţele din interiorul F.S.N. privind ritmul reformelor au dus la conturarea a două grupări: gruparea Roman şi gruparea Iliescu[1].

Divergențele între cele două grupări se adâncesc, astfel că în 1992, după ce pierde alegerile din partid, gruparea Ion Iliescu părăsește FSN și formează un nou partid, PDSR. În continuare, FSN participă la alegerile generale din 1992 însă scorul foarte mic obținut cât și imposibilitatea de a ajunge la un consens cu PDSR privind guvernarea, trimit FSN în opoziție alături de PNŢCD, PNL şi UDMR.

Anul 1993 este un an important, întrucât marchează apariția Partidului Democrat, ca urmare a fuziunii prin absorbție a FSN cu PD. Denumirea partidului va Partidul Democrat, preşedintele fiind ales în unanimitate fostul prim ministru, Petre Roman.

În urma alegerilor generale din 1996, PD intră la guvernare alături de CDR, UDMR şi PSDR , deţinând şase portofolii. După numai un an, ministrul PD al Transporturilor la acea vreme, Traian Băsescu, demisionează în semn de protest pentru remanierea Guvernului Ciorbea. Se declanșează o adevărată criză politică. La nici o lună de la demisia sa, președintele Emil Constantinescu anunță demisia tuturor miniștrilor PD.

Începutul anului 1998 aduce o victorie pentru PD care, după ce reușește să determine demisia primului-ministru Victor Ciorbea, printr-o moțiune care nu a mai fost depusă, intră din nou la guvernare.

Pierderea alegerilor locale și generale din 2000 de către Partidul Democrat au drept consecință imediată schimbarea conducerii. Astfel, Traian Băsescu devine președinte al partidului începând cu anul 2001.

oi ani mai tărziu, în septembrie 2003, ia naștere alianţa politică între Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal, condus de Theodor Stolojan, care a fost desemnat şi candidatul Alianţei D.A. la Preşedinţia României.

Alegerile locale din 2004 aduc o victorie importantă pentru PD, Traian Băsescu fiind ales primar general al Capitalei. Câteva luni mai târziu, o mutare cel puțin stranie la acea vreme are loc în cadrul Alianței D.A.. Theodor Stolojan anunță retragerea sa din cursa prezidențială cu puțin timp înainte de alegeri. Traian Băsescu devine astfel candidatul D.A. pentru funcția de președinte al României și reușește să-l învingă în turul al doilea pe Adrian Năstase, candidatul PSD.

O dată cu alegerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte al țării, conducerea PD este preluată în 2004 de Emil Boc – președinte interimar și, din 2005, președinte ales. Tot din 2005 PD devine membru al PPE.

Urmează încă un moment important pentru PD, în 2007, când decide să fuzioneze cu Partidul Liberal Democrat condus de Theodor Stolojan, cooptând astfel o serie de figuri marcante, foști membri ai Partidului Național Liberal. Ia naștere astfel Partidul Democrat Liberal iar președinte este ales Emil Boc.

În 2008, o dată cu câștigarea alegerilor parlamentare, PDL formează guvernul împreună cu PSD. Anul 2009 aduce o nouă victorie, candidatul PDL pentru funcția de președinte al țării și, totodată, președintele în exercițiu, Traian Băsescu, obținând al doilea mandat.

Începe însă și declinul pentru PDL și guvernarea PDL, imaginea partidului fiind puternic marcată de măsurile de austeritate adoptate în perioada crizei economice. Cu câteva luni înainte de alegerile locale din 2012, guvernul PDL este demis prin moțiune de cenzură iar puterea este preluată de USL. Scorul obținut de PDL în alegerile locale prevestește însă ceea ce va urma: cel mai slab rezultat obținut în alegerile generale de către PD (sub o denumire sau alta) din ultimii zece ani.

Liderii PDL din 90 până azi

Evoluția Partidului Democrat Liberal a fost puternic marcată de liderii săi. Astfel, în anii 90, Petre Roman a fost figura marcantă a partidului. Un lider puternic în acea vreme, dar a cărui imagine a fost puternic afectată de perioada de tranziție a politicii românești. Cel care i-a urmat la conducerea partidului și-a pus însă puternic amprenta asupra evoluției PD și a avut rolul de locomotivă pentru partid. Este vorba, desigur, de Traian Băsescu care, chiar și din postura de președinte al României nu s-a disociat de imaginea partidului. Din 2005, liderul PD a devenit Emil Boc, un lider care însă nu a reușit să-și pună amprenta asupra imaginii partidului, un lider pe care nici măcar poziția de prim-ministru nu l-a transformat într-un personaj politic puternic, marcant. A fost mai degrabă asociat imaginii unui simplu executant, percepția publică fiind aceea că doar îndeplinește ordinele de la Cotroceni. O comunicare deficitară a partidului și a guvernului condus de Emil Boc au întărit această percepție. O dată cu pierderea alegerilor locale din 2012, lui Emil Boc îi urmează la conducerea PDL Vasile Blaga. Personaj politic bine cunoscut, fost ministru, imaginea unui politician dur, deseori în opoziție cu Traian Băsescu, Blaga surprinde prin strategia pe care o adoptă ca președinte de partid. Un discurs politic haotic, presărat cu bâlbâieli, o poziție mai degrabă defensivă deși partidul se afla deja în opoziție îl transformă pe Vasile Blaga poate în cel mai slab președinte pe care PDL l-a avut în ultimii ani. Pierderea alegerilor parlamentare din 2012 cu un scor mult prea mic pentru un partid de anvergura PDL, determină nemulțumirea multor lideri locali la adresa lui Vasile Blaga.

Tipologia liderilor PDL

Conducând partidul în primii ani de la formarea sa, Petre Roman a intrat în memoria colectivă ca fiind liderul tânăr, carismatic. Evenimentele din perioada guvernării sale dar și nenumăratele schimbări de pe scena politică a anilor 90 îi erodează rapid imaginea și îi știrbesc autoritatea.

Spre deosebire el, Traian Băsescu este liderul carismatic, dar puternic. Este apropiat de oameni și se pierde în mijlocul lor. Limbajul, atât cel verbal cât și non-verbal îl apropie tot mai mult de popor. Discursul său avea forța de a mobiliza masele. Un alt element care a consolidat imaginea de lider puternic a lui Băsescu este atitudinea justițiară. În interiorul partidului este văzut mai degrabă ca un lider autoritar.

Misiunea lui Emil Boc în ceea ce privește imaginea sa a fost una cu mult mai grea. După autoritarul și carismaticul Traian Băsescu, pentru Boc este tot mai greu să impună imaginea unui conducător puternic. El reprezintă mai degrabă tipul executantului, cel care îndeplinește ordine, nu cel care le dă. Guvernarea nu îl ajută prea mult să-și consolideze imaginea de lider de partid, rămânând până la finele mandatului său un lider slab, fără prea multe veleități de conducător.

Vasile Blaga însă are o imagine și o poziție deja consacrată în partid. Era de așteptat ca sub conducerea sa PDL să recupereze capitalul electoral pierdut în decursul ultimilor patru ani. Avem de-a face însă cu un lider nu doar lipsit de carismă, dar și de autoritate.

Portret robot al viitorului lider PDL

PDL a ajuns într-un moment dificil pentru un partid politic. Erodat de o guvernare asupra căreia și-au pus amprenta măsurile de austeritate, fără un lider carismatic sau puternic, într-un context politic deloc favorabil și cu un procent mult prea slab obținut în alegeri, are nevoie urgentă de o revigorare. Care ar putea fi dată tocmai de apariția unui lider nou.

Un lider care să reorienteze PDL către dreapta, care să aibă forța și susținerea necesară de a reforma partidul începând de jos în sus. Un lider care prin discursul său să mobilizeze electoratul și să-l facă să creadă într-o idee. Un lider care să poată să facă opoziție guvernului astfel încât, atunci când va veni momentul alegerilor, să reprezinte o soluție nu o alternativă.

Institutul pentru Cercetări Politice

Politic

ppddPPDD a emis un comunicat de presă în care anunţă că reprezentanţii acestei formaţiuni din administraţia locală vor vota împotriva măririi impozitelor locale. Comunicatul prezintă opoziţia reprezentanţilor PPDD faţă de această decizie fiscală, fără ca PPDD să propună vreo altă măsură compensatorie de completare a deficitului bugetar din alte surse.

 

Read more: Mă opun, deci exist! / PP-DD e împotriva majorării impozitelor locale fără să dea, însă, soluţii...
Politic

regele Mihai regina elisabetaCu o săptămână înainte de comemorarea unui act trist al istoriei naționale - începutul sovietizării României prin alungarea ilegală a Regelui Mihai- un grup de oameni de cultură și artă au lansat un apel elitelor politice, economice și intelectuale ale țării.

 

Read more: Apelul intelectualilor către USL, Opoziţie şi bisericile naţionale: "SALVAŢI ROMÂNIA -...
Joomla SEF URLs by Artio