Politic

Politic

gabriel_opreaPreședintele UNPR Gabriel Oprea a semnat, miercuri, 2 martie, alături de liderii PDL, UDMR şi cel al grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, protocolul de colaborare guvernamentală şi parlamentară.

„Semnarea acestui protocol este un pas firesc necesar al actualei coaliţii pentru ca în România să fie echilibru, să avem stabilitate politică şi guvernamentală”, a declarat Oprea, după parafarea documentului.

Liderul UNPR a reamintit că, în anul 2010, într-o perioadă de criză economică mondială, actuala coaliţie a luat măsuri curajoase, măsuri nepopulare care au dus la stabilitatea României.

“În actualul protocol se regăseşte preocuparea Uniunii Naţionale pentru Progresul României pentru creşterea pensiilor, a salariilor, pentru o legislaţie corectă a muncii şi pentru taxarea averilor mari şi foarte mari”, a subliniat președintele executiv al UNPR.

El şi-a exprimat convingerea că românii vor discerne faţă de cei care au stat la greu într-o perioadă de criză economică mondială.

“România nu s-a prăbuşit, avem semne de creştere economică. Vreau să mulţumesc partenerilor coaliţiei pentru că au pus interesul naţional înaintea intereselor de grup, de partid sau de imagine. Sunt convins că alegerile din anul 2012 vor fi câştigate de actuala coaliţie”, a afirmat Gabriel Oprea.

Politic

semcu_adrianPreşedintele Filialei Prahova a Partidului Naţional Liberal, Adrian Semcu, a declarat, printr-un comunicat trimis presei, referindu-se la protocolul semnat de partidele din arcul guvernamental, că PDL a ratat şansa de a semna singurul protocol care contează, cel cu românii.

„Oamenii şi-au pierdut definitiv încrederea în PDL, în guvernarea Băsescu-Udrea-Boc, astfel că majoritatea parlamentară cuprinsă în acest protocol nu are susţinerea a mai mult de 10% din cetăţeni”, a declarat Adrian Semcu.

Potrivit preşedintelui liberalilor prahoveni, PDL încearcă, prin acest protocol, să îi păcălească din nou pe români, prin trâmbiţarea unor măsuri fluturate şi în campania electorală şi din care nu au realizat, în fapt, nimic.

„Ceea ce a reuşit să facă actuala putere este să genereze o economie falimentară, corupţie într-un stat cu instituţii nereformate, fără nicio şansă de revenire”, a declarat preşedintele PNL Prahova.

Adrian Semcu a adăugat că, prin semnarea acestui protocol, UDMR, UNPR, minorităţile naţionale creditează politica haotică şi falimentară a Guvernului Băsescu-Udrea-Boc şi devin, în egală măsură, responsabile de situaţia în care actuala putere va duce, de acum încolo, România. 

„Considerăm că a gira, în continuare, această guvernare, înseamnă a fi părtași la corupţie, clientelism politic, lipsă de performanţă managerială, de viziune, de soluţii corecte pentru România. De aceea, PNL este decis să sancţioneze prin toate mijloacele legale derapajele guvernării. Vom continua toate demersurile pentru înlăturarea de la putere, pe cale democratică, a actualului regim clientelar-mafiot, corupt şi ineficient”, a precizat preşedintele liberalilor prahoveni.

Politic

gratiela_gavrilescuDeputatul prahovean Graţiela Gavrilescu (PNL) critică, într-o declaraţie politică, optimismul guvernanţilor în ceea ce priveşte anunţata ieşire din criză a României. Totodată, Gavrilescu subliniază necesitatea deblocării urgente a posturilor din sistemul sanitar românesc, argumentându-şi afirmaţia prin exemplificarea situaţiei de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti, unde activitatea funcţionează cu doar o cincime din numărul de angajaţi reglementaţi prin normele legale în vigoare.

„M-am bucurat nespus aflând, de la cea mai oficială dintre surse, domnul Emil Boc, încă prim- ministru, despre miracolul ieșirii României din criză. Îi mulțumesc din suflet că ne-a informat, pentru că nici eu și nici cetățenii din colegiul meu, probabil prea preocupați de ziua de azi și de cea de mâine,  nu băgasem de seamă! Acum, însă, că am fost puși la curent, am avea câteva priorități, pe care le țineam deoparte, pentru un astfel de eveniment.

Astăzi - doar una dintre ele: Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești:

Domnule Premier, domnilor miniștri de resort, acum, că se poate, deblocați, oameni buni, posturile, că aici se lucrează cu doar o cincime din personalul impus prin norme. Față de 70 de asistenți medicali, cât ar fi... normal și cât este... normat, acum lucrează doar 17, iar din 10 medici, doar doi se mai regăsesc pe ștatul de plată”, declară deputatul prahovean.

Graţiela Gavrilescu spune că 19 oameni cu salariul „mutilat” lucrează cât pentru 80 și nimeni nu le dă șpagă pentru o eventuală completare binemeritată, de altfel, a veniturilor.

„Așadar, dacă a trecut criza, deblocați posturile sau dați-vă demisia pentru minciună, nepăsare și inconștiență”, încheie Gavrilescu mesajul său politic adresat guvernanţilor.

Graţiela Leocadia Gavrilescu este deputat din partea Partidului Naţional Liberal în Colegiul electoral 3 Prahova.

Politic

Roberta_AnastasePreşedintele PDL Prahova şi al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, îi atacă frontal pe liderii de sindicate care critică prevederile noului Cod al muncii şi care ameninţă cu proteste de stradă dacă Guvernul va continua demersul de adoptare a răspunderii pe acest act normativ. Anastase a spus azi la Ploieşti că acest cod nu este făcut pentru liderii de sindicate ci pentru toţi românii. Şefa PDL Prahova i-a ironizat pe liderii sindicali, asigurându-i că noua lege nu se referă la transparenţa averilor lor.

Roberta Anastase spune că liderii de sindicate care critică noul cod al Muncii, pentru care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea, sunt nemulţumiţi de forma acestui act normativ pentru că nu le consolidează „importanţa” în ceea ce priveşte relaţiile de muncă. „Eu cred că liderii de sindicat voiau ca mai degrabă prin acest Cod al Muncii să-şi consolideze o anumită importanţă în raporturile de muncă. Nu s-a realizat acest cod al muncii pentru liderii de sindicat. Va exista o lege specială legată de sindicate, dar nu cred că era important ca acest cod al muncii să se refere la liderii de sindicat, ci să se refere la toţi românii”, a afirmat preşedintele PDL Prahova.

În ceea ce priveşte criticile aduse acestui cod al muncii, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că a urmărit declaraţiile liderilor de sindicat şi că aceştia sunt mai degrabă nemulţumiţi de faptul că trebuie să-şi facă publice averile şi că ei nu critică „în mod excepţional un anumit subiect”.

„În afară de faptul că nu este bun acel cod al muncii, că au de gând să iasă în stradă (sindicaliştii – n.r.), mai mult de atât eu nu am văzut. I-am mai văzut foarte supăraţi în momentul în care au văzut punându-se în Parlament problema transparenţei declaraţiilor şi obligativităţii depunerii declaraţiilor de avere de către liderii sindicali. Este singurul lucru pe care l-am văzut, dar trebuie să ştie că acest Cod al Muncii nu se referă la transparenţa averilor lor. Deci e un alt subiect. În rest, nu i-am văzut atacând în mod excepţional un anumit subiect”, a spus Anastase referindu-se la reacţia liderilor de sindicat vizavi de noul Cod al Muncii.

Liderul PDL Prahova a criticat de asemenea şi atitudinea politicienilor care ameninţă cu moţiunea de cenzură în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe această lege.

„Nu sunt de acord cu aceste declaraţii demagogice că este inadmisibil ca un cod al muncii să nu treacă prin dezbatere parlamentară şi îi anunţ pe cei care fac astfel de afirmaţii că tocmai ei sunt aceia care au trecut codul muncii prin asumare guvernamentală. Mai precis, guvernul lui Adrian Năstase a trecut codul muncii prin această procedură”, spune Roberta Anastase.

Noul cod al muncii, pentru care Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea, conţine o serie de prevederi dur criticate de către unii dintre partenerii sociali, în special de către sindicate.

Anastase consideră însă că actul normativ este unui european şi exact ceea ce le trebuie românilor. Mai mult, se pare că Roberta Anastase consideră că românii au nevoie cât mai repede de acest nou cod al muncii, şefa Camerei deputaţilor arătând că unul dintre motivele pentru care guvernul îşi asumă răspunderea şi nu aşteaptă ca legea să treacă prin parlament este legat de timp, asumarea durând mult mai puţin decât dezbaterea parlamentară.

Politic

semcu_3Preşedintele PNL Prahova, Adrian Semcu, critică decizia Guvernului de a-şi suma răspunderea în privinţa noului Cod al Muncii, liderul liberalilor prahoveni spunând că acest gest este „ un nou episod din războiul pe care Guvernul PDL l-a declarat românilor”.

„Actuala putere se foloseşte de această lege extrem de importantă pentru a crea un nou conflict între segmentele societăţii româneşti. Mai mult, legea provoacă dispute şi între guvern şi partenerii de dialog social pentru că este adoptată fără consultarea acestora şi fără a le reflecta interesele”, este de părere Adrian Semcu.

Preşedintele PNL Prahova susţine că este nevoie de un nou Cod al Muncii care „să încurajeze competiţia, care să permită angajatorilor să se adapteze mai uşor la schimbările rapide ale mersului economiei şi care să stimuleze mediul privat pentru a crea, astfel, noi locuri de muncă”. Semcu vrea însă ca adoptarea unui nou Cod al Muncii să se facă în urma unei dezbateri parlamentare şi numai după un „dialog serios şi constructiv” între Guvern şi partenerii sociali. (D.I.)
Politic

savu_danielSenatorul Daniel Savu solicită Ministerului Mediului deschiderea unei anchete care să stabilească sursa poluării masive înregistrate săptămâna trecută la Ploieşti.

Printr-o
interpelare adresată ieri ministerului Laszlo Borbely, Savu cere demararea unei anchete care să stabilească, pe lângă sursa şi cauzele poluării, cât de grav a fost acest fenomen, cine se face vinovat pentru faptul că poluarea a fost atât de extinsă nu doar ca valori înregistrate ci şi ca timp, ce măsuri au luat autorităţile de mediu la nivel local şi cum se pot evita pe viitor astfel de incidente.

Senatorul Daniel Savu a cerut răspuns scris la această interpelare din partea Ministerului Mediului. Conform legii, ministerul ar trebui să se conformeze şi să răspundă în scris, în termen de două săptămâni.

Politic

congres_pdl_1Roberta Anastase a fost realeasă, în această seară, preşedinte al PDL Prahova, în cadrul unei conferinţe judeţene la care au participat, în calitate de invitaţi, primul ministru Emil Boc, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, cel al Transporturilor Anca Boagiu, cel al Educaţiei, Funeriu, dar şi alte nume importante din partid, cum ar fi Raluca Turcan, Mircea Toader, sau fostul ministru al comunicaţiilor, remaniatul Gabriel Sandu.

Preşedinta Camerei Deputaţilor a fost singura care a candidat pentru şefia PDL Prahova. Din cei 695 de delegaţi care au votat, doar doi ar fi vrut un alt preşedinte în locul Robertei Anastase. Prim-vicepreşedinţii PDL Prahova sunt deputaţii George Ionescu şi (probabil după principiul ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape) Florin Anghel.

congres_pdlReuniunea de astăzi de la Ploieşti a fost un mare prilej pentru liderii PDL să transmită mesajele către teritoriu: o să fie bine, cifrele arată că se apropie ieşirea din recesiune, trebuie să rămâneţi pe poziţii şi să spuneţi mai departe că iată, măsurile dure pe care le-am luat dau roade.
Ideea de bază transmisă de către liderii PDL este aceea că ce a fost rău a trecut, că va fi bine şi că asta va relansa politic PDL-ul aflat în declin.


Tot astăzi, liderii PDL Emil Boc şi Elena Udrea au anunţat că PDL se leapădă de membrii cu apucături penale. Invocând reacţia PSD în momentul arestării preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, greii PDL au anunţat că, pe viitor, PDL îi va suspenda din calitatea de membru pe cei care vor fi trimişi în judecată pe motive penale. După ce îşi vor fi rezolvat „pozitiv” problemele, aceştia vor fi reprimiţi cu braţele deschise în partid, a spus premierul Emil Boc.

Daciana ILIE

Politic

congres_pdl_2Reuniţi astăzi la Ploieşti pentru o susţine pe Roberta Anastase în cursa în care a alergat singură pentru şefia PDL Prahova, primul ministru Emil Boc şi ministrul celui mai bogat minister Elena Udrea au lansat atacuri dure la adresa televiziunilor de ştiri.

Boc a catalogat realitatea TV şi Antena 3 drept „maeştri ai dezinformării pe care nimeni nu îi va întrece vreodată”.

Ceva mai subtilă, Elena Udrea a spus, referindu-se la televiziunile de ştiri, că PDL nici nu a făcut înţelegere cu acesta şi nici nu le plăteşte. „Dacă nu te toacă Realitatea şi Antena ori nu contezi, ori eşti pe blat cu ei” a spus Udrea.

Politic

ion_iliescu1Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat joi la Ploieşti că regretă plecarea deputatul Marian Săniuţă din PSD şi că, deşi a constatat de mai multă vreme că fostul lider al PSD Prahova are nişte „nemulţumiri personale” faţă de partid, a sperat că Săniuţă nu va face acest pas.

„Am constatat o anumită evoluţie în poziţiile domnului Săniuţă şi nemulţumiri personale. Nu cunosc toate detaliile. Speram să nu facă şi acest pas, să plece din partid. Şi am regretat” a spus Iliescu joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Ploieşti.

Fostul şef al statului a evitat să spună dacă, în opinia sa, plecarea din PSD va dăuna carierei politice a lui Marian Săniuţă.
La începutul lunii februarie, deputatul de Prahova Marian Săniuţă a anunţat în plenul Camerei deputaţilor că demisionează din PSD şi că va activa ca parlamentar independent.

Săniuţă a explicat, în momentul în care şi-a anunţat plecarea din PSD, că, din punctul său de vedere, acest partid nu mai are nevoie de oameni ca el.

Marian Săniuţă s-a înscris în PSD în anul 1999, iar între 2004 şi 2009 a condus filiala Prahova a PSD.
Mandatul lui Săniuţă la şefia PSD s-a terminat în 2009, atunci când Mircea Cosma a fost ales preşedinte al PSD, în cadrul unei conferinţe judeţene la care Săniuţă nu a participat, fostul preşedinte al PSD Prahova alegând să părăsească sala în care ţineau alegerile după ce a ţinut un scurt discurs de final de mandat.

Din momentul în care nu a mai fost membru al SD Prahova, Marian Săniuţă nu a mai participat la nicio acţiune organizată de PSD Prahova.

Politic

iliescu_nastaseDepartamentul de Mediu al PSD (cu alte cuvinte ministerul mediului din guvernul din umbră şi din opoziţie de la nivelul PSD) s-a reunit joi la Ploieşti, pentru a dezbate principalele probleme legate de protecţia mediului, de curăţenia apelor şi de defrişarea pădurilor. La întâlnirea departamentului condus la nivelul PSD de către Ion Mocioarcă au participat Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

Dezbaterea ministerului „din umbră” a avut loc în plin scandal legat de poluarea mediului la Ploieşti, însă, cu toate acestea, cantităţile mari de benzen şi azot aruncate în aerul respirat de ploieşteni de nu se ştie cine (dar se bănuieşte) nu au fost subiect de discuţie pentru PSD.

La finalul reuniunii, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat atitudinea actualului şef al statului, spunând că acţiunile preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte schimbarea din funcţie a premierului Emil Boc reprezintă „o diversiune” al cărei rol este acela de a ocupa agenda publică şi de a face coaliţia aflată la guvernare să „strângă rândurile”.

Politic

catalina_bozianuA avea sau a nu avea viceprimar la Ploieşti? Asta e întrebarea, zilele acestea, la PNL Prahova. Protocolul Alianţei de Centru Dreapta obligă PNL şi PC să desfacă toate alianţele pe care cele două formaţiuni politice le au la nivel local. E drept, alianţa dintre PNL şi PDL la nivelul Consiliului Local Ploieşti e nescrisă. Însă această alianţă o ţine în funcţie pe viceprimăriţa Cătălina Bozianu. Dacă alianţa cutumiară pică, o să pice şi Bozianu de pe scaunul de viceprimar. Asta o confirmă primarul Andrei Volosevici care a declarat ieri că, dacă PNL va vota împotriva proiectelor PDL doar de dragul opoziţiei, PDL e pregătit să ia „măsuri administrative”, cum ar fi schimbarea Cătălinei Bozianu din funcţia de viceprimar.

Despre calcule

Pentru cei care ştiu mai puţine despre culisele politicii şi subtilităţile administraţiei locale, vom explica faptul că, la nivelul Consiliului Local Ploieşti, ca de altfel la nivelul tuturor structurilor de genul CL Ploieşti, s-a format o majoritate pe criterii strict politice. Această majoritate i-a ales, în urmă cu doi ani şi jumătate, viceprimari pe Cătălina Bozianu de la PNL şi pe Cristian Dumitru de la PNG-CD.Aceeaşi majoritate trece prin consiliu toate proiectele propuse de PDL. Pentru unele proiecte sunt suficiente cele 14 voturi din 27. Pentru proiectele cu adevărat foarte importante, care se transformă în hotărâri de consiliu cu două treimi din voturi, este nevoie, evident, de voturile PNL sau ale PSD. Iar PSD face opoziţie.

Despre ce spune PNL

În Consiliul Local Ploieşti PNL face opoziţie doar la nivelul declaraţiilor preşedintelui PNL Prahova, Adrian Semcu. Public, acesta susţine că cele 14 voturi ale PDL şi PNG fac majoritatea şi că PNL votează după cum îi dictează conştiinţa şi, nu-i aşa, interesul ploieştenilor. Lui Adrian Semcu îi este însă infinit mai greu să explice de ce majoritatea PDL şi PNG din consiliul local o susţine în funcţia de viceprimar pe liberala Cătălia Bozianu. E drept, Cătălina e tânără şi poate fi chiar simpatică atunci când vrea ea, dar în politică şi în special atunci când vine vorba despre funcţiile publice, asta nu e de ajuns, mai ales dacă eşti de la alt partid.

Despre protocolul ACD

Protocolul Alianţei de Centru Dreapta (ACD) pune în mare dificultate PNL Prahova. Documentul prevede ca PNL şi PC, ca părţi ale alianţei, trebuie să desfacă celelalte alianţe pe care le au la nivel local cu alte partide şi să facă opoziţie serioasă, ca la carte. Nu de alta, dar trebuie să dea bine la electoratul, că mai e doar un an şi un pic până la alegerile locale. Ce o să facă PNL Prahova care până acum a stat confortabil în opoziţie votând cu puterea la Ploieşti? Păi noi suntem în opoziţie, continuă să spună liderul liberalilor prahoveni…

Despre ce spune Volosevici

Întrebat astăzi cum stă treaba cu majoritatea, cu puterea şi cu opoziţia la nivelul Consiliului Local Ploieşti primarul Andrei Volosevici a mărturisit că nici lui nu îi e foarte clar cum e cu PNL. Volosevici a invocat şi el interesul ploieştenilor, proiecte bla, bla…

În cele din urmă, întrebat frontal ce va face în privinţa viceprimăriţei Bozianu dacă PNL va începe să  facă opoziţie serioasă în Consiliul Local Ploieşti, Andrei Volosevici a spus că, dacă PNL va bloca unele proiecte doar de dragul de a le bloca şi fără un motiv bine întemeiat, PDL va lua „măsuri administrative” care includ schimbarea din funcţie a viceprimarului liberal de la Ploieşti.

De aici înainte, e liber la bursa pariurilor. Personal, mă bazez pe capacitatea dlui Adrian Semcu de a menţine echilibrul perfect între cele două luntrii în care a aşezat acum doi ani şi jumătate fundul PNL Prahova. Şi mă bazez pe faptul că PDL ar fi mai mult decât fericit ca lucrurile în Consiliul Local Ploieşti să se deruleze în continuare  la fel ca şi până acum, mai ales că Primăria tocmai a făcut, pe banii noştri, un credit de 40 de milioane de euro şi ar fi păcat să nu-i poată cheltui pentru motive insignifiante, cum ar fi doctrina sau un banal protocol între un partid şi altul…
D.I.

Joomla SEF URLs by Artio