Un caz deosebit de grav, care a dus la închiderea Spitalului Județean Suceava, după infectarea a zeci de cadre medicale cu noul coronavirus, atrage atenția asupra riscului uriaș de a îngenunchia sistemul medical înainte chiar ca numărul prea mare de pacienți să o facă.

 

Pornind de la acest caz, PMP a transmis, marți, premierului Ludovic Orban, o scrisoare deschisă în care solicită Guvernului să ia "măsuri ferme pentru protecția sănătății celor care luptă în prima linie pentru salvarea de vieți omenești".

„Cele mai prețioase resurse pe care România le are în lupta cu virusul necruțător COVID-19 sunt medicii și personalul medical. Îmbolnăvirea cu Coronavirus a celor 52 de cadre medicale de la Spitalul Județean Suceava reprezintă un eșec incalificabil de management sanitar, iar Guvernul are obligația să ia toate măsurile pentru a se asigura că acest lucru nu se mai repete. Nimic nu e mai important, în această criză, decât să asigurăm protecția sănătății celor care luptă în prima linie pentru salvarea de vieți omenești”, susține președintele PMP, Eugen Tomac.

Măsurile propuse de PMP sunt:

1. Testarea cu prioritate, în termen de 3 zile, a întregului personal medical și a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienților, dar și a personalului medical

2. Dotarea cu echipamente de protecție suficiente pentru toți medicii, inclusiv pentru medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate. Dotarea cu echipamente de protecție suficiente pentru asistente, șoferii de pe ambulanțe, infirmiere, brancardieri, personalul curățenie care interacționează cu medicii și pacienții în această perioadă.

3. Monitorizarea respectării riguroase a procedurilor. În toate spitalele din țară e nevoie de instituirea rutinei de respectare a protocoalelor și de sancțiuni dure pentru cei care nu le respectă.

4. Cazarea medicilor și asistentelor ce tratează cazuri de Coronavirus în locații izolate, care să le permită să nu își expună familiile riscului contagiunii.

5. Decontarea consultațiilor oferite de medicii de familie prin telefon sau prin mijloace electronice (skype sau alte platforme online). Medicii de familie sunt expuși contactului direct cu persoane care pot să fie purtătoare ale virusului COVID – 19.

„Este esențial să protejăm sănătatea medicilor și a personalului auxiliar pentru a ne asigura că aceștia vor putea în continuare să salveze vieți. Avem de-a face cu o criză fără precedent, motiv pentru care vă cerem să acționați ferm și rapid în beneficiul României și al românilor”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac.

 Ca urmare a numărului mare de infectări confirmate în rândul cadrelor medicale, Spitalul Județean Suceava a fost închis și transformat în spital pentru pacienții cu Covid-19, celelalte cazuri care ar fi trebuit primite aici fiind direcționate către Spitalul Municipal Rădăuți.

Foto: svnews.ro

Joomla SEF URLs by Artio