PMP a adresat, joi, premierului Ludovic Orban, o solicitare publică privind revocarea ordinului emis acum câteva zile, prin care prefecților le-a fost interzi să comunice informații referitoare la criza generată de pandemie și situația specifică la nivelul județelor țării.

 

De sâmbătă, 21 martie, Prefecturile nu mai pot informa populația cu privire la situația cazurilor confirmate cu Covid-19 în fiecare județ în parte. Datele nu sunt furnizate nici la nivel național decât ca un total pe țară. Singurele detalii locale sunt oferite doar referitor la pacienții decedați care au fost testați pozitiv pentru Covid-19.

Situația a fost criticată de PMP, care cere mai multă transparență în informarea cetățenilor.

"Printr-o adresă parafată de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Sorescu, li s-a transmis Instituțiilor Prefectului că orice comunicare pe subiecte privitoare la pandemie și criză se face doar de la nivel central, prin Grupul dc Comunicare Strategică. Este o mare eroare! În situații de urgență, în situații de criză, comunicarea operativă este necesară și esențială interesului public. OUG nr. 57 din 3 iulie 2019, privind Codul administrativ, prevede că «Prefectul asigură conducerea comitetelor județene pentru situații de urgență». În ce privește atribuțiile sale în această calitate, ordonanța indică explicit faptul că prefectul «acționează pentru menținerea climatului de pace socială și a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituționale și sociale, acordând o atenție constantă prevenirii tensiunilor sociale». De asemenea, «dispune, în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență, măsurile care se impun pentru prevenirea și gestionarea acestora». Iar OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență definește «situațiile de urgență» ca fiind «evenimente excepționale, cu caracter nonmilitar, care amenință viața sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse specializate și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate»", au explicat reprezentanții PMP.

Aceștia argumentează și că "actul normativ menționat stipulează că «managementul situației de urgență reprezintă ansamblul activităților desfășurate și procedurilor utilizate de factorii de decizie, instituțiile și serviciile publice abilitate pentru identificarea și monitorizarea surselor de risc, evaluarea informațiilor și analiza situației, elaborarea de prognoze, stabilirea variantelor de acțiune și implementarea acestora în scopul restabilirii situației de normalitate»".

În consecință, reprezentanții formațiunii politice solicită aplicarea întocmai a prevederile legale. "Comitetul național pentru situații de urgență are între atribuțiile principale și «coordonarea informării opiniei publice privind managementul situațiilor de urgență». Adică, are obligația de a asigura comunicarea și nu de a coordona cenzurarea acesteia. Așadar, dacă prefecții conduc comitetele județene pentru situații de urgență și gestionează activitatea acestora, de ce le este interzis să comunice informații oficiale, elementare, de maxim interes public, câtă vreme reprezintă tocmai cea mai autorizată și competentă sursă de informații de interes public?! Ajută oare cenzura acum, sau comunicarea filtrată strict la nivel central, așa-zis „strategică”, când la nivelul județelor țării ar trebui să funcționeze operativ informarea în temeiul specificului situației de urgență a fiecărui județ?", au atras atenția reprezentanții PMP.

Aceștia i-au cerut public premierului să anuleze "ordinul care interzice prefecților să comunice în această situație de criză, competent și operativ, mesajele care servesc interesului public, conform situației specifice a fiecărui județ din România".

Joomla SEF URLs by Artio