Primul-ministru a anunțat, în ședința de Guvern de vineri seara, primii pași pentru desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților. Premierul Ludovic Orban a spus că propunerea făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a adăugat el.

 

Declarația vine după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a modificat memorandumul inițial, dezbătut în ședința din 6 decembrie, cu privire la Secția specială. Dacă în forma inițială ministrul Cătălin Predoiu propunea „desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a secției”, în varianta actuală, singura soluție agreată este cea a desființării, informează Digi24. Ministrul Predoiu a spus în ședința de Guvern că această secție a fost înființată fără consultare publică și în pofida reacțiilor virulente ale unor magistrați și a criticilor venite de la Comisia Europeană, Greco și Comisia de la Veneția.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a caracterizat decizia Guvernului ca "revoltătoare". "Este revoltătoare, în contextul actual, când zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din justiție, chiar și o discuție despre desființarea Secției speciale. Cazul Țăndărei, vă spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi?”, a scris Ciolacu pe Facebook. "Poporul român s-a pronunțat prin referendum ca legile privind justiția să nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe această temă trebuie să aibă loc doar în Parlament și prin consultarea asociațiilor de magistrați și a tuturor instituțiilor interesate (CSM, parchete, instanțe) pentru că independența magistraților este vitală pentru o justiție corectă”, a mai scris Ciolacu.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian spune că cei care doresc desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) vor ca România să se reîntoarcă la „practicile inchizitoriale” din perioada 2014 - 2017. Modul în care este abordată desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare și slugarnică în care este abordată chestiunea Justiției în România. Orice discuție despre existența sau inexistența SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înființarea ei. Cei care promovează desființarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariția Secției practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraților era efectivă și că modul în care erau investigate infracțiunile din Justiție era unul exemplar”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook, potrivit Mediafax.

Joomla SEF URLs by Artio