În contextul discuțiilor recente privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, deputatul liberal de Prahova Răzvan Prișcă i-a cerut ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să precizeze ce comunicare a existat, cu Administrația Prezidențială și cu instituțiile europene, pe acest subiect.

 

Răspunsul venit, la această întrebare, din partea ministrului Afacerilor Externe este departe de a lămuri aspectul la care face referire Răzvan Prișcă, în întrebarea adresată în mod oficial conducerii MAE.

"După cum cunoașteți, în anul 2018, Ministerul Afacerilor Externe a inițiat un proces de analiză și evaluare privind o eventuală relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Procesul a fost finalizat, documentul urmând a fi avizat de către toate instituțiile cu atribuții în domeniul politicii externe și securității naționale și supus aprobării Președintelui României. Acesta are un conținut clasificat care, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, nu poate fi dat publicității", i-a transmis Teodor Meleșcanu parlamentarului de Prahova.

Ministrul de Externe a punctat, în răspunsul său, că "România a avut întotdeauna o poziție echilibrată față de dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, menținând, de-a lungul timpului, relații diplomatice neîntrerupte de prietenie atât cu Israel, cât și cu Palestina. Dezideratul dezvoltării și consolidării relațiilor bilaterale cu ambele părți este materializat prin desfășurarea periodică de contacte bilaterale cu acestea. Această poziție a țării noastre rămâne neschimbată".

Deputatul PNL de Prahova Răzvan Prișcă i-a cerut ministrului român de Externe precizării privind  reluarea discuțiilor pe tema mutării Ambasadei, după ce, cu exact un an în urmă, episodul pe acest subiect stârnea un val de reacţii vehemente din partea instituţiilor europene, a partenerilor occidentali precum şi a Administraţiei Prezidenţiale (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio