Candidatul propus de PLUS pentru Primăria Ploieşti, Răzvan Enescu, şi-a prezentat miercuri seară platforma electorală, care reuneşte, sub sloganul "Ploieştiul are nevoie de un arhitect", proiecte din zece domenii, de la sănătate şi educaţie la mediu economic, eficienţă energetică, administraţie transparentă şi transporturi. Un capitol e rezervat urbanismului, iar arhitectul promite că, în eventualitatea în care va fi ales primar, va elimina birocraţia privind autorizaţiile de construire şi va reconfigura zonele de agrement şi promenadă, astfel încât "ploieştenii să iasă în stradă, dar nu pentru proteste, ci pentru a se reîndrăgosti de Ploieşti".

 

Primul pe listă a fost capitolul dedicat mediului, unde candidatul PLUS a vorbit despre nevoie de implicare mai activă a Primăriei pentru reducerea poluării, intensificarea acţiunilor şi îmbunătăţirea relaţiilor cu autorităţile de mediu, dar şi crearea de aşa-zise cordoane verzi. Tot aici, el propune implementarea unor modele de succes în domeniul colectării deşeurilor. Răzvan Enescu a mai vorbit, în timpul prezentării sale, şi despre sănătate, propunând realizarea unui spital municipal cu o secţie mare de pediatrie, dar şi a unei clinici de oncologie, pe un model realizat la Iaşi, cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. În domeniul infrastructurii rutiere, candidatul a propus reconfigurarea unor artere de circulaţie şi intersecţii, totpe baza unor modele de succes din Occident, alături de încurajarea transportului public şi achiziţia de autobuze, tramvaie şi troleibuze noi. Tot despre reconfigurare a fost vorba şi în cazul zonelor pietonale, Răzvan Enescu vorbind despre nevoia de a scoate ploieştenii din case, dar şi despre cea pentru concursuri de arhitectură pentru obiectivele de investiţii majore. "Avem nevoie să scoatem cetăţenii în stradă, dar nu pentru proteste, ci să înceapă să se reîndrăgostească de Ploieşti. Decoamdată ploieştenii văd Ploieştiul ca pe un oraş dormitor, se duc la muncă şi vin acasă ca să se uite la televizor şi să se culce. Dacă am reconfigura zonele centrale, pieţele publice, spaţiile pietonale, avem unde, cred că ploieştenii ar vedea altfel oraşul. În momentul în care vor sta să bea un ceai, un suc, să se plimbe pur şi simplu pe străzile Ploieştiului se vor reîndrăgosti de Ploieşti. Mai departe, tot vorbim de arhitectură şi urbanism, vă dau un exemplu personal. Vreau pentru Ploieşti cinci zile lucrătoare pentru autorizaţiile de construire care generează minim un loc de muncă. Cinci zile. În sală avem arhitecţi şi vă pot spune cât durează să obţii o autorizaţie de construire în Ploieşti de la A la Z, durează şi peste şase luni", a declarat Răzvan Enescu, prezentând în timpul prezentării, în faţa membrilor şi simpatizanţilor PLUS, două fotografii, una cu un teanc de aproape 20 de bibliorafturi "consistente", cealaltă cu o coală plină de semnături şi ştampile: "Acolo nu sunt 50 de proiecte, este un singur proiect, termoizolarea unui liceu din Reşiţa. Aşa arată un proiect de investiţii în România. Iar lângă sunt ştampilele de pe o pagină dintr-un scenariu de securitate la incendiu. Ce se întâmplă dacă lipseşte o ştampilă sau o semnătură? O parte din aceste dosare sunt returnate. Ploieştiul este unul dintre cele mai birocratizate oraşe din ţară. Dacă asta este în Reşiţa, vă spun că în Ploieşti 50% mai multe dosare am fi avut".

Enescu a vorbit şi despre competivititatea economică, propunând relansarea "serioasă" a investiţiilor publice şi regândirea centrelor de excelenţă în afaceri, tot pe un model de succes, de data asta de la Braşov. El mai promite, în platforma electorală, construirea unei săli polivalente, realizarea de şcoli şi grădiniţe şi extinderea celor existente, reabilitarea bazelor sportive, amenajarea de terminale şi parcări tip park&ride la marginea oraşului, reabilitarea de blocuri de locuinţe şi clădiri publice şi modernizarea sistemului de iluminat public. Pentru toate acestea, a prezentat şi o listă cu şapte sigle, majoritatea reprezentând oportunităţile de finanţare de la Uniunea Europeană sau Ministerul Dezvoltării, la care a adăugat parteneriatul public-privat.

Răzvan Enescu are 35 de ani, e ploieştean, arhitect, a lucrat o perioadă în Belgia, iar din 2014 are o firmă proprie şi se ocupă de management de proiect şi fonduri europene, spunând că a atras peste 100 de milioane de lei, mult peste bugetul anual de investiţii al Ploieştiului. El urmează să intre într-o competiţie internă la nivelul alianţei USR-PLUS, competitorul din cealaltă formaţiune fiind preşedintele USR Prahova, Mihai Poliţeanu.

La prezentarea de miercuri au mai participat şi candidaţii propuşi de PLUS pe primele poziţii ale listei pentru Consiliul Local, dar şi propunerea formaţiunii pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova, Radu Sebastian.

Joomla SEF URLs by Artio