În această săptămână, plenul Camerei Deputaților a adoptat, în unanimitate, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene. Deputatul PNL de Prahova Răzvan Prișcă a explicat de ce acest moment reprezintă un punct important pentru justiția din țara noastră.

 

Axat pe două componente importante, proiectul de lege are în vedere atât modificarea articolelor ce vizează instituția confiscării extinse cuprinse în Codul penal cât și modificarea anumitor proceduri reglementate în Codul de procedură penală.

„Votul dat de plenul Camerei Deputaților, după 3 ani de tergiversări, reprezintă un pas important pentru justiția din România. Prin transpunerea în legislația națională a Directivei europene ce vizeză confiscarea averilor dobândite ilicit prin acte de corupție, instanțele vor avea la dispoziție prevederile legale pentru confiscarea bunurilor dobândite în mod ilicit de către persoanele condamnate pentru infracțiuni pe o durată mai mare de 4 ani. Totodată, conform prevederile legale cuprinse în actul normativ, în cazul în care instanța constată existența unor bunuri nedeclarate și trecute pe numele unor persoane terțe, acestea vor constitui sursa legală pentru recuperarea prejudiciului adus patrimoniului public sau privat”, a declarat deputatul PNL de Prahova, Răzvan Prișcă.

Joomla SEF URLs by Artio