Forurile de conducere ale ALDE au stabilit, miercuri, ca liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu, să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Discursul acestuia s-a concentrat pe motivele pentru care Klaus Iohannis nu merită încă un mandat la Cotroceni, dar și pe critic aduse modului în care PSD, cu care ALDE este partener de guvernare, abordează scrutinul de la finalul acestui an.Organizația județeană a partidului și-a anunțat susținerea pentru Călin Popescu Tăriceanu, în cursa pentru funcția de președinte al României.

 

Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat dezamăgit de decizia PSD de a-şi alege un candidat fără a lua în calcul sondajele de opinie.   „Trebuie să vă spun că aceste rezultate, pe care le avem și noi, și cei de la PSD, indică câteva lucruri foarte clare. În primul rând, dintre alegătorii noștri, peste 59% consideră că este utilă o candidatură comună; peste 80% din alegătorii PSD și ALDE consideră că această candidatură comună ar trebui să fie legată de persoana mea. De ce? Dintr-un motiv simplu, pentru că oamenii își fac un calcul pragmatic: trebuie să avem o candidatură care să întrunească cele mai mari șanse de succes la viitoarea bătălie pentru alegerile prezidențiale. Din păcate, însă, la discuțiile pe care le-am avut cu cei din PSD și cu doamna Dăncilă în calitate de președinte al PSD-ului am primit același răspuns la aceste argumente, și anume că PSD este un partid prea mare ca să nu aibă propriul candidat. Fără îndoială, PSD este un partid mai mare ca ALDE, dar a nu avea propriul candidat nu cred că înseamnă că partidul este mai mic. Cred însă că în acest moment în PSD bântuie un aer defetist sau un sentiment defetist, și anume își propun mult prea puțin. Maximum pe care par să și-l propună este să aibă un candidat care să ajungă în turul doi, dar nu-și pun problema de a câștiga alegerile prezidențiale”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a arătat și motivele pentru care Klaus Iohannis trebuie să plece, în acest an, de la Palatul Cotroceni: „Având în vedere modul în care actualul președinte a reprezentat România în cei cinci ani aproape de mandat, nu cred că merită să i se mai acorde un al doilea mandat. În perioada mandatului pe care l-a avut, președintele actual, din păcate, de la început și-a abandonat rolul de mediator și a devenit un fel de activist politic în vestă roșie la manifestațiile de stradă, a închis ochii sau chiar a încurajat abuzurile din justiție și abuzurile procurorilor, nu a fost capabil să reprezinte România, să îi promoveze interesele în cadrul Consiliului European. Practic, nu a făcut mai nimic decât vizite externe costisitoare, cu o suită numeroasă, care presupune cheltuieli, din punctul de vedere nejustificate, atât timp cât acestei vizite nu aduc niște rezultate. Nu am avut un președinte care să spunem că s-a distins măcar prin acțiunile de politică externă. În afară de faptul că și-a aruncat cu dispreț paltonul pe capota mașinii, nu am observat alte gesturi remarcabile care să marcheze mandatul președintelui actual, Deci, eu cred că noi ar fi trebuit să facem, și noi vom face, tot ceea ce este necesar ca pe 25 noiembrie domnul Iohannis să nu mai rămână la Cotroceni”.

La scurt după anunțul venit de la nivel central, ALDE Prahova și-a anunțat susținerea pentru Călin Popescu Tăriceanu. "Membrii Organizației PRAHOVA a ALDE își exprimă satisfacția că domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu a fost desemnat, în forurile de conducere ale partidului, drept candidat pentru funcția de președinte al României, așa cum ne-am dorit cu toții. Ne bucurăm și suntem mândri că domnul președinte a acceptat să intre în cursa prezidențială, dând, astfel, încă o dovadă a responsabilității, a curajului și a viziunii sale politice, care ne motivează și ne mobilizează! Dorim să îl felicităm, să îi urăm succes și să îl asigurăm de întreaga noastră susținere! Dumnezeu să îi ajute în acest demers și să ocrotească România!" au transmis reprezentanții organizației județene, într-un comunicat de presă.

În aceeași notă este și mesajul președintelui ALDE Prahova: "Am fost, sunt și voi rămâne alături de Călin Popescu Tăriceanu! Pentru viziunea lui politică! Pentru consecvența lui de a apăra idealurile și principiile liberale cu orice preț! Pentru spiritul de echipă! Pentru onestitate! Pentru curaj! Pentru experiența lui profesională, politică și administrativă, clădită temeinic, treaptă după treaptă, identificându-se cu istoria, făcând istoria acestei țări. Pentru că a-ți pune semnătura de premier al României pe actul aderării la Uniunea Europeană, de fapt, înseamnă să faci istorie, în cel mai bun și mai frumos înțeles al cuvântului! Și să îți păstrezi coloana vertebrală dreaptă, ca al doilea om în stat, când primul confundă Bruxelles-ul cu Înalta Poartă, tot a face istorie înseamnă! Miza viitoarelor alegeri este imensă! Noiembrie ne găsește dezbinați, debusolați, cum nu am fost niciodată! Avem nevoie de un nou proiect de țară, care să ne unească, să ne dea curaj și speranță și să ne redea demnitatea de români, indiferent de opțiunile politice pe care le avem, de interesele de grup și de influențele la lumina ori în umbra cărora trăim.

Avem nevoie de un președinte care să ne accepte, să ne respecte și să ne iubească pe toți!  Un președinte cu o inimă mare... cât un proiect de țară! Călin, te susțin!"

Joomla SEF URLs by Artio