Deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu a dat publicității concluziile analizelor efectuate la apa de ploaie recoltată din Ploiești în iulie 2018. Parlamentarul spune că a fost vorba despre o "ploaie acidă" cauzată de "prezența în atmosferă a acidului sulfuric, a acidului sulfuros și a hidrogenului sulfurat".

"Nu știu câți dintre dumneavoastră își mai amintesc de ploaia acidă din Ploiești, de acum 10 luni, din iulie 2018...

Și pentru mine, ca pentru mulți alții, a fost încă o ploaie, ca oricare alta.

Dar, nu și pentru specialiști!

Care, ca să vezi, parcă în ciuda autorităților, au prelevat eșantioane din apa de ploaie, atât la începutul precipitațiilor, cât și după 30 de minute de la începerea acestora. Și, nu numai că au făcut asta, dar să vezi aroganță, au mai și păstrat mostrele, pentru analize graduale, în timp!

Așa că, să vedem noi, după atâta vreme, cam ce ne-a udat viețile, copacii și grădinile.

Apa din primul eșantion, recoltat la începutul ploii, ca să zicem așa, încă păstrează o cantitate extremă de acid cianhidric, ce depășește 10 ppm! Are un miros extrem, dulceag, de migdale, iar senzația de vomă apare, aproape, instantaneu, atunci când se încearcă mirosirea ei. Și, pentru că s-a încercat, au urmat dureri severe de cap, care au trecut abia după vreo 15 minute, chiar dacă, între timp, s-a părăsit laboratorul de analize...

În al doilea eșantion, cel prelevat la o jumătate de oră după începerea ploii, ce conține apa de după ce s-a purificat aerul, nu s-a constatat prezența acidului cianhidric.

Acum, să aflăm ce conțin probele și ce s-a aflat prin aerul pe care l-am respirat de sub umbrele.

În primul rând, s-a observat o diferență majoră intre culoarea apei din cele două sticle, precum și între depunerile ulterioare de la baza recipientelor.

Apoi, PH-ul, indicele acidității, nu cel al numerelor de înmatriculare, cum ar fi tentați să creadă, repede, reprezentanții Agenției pentru protecția Mediului Prahova, este de 5,9, ceea ce înseamnă că ploaia a fost una foarte acidă.

Cantitățile de otrăvuri din ploaie, după ce s-a spălat atmosfera, adică după ce factorii poluanți au fost absorbiți, scoși din aerul respirabil, au scăzut, după cum urmează:

Amoniacul de cinci ori, de la o 1 la 0,2 miligrame pe litru!

Fosfatul de 15 ori, concentrația lui în aer, la începutul precipitațiilor, fiind de peste șase ori peste limita legală maxim admisă! (Fosfatul ăsta, PO4, regăsit într-o cantitate foarte mare, își poate avea originea și în fabricarea de detergenți... Ghici, ciupercă! Dar, desigur, ghicitoarea noastră depășește nivelul de inteligență al reprezentanților Agenției de Mediu, așa că nu-i mai deranjăm!)

Praful din aer, SiO2, a scăzut de 10 ori!

Carbonații, de două ori! (Carbonatul, în cantități mari, arată și o concentrație mare de dioxid de carbon din atmosferă).

Fierul, și el, a scăzut de cinci ori. Cu toate acestea, concentrația lui a fost depășită, în apa de ploaie, de circa 100 de ori! Chiar și după încheierea precipitațiilor, aceasta a rămas de 20 de ori mai mare!

Care au fost, totuși, cauzele acestei ploi acide?!

Răspunsul, e simplu: prezența în atmosferă a acidului sulfuric, a acidului sulfuros și a hidrogenului sulfurat.

Desigur, aceste elemente chimice, sunt necunoscute pentru reprezentanții Agenției de Mediu, dar familiare pentru locuitorii din cartierele ploieștene Mihai Bravu ori Bariera București...

Ploaia de anul trecut nu ne-a afectat numai pe noi, locuitorii orașului, ci și mediul înconjurător, în special copacii, plămânii noștri verzi...

Deci, cam așa se face treaba, tovarăși de la instituțiile care ar trebui să ne garanteze dreptul constituțional la un mediu sănătos – Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Primărie, Direcția de Sănătate Publică.

Luați exemplu și nu mai stingeți becurile aiurea!

Bine că mi-am amintit, ultimii, cei de la Direcția de Sănătate Publică se lăudau că, la sfârșitul anului trecut, ar fi trebuit să aibă, deja, acel studiu, care să coreleze morbiditatea cu poluarea din oraș... Nu de alta, dar ar putea fi o bază solidă, prin care am putea da în judecată agenții poluatori și instituțiile astea (in)competente, plătite din bani publici!" a scris parlamentarul de Prahova Dan Rădulescu, pe pagina sa de Facebook.

Joomla SEF URLs by Artio