Anunțul Executivului, potrivit căruia salariul minim pe economie ar putea fi majorat de la 1 noiembrie, adică săptămâna viitoare, a stârnit deja reacții negative. Graba guvernanților a fost criticată de secretarul general al TNL Prahova, Răzvan Constantin, care solicită renunțarea la această variantă, în opinia sa una cu efecte dezastruoase pentru mediul economic și în special pentru tinerii antreprenori.

“Intenția guvernului Dăncilă de a majora salariul minim de la 1 noiembrie, în nici 10 zile, demonstrează că premierul și ministrul Muncii nu au cunoștințe economice nici măcar de nivelul unui elev de clasa a XI-a și își bat joc de mediul de afaceri. Tineretul Național Liberal cere Guvernului să renunțe la orice intenție de a majora salariul minim cu începere de la 1 noiembrie, în condițiile în care această prevedere i-ar distruge mai ales pe tinerii antreprenori. Este regretabil că astfel de persoane ajung să conducă un minister, în condițiile în care nu au avut nici măcar o firmă cu 3-4 angajați despre care știu că trebuie să le plătească lunar salariile și care, la rândul lor, au familii de întreținut. Orice creștere a salariului minim să se facă în conformitate cu realitățile din economie, nu din pixul unui ministru vremelnic care vrea să mai câștige câteva voturi. De asemenea, introducerea unui salariu minim diferențiat, de 2.350 lei pe lună, pentru angajații cu studii superioare și pentru angajații cu 15 ani vechime este o prevedere profund discriminatorie la adresa tinerilor.  Promovarea în baza unor criterii precum competența și meritocrația reprezintă un concept străin de actual guvernare. În egală măsură, subliniez haosul decizional din interiorul Guvernului în condițiile în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că salariul minim nu trebuie impus în economie, în mediul privat. Mediul de afaceri acuză frecvent, pe bună dreptate, lipsa de predictibilitate și modificările de legislație realizate peste noapte, în încercarea de a mai petici bugetul public pentru a satisface pomenile electorale ale majorității PSD-ALDE. Guvernul Dăncilă-Dragnea nu ar fi stare să facă un plan de business viabil pentru o firmă cu câțiva angajați, dar apoi să gestioneze economia unei țări. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care cei mai bine pregătiți tineri pleacă din România, iar exodul creierelor este una dintre problemele majore cu care se confruntă țara noastră”, a transmis Răzvan Constantin, secretarul general al TNL Prahova, prin intermediul unui comunicat de presă.

Reacția acestuia vine după ce, marți, la Palatul Victoria, premierul, ministrul de Finanțe și ministrul Muncii s-au întâlnit cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, pe tema proiectului de Hotărâre de Guvern referitor la majorarea salariului minim pe economie, măsură care ar putea fi aplicată de la 1 noiembrie sau de la 1 ianuarie (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio