BUGET DEZASTRUOS. Reprezentanții USR i-au adresat critici dure primarului Ploieștiului, liberalul Adrian Dobre, căruia i se cere ca în termen de o lună să prezinte un plan cu obiective concrete în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, iar în termen de două săptămâni un alt plan de reechilibrare a bugetului, în sensul „redistribuirii de fonduri către învățământ și sănătate”. USR Ploiești îl îndeamnă pe Dobre să demisioneze dacă nu e capabil să întrunească cele două solicitări menționate. USR amintește și de „caracatița PSD-ALDE” din consiliu care „a secătuit orașul de resurse”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, 11 aprilie, la sediul USR din Ploiești.

„Avem, de o parte, un primar PNL lipsit de orice viziune de dezvoltare a orașului, iar, de cealaltă parte, o caracatiță conectată la banul public, care se exprimă prin majoritatea PSD-ALDE din consiliu și care a secătuit orașul de resurse. Iar combinația de incompetență și corupție a dus orașul acolo unde știm cu toții că este: un oraș poluat, murdar și neîngrijit, cu o calitate scăzută a vieții, fără o viziune și strategie de dezvoltare, prost administrat și furat sistematic”, a declarat Mihai Polițeanu, vicepreședinte în cadrul filialei USR Ploiești.

În cadrul întâlnirii cu presa au fost prezenți Magdalena Trofin - președintele USR Ploiești, Mihai Polițeanu, vicepreședintele filialei municipale și senatorul George Marussi, președintele USR Prahova, care a susținut un discurs pe care vă invităm să îl lecturați la sfârșitul materialului. Declarația este de neratat. Totodată, am remarcat că domnul Marussi nu este doar „în căutarea unei viziuni pentru Ploiești”, pentru că se pare că nu a găsit-o încă, însă nu are absolut nicio opinie legată de PSD, ALDE sau PNL, făcând notă discordantă de colegii de pupitru, Polițeanu și Trofin, care au vorbit răspicat și critic la adresa dușmanilor politici. De fapt, așa cum veți vedea, domnul Marussi nu a spus practic nimic.

Studiul USR Ploiești pe marginea bugetului pentru anul 2019

„Bugetului Ploieștiului s-a prăbușit cu aproape 200 de milioane de lei în 2 ani. Veniturile prognozate pentru 2019, în valoare de aproape 348 de milioane de lei, sunt oricum optimiste (în fapt, nerealiste), fiind bazate pe speranța că veniturile proprii vor crește cu peste 50 de milioane de lei. Bugetul de investiții pentru 2019 este de 0 (ZERO) lei. Toți banii din buget se vor duce pe cheltuieli de funcționare, iar în dezvoltarea orașului nu va fi investit niciun leu. De altfel, capitolul de dezvoltare a fost eliminat cu totul din proiectul de buget și a fost atașată o fițuică cu obiective de investiții, care au mai fost asumate an de an și nerealizate până astăzi.

Paradoxal, eventuala lor realizare în acest an ar putea băga orașul în faliment în anii viitori, intenția fiind finanțarea lor integrală prin împrumut rambursabil cu dobândă, în timp ce bugetul orașului este un buget strict de supraviețuire. Nici în anii anteriori nu a fost mai bine: investițiile în perioada 2016-2018 au reprezentat 6% din bugetul din această perioadă. Cheltuielile de personal au crescut și reprezintă 33% din bugetul Ploieștiului pe 2019, în condițiile în care au fost operate reduceri de cheltuieli pe aproape toate celelalte linii bugetare. În 2019 vor fi atrași 0 (ZERO) lei din fonduri europene. Este o situație dramatică care se perpetuează din 2016. Singurele fonduri europene primite între 2016 și 2019 sunt pentru plăți efectuate în anii anteriori;

Învățământul și Sănătatea sunt primele victime ale colapsului financiar al Ploieștiului:
Bugetul total al învățământului pe 2019 scade cu 80%, iar cheltuielile cu bunuri și servicii în învățământ scad cu un procent record de 98%. În sănătate sunt eliminate complet fondurile de dezvoltare pentru cele două spitale din subordinea Primăriei (Spitalul de Pediatrie și Spitalul Municipal). În plus, Spitalul de Pediatrie va avea un buget de funcționare redus cu 40%.

Pe capitolul bugetar de Asistență socială, cresc cheltuielile de personal, însă scad cheltuielile pentru bunuri și servicii, adică fondurile pentru reperații de creșe, pentru serviciile de asistență în caz de invaliditate, pentru căminul de bătrâni sau cantina socială. Bugetul total pentru Protecția mediului scade cu 33%, cea mai mare scădere fiind de 40% pentru salubritate și dezinsecție. Și vorbim de un oraș cu grave probleme de poluare și invazie de căpușe și țânțari în 2018. Capitolul de Cultură nu scapă nici el reducerilor de cheltuieli, fondurile de dezvoltare pentru teatru, filarmonică sau casa de cultură fiind taăiate cu 100%. Bugetul total pentru Transporturi scade cu 50% și se înjumătățesc și fondurile pentru subvenții și gratuități.

Guvernul PSD-ALDE poartă și el o vină majoră pentru prăbușirea bugetului Ploieștiului. Repartizările efectuate de Ministerul Finanțelor (cotele din impozitul pe venit și profit, respectiv cotele de TVA) pentru anul în curs sunt mult mai mici față de anul trecut, ceea ce a dus la o a scădere dramatică a veniturilor bugetului local. În condiții similare, însă, - primar de la același partid, același număr de locuitori, același Guvern la București -, Oradea, de exemplu, continuă să prospere și să se dezvolte prin atragerea de fonduri europene. În tot mandatul, Primarul Ploieștiului Adrian Dobre nu a reușit să acceseze niciun euro din banii de la UE”, afirmă Mihai Polițeanu, vicepreședintele USR Ploiești.

„Bugetul pe 2019 este un buget de avarie, în care, cel mai probabil, veniturile sunt supraestimate și care acoperă doar funcționarea orașului și a serviciilor publice la limita supraviețuirii. Multe soluții pe termen scurt pentru a ne reveni din colaps nu există. Succesul ieșirii în câțiva ani din situația actuală depinde, în mare măsură, de înlocuirea administrației actuale cu o administrație eficientă, modernă și cu obiective de dezvoltare pe termen lung, accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene, astfel încât în 2021 să devină operaționale și să înceapă să producă schimbare”.

Magdalena Trofin, președinte USR Ploiești: „Ne dorim ca Ploieștiul să devină un oraș dezvoltat”

„USR Ploiești cere primarului Adrian Dobre să prezinte în termen de două săptămâni un plan de reechilibrare a bugetului, cu redistribuire de fonduri în special pentru Învățământ și Sănătate. Să prezinte în termen de o lună un plan coerent, cu obiective clare, de atragere de fonduri europene în perioada 2019-2020. Să își prezinte demisia dacă nu este capabil să rezolve cele două solicitări anterioare”, susține Magdalena Trofin, președintele filialei USR Ploiești.

„USR pregătește, în acest moment, un plan de guvernare locală care va fi supus dezbaterilor publice. Pe baza acestor dezbateri publice, vom pregăti un program pentru alegerile din 2020. Principiile de abordare propuse de USR și pe care le vom integra în acest program care să fie viziune de dezvoltare. Orice obiectiv, plan, măsură sau proiect trebuie să fie subsumate și subordonate unei viziuni de dezvoltare. Corectitudine și transparență, gestionarea competentă a fondurilor existente prin caiete de sarcini complete și transparentizarea proceselor de achiziții și contracte publice. Eficiență. Eficiența colectării veniturilor la bugetul local, transformarea administrației în serviciu public autentic. Profesionalism. Profesionalizarea personalului din primărie, formarea unor echipe de profesioniști pentru accesarea de fonduri europene. Ne dorim ca Ploieștiul să devină un oraș dezvoltat. Pentru aceasta, avem nevoie de o viziune de dezvoltare, de o administrație competentă și de servicii puse în slujba cetățeanului”, declarat Magdalena Trofin, președintele USR Ploiești.

George Marussi: „În acest moment nu vă putem oferi nume de candidat la Ploiești”

„În acest moment, USR este în această precampanie pentru Europarlamentare. Există planuri și programuri la nivel național astfel încât după încheierea acestei perioade va începe perioada de selecție și pregătire – vom avea prima fază, selectarea candidaților pentru alegerile locale. Avem un program, spunem noi ambițios, prin care ne dorim să pregătim acești candidați, astfel ca ei, din momentul în care ajung în administrație, în funcții de decizie, să fie pregătiți, iar la final va fi un vot democratic – aici USR a arătat că este pionier în acest domeniu – iar la final fiecare filială își va selecta candidatul și candidații care vor merge pe liste. Ăsta e procesul, în acest moment nu vă putem da nume”

Ce ropuneri are USR pentru ieșirea din colapsul economic

„Singura soluție este atragerea de fonduri europene. Veniturile au scăzut ca urmare a politicilor fiscale ale guvernelor PSD-ALDE. A diminuat cotele de venit și profit din bugetele locale tocmai pentru a face primăriile clientelare pixului lui Dragnea. Singura soluție care rămân primăriilor este să atragă fonduri europene pentru dezvoltare și să eficientizeze colectarea veniturilor la buget local”, a declarat Mihai Polițeanu, vicepreședinte USR Ploiești.

Senatorul George Marussi: „Nu suntem gata cu o propunere. Deci noi trebuie să găsim acuma o viziune”

În propunere... nu suntem gata cu o propunere detaliată, tocmai de aceea credem că punctul de plecare este de a stabili viziunea orașului. Dacă nu știi încotro vrei să duci o corabie, totul este haotic. Deci dacă noi stabilim... vrem să facem... Ploieștiul este un oraș al petrolului, am avut rafinăriile multe, am avut sediul Petrom aici, rafinăriile nu mai sunt tot alea, Petrom și-a mutat sediul, parcurile industriale sunt în afara orașului... deci noi ar trebui să găsim acuma... să stabilim o viziune... cum vedem noi Ploieștiul, ce să facem cu el în următorii zece ani... și pe baza acestei viziuni noi să stabilim pașii, să investim, chiar și pe împrumuturi, am avut o întâlnire cu cineva din IT, mi-a zis – domne, de ce nu ne gândim să transformăm Ploieștiul într-un hub it? Să facem un paradis al it-ului. Poate fi o idee bună-proastă, rămâne să analizăm”, a declarat George Marussi, președintele USR Prahova.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it./This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Joomla SEF URLs by Artio