USR-Plus reclamă că Guvernul, prin ordonanţa vizând alegerea primarilor în două tururi, pe care doreşte s-o adopte prin asumarea răspunderii, ar crea o restrângere a dreptului de vot. Reprezentanţii alianţei politice contestă modificarea propusă de Executiv care nu le-ar da voie să voteze în noile localităţi de domiciliu sau reşedinţă celor care s-au mutat cu mai puţin de 90 de zile înainte de data scrutinului.

 

Guvernul a motivat introducerea articolului respectiv prin faptul că astfel va fi împiedicat turismul electoral, argumentând că, în 2016 spre exemplu, peste 70.000 de persoane şi-au schimbat domiciliile sau reşedinţele în preajma alegerilor, cu aproape 75% mai mult faţă de un an în care nu au loc alegeri, în unele localităţi populaţia crescând şi cu 70%.

În schimb, USR-Plus a cerut renunţarea la această prevedere. „O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul «turismului electoral» în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Alianța USR-Plus. "Parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens și solicităm ferm guvernului să țină cont și să renunțe la articolul respectiv", se mai arată în comunicat.

În forma propusă de Guvern, "Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile", unde vor vota pe lista suplimentare.

(Foto: Mediafax)

Joomla SEF URLs by Artio