Viceprimarii au din nou drept de vot în consiliile locale

Written by Anca Visan Category: Politic Created: Wednesday, 21 June 2017 18:49

casa alba palatul administrativS-a schimbat schimbarea! O nouă modificare legislativă le dă dreptul viceprimarilor să exercite atribuţiile de consilieri locali şi, implicit, să voteze la proiecte sau să participe în comisiile de specialitate, după ce, timp de aproape trei luni, aceştia nu au avut dreptul să facă aceste lucruri.

În primăvara acestui an a apărut o modificare legislativă care stabilea că funcţia de viceprimar era incompatibilă cu exercitarea atribuţiilor de consilier local, măsură considerată de mulţi ca o aberaţie, în condiţiile în care, conform legii, viceprimarii se aleg din rândul consilierilor în funcţie, de către consilieri, prin vot. Odată ajuns viceprimar, conform acelei prevederi, un candidat exercita atribuţiile în aparatul executiv, dar nu mai avea voie să aibă un rol şi în consiliul local, forul legislativ al oricărei localităţi. În teorie, acea prevedere era menită să tragă o linie clară între puterea executivă şi cea legislativă, însă practica a arătat că măsura respectivă, adoptată în primăvară, a creat mai mult haos şi a schimbat în multe localităţi calculele politice din consilii şi chiar majorităţile.

Ei bine, zilele trecute, prevederea legislativă privind acea stare de incompatibilitate a fost eliminată, revenindu-se, practic, la situaţia de dinainte.

La Ploieşti, această nouă schimbare le-a permis din nou celor doi viceprimari să voteze în Consiliul Local, primul exemplu fiind chiar astăzi, când a fost programată o şedinţă extraordinară. Este de aşteptat ca George Pană şi Cristian Ganea, cei doi viceprimari ai urbei, să revină şi în comisiile de specialitate ale Consiliului Local Ploieşti, de unde demisionaseră de teama incompatibilităţii.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.