Preşedintele executiv al PSD, Viorica Dăncilă, a derulat miercuri o vizită în Ploieşti, unde a vorbit despre posibilele sancţiuni aplicabile României de către Comisia Europeană, afirmând că, în viziunea sa, nu i se poate reproşa nimic Guvernului şi că România are nevoie de politicieni cu "mai multă demnitate" în relaţiile cu UE. Declaraţia vine după ce un oficial european a transmis o scrisoare în care vorbea despre posibile sancţiuni, în special din cauza modificării legislaţiei penale, care puteau merge până la sistarea finanţărilor. Premierul a comentat şi o declaraţie pe aceeaşi temă făcută de Klaus Iohannis, apreciind că e nevoie de un nou mecanism de verificare al ţărilor membre UE, unitar şi fără dublu standard.

Rugată să comenteze o declaraţie a lui Klaus Iohannis, care vorbise despre posibile sancţiuni aplicabile României şi afirmase că PSD promovează un euroscepticism ca să găsească un vinovat pentru propriile nereuşite, Viorica Dăncilă a afirmat că "preşedintele trebuie să dea dovadă de mai multă demnitate", reluând un subiect intens promovat în ultimele zile cu privire la aşa-zisul dublu standard. "Domnul Iohannis ne vorbeşte de parcă am avea un tribunal la Bruxelles, care să judece ceea ce facem bine şi ceea ce facem rău. Noi suntem stat membru al Uniunii Europene, trebuie să fim trataţi în mod egal cu celelalte state europene. Ceea ce nu merge bine avem toată deschiderea de a discuta cu instituţiile europene. Dar această abordare mi se pare greşită şi lipsită de demnitate. Guvernul României a făcut paşi importanţi pe toate domeniile astfel încât să ne aliniem pe toate normele europene", a declarat Viorica Dăncilă.

În privinţa scrisorii de avertisment sosite de la prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, premierul a afirmat că "nu se poate imputa Guvernului României că a luat o decizie legată de ce se reproșează în scrisoare". "Parlamentul României este legislativul, este ales prin votul cetățenilor. Este dreptul Parlamentului României să legifereze și asta a făcut. Iar ca să ceri Guvernului să vină să intervină pe legi pe care le-a dat Parlamentul nu se poate, pentru că știm că trebuie să avem separarea puterilor în stat. (...) În scrisoare mai vorbește domnul prim-vicepreședinte despre un mecanism care să se aplice României. Eu cred că despre acest mecanism am mai avut discuții în cadrul Parlamentului European, pentru toate statele membre, pe criterii precise, pe criterii corecte, care să se aplice tuturor statelor. Tocmai vorbeam de dublu standard și vedem că acesta se încearcă să se aplice din nou României. O să-i răspund domnului Timmermans și o că cer ca țara mea și românii să fie tratați în mod corect, ca și ceilalți cetățeni din Uniunea Europeană. Mi se pare o abordare care nu este corectă. Noi și așa avem MCV pentru România și Bulgaria. Croația, care a intrat în urma noastră, nu are mecanism”, a mai spus Dăncilă.

Joomla SEF URLs by Artio