Remember

Remember

1 mai comunismDeşi statele lumii sărbătoreau Ziua Muncii după revolta muncitorilor din Chicago, comuniştii români şi-au inventat propriii eroi şi au găsit proletari români în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Totul, cu scopul de a nu recunoaşte că această sărbătoare a plecat de la un vis american: acela de a avea ziua de lucru de cel mult 8 ore.

În 1948, comuniştii impuşi de Moscova acaparaseră întreagă ţară, însă muncitorilor li se spunea că ei sunt la putere, ei sunt eroii zilei. Puţini ştiau ce aniversează, de fapt: naşterea unui vis duşmănos, un vis american.

Read more: Remember. Cum a apărut Ziua Muncii și cum au falsificat-o comuniștii
Remember

iliescuCu 10 ani înainte de izbucnirea revoluţiei din decembrie 1989, guvernul Statelor Unite ale Americii ştia că dictatorul Nicolae Ceauşescu va fi urmat la cârma României de Ion Iliescu, fervent activist politic la vremea aceea.

Read more: Americanii ştiau din 1979 că preşedintele României va fi Ion Iliescu. Amănunte suprinzătoare....
Remember

coperta adam burakowski dictatura lui nicolae ceausescuCel mai mare învingător al prăbuşirii comunismului în 1989 este "nomenclatura comunistă şi securistă", devenită peste noapte nomenclatura capitalistă, spune, într-un interviu pentru News.ro, istoricul polonez Adam Burakowski. Unul dintre marii perdanţi, în schimb, este societatea, din care au emigrat trei milioane de români, cea mai mare pierdere de resurse umane din toată istoria României. Din păcate, remarcă Burakowski, Europa de Vest este, astăzi, un teren al naţionalismelor, în contextul în care Rusia lui Putin îşi afirmă vocaţia imperialistă.

Adam Burakowski, unul dintre cei mai atenţi cunoscători ai istoriei recente a României şi ai spaţiului est-european, este fascinat de România lui Ceauşescu, unică în spaţiul ex-comunist prin cultul personalităţii pe care dictatorul, "geniul din Carpaţi", a reuşit să îl cultive. Pentru a putea studia nu doar arhivele, ci şi literatura epocii, Adam Burakowski a învăţat limba română, pe care o vorbeşte cu foarte puţine slăbiciuni.

În interviul acordat agenţiei de presă News.ro, istoricul polonez vorbeşte despre cum arată, la 27 de ani după, dosarul Revoluţiei şi despre cele două întrebări puse obsesiv în România: "A fost sau nu Revoluţie?" şi "Cine a tras în noi, după 22?".

Totodată, Adam Burakowski vorbeşte şi despre Rusia lui Putin,"un urmaş al Uniunii Sovietice", dar şi despre naţionalismele apărute în Europa de Vest, unde şi fanatismul a devenit un fenomen.

Interviul integral acordat de Adam Burakowski agenției news.ro

Remember

Colectiv-PionierulVieţi şi destine frânte, într-un minut şi o secundă. Totul s-a întâmplat în urmă cu exact un an, în Clubul Colectiv unde sute de tineri veniseră la concertul trupei Goodbye to Gravity. 26 au murit pe loc, peste o sută au fost răniţi, iar 38 au pierdut lupta pentru viaţa lor în lunile de chin care au urmat. Vineri, 30 octombrie 2016, în ziua în care se împlineşte un an de la Colectiv, Gândul a difuzat un film-document care prezintă realitatea dramatică a unei Românii care nu va mai fi niciodată la fel: mărturii ale supravieţuitorilor şi ale părinţilor tinerilor plecaţi prea repede dintre noi, destine mutilate, întrebări fără răspuns, revoltă, vinovaţi.

VIDEO/TEXT gandul.info

Remember

tomac-pmpDeputatul Eugen Tomac acuză PNL şi PSD de ignoranţă şi lipsă de respect faţă de victimele masacrului de la Fântâna Albă, se arată într-un comunicat de presă al PMP. „Acum 75 ani, în prima zi a lui aprilie, la Fântâna Albă au murit, seceraţi de mitralierele sovietice, peste 3000 de români nevinovaţi care nu-şi doreau decât să se întoarcă în ţara lor. Astăzi, tocmai cei care trebuie şi au puterea să afle adevărul şi să le onoreze amintirea, aleg să tacă, ignorând cu bună ştiinţă o crimă neelucidată".

Read more: Eugen Tomac: Parlamentul blochează înfiinţarea Comisiei pentru aflarea adevărului cu privire la...
Remember

ion-iliescuIon Iliescu a declarat, joi, despre redeschiderea dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor, că nu ştie cui slujeşte aşa ceva, că acele evenimente ar trebui cercetate de istorici, nicidecum de procurori, el precizând că, „în loc să stăm să plângem morţii, ar trebui să tragem concluziile politice adecvate". Iliescu vede o conspiraţie şi când vine vorba despre sancţiunile pe care CEDO le-a impus României.

Read more: Iliescu, despre redeschiderea dosarului Revoluţiei: În loc să stăm să plângem morţii, să tragem...
Remember

vasile paraschivLa 4 februarie 2011, la Ploiești, se stingea din viaţă Vasile Paraschiv, un simbol al luptei anticomuniste din anii '70-'80. Născut în 1928, Vasile Paraschiv a fost muncitor electromecanic.Membru al PCR încă din 1946, s-a retras în 1968 considerând că partidul nu-i mai reprezenta pe muncitori. A fost arestat la 29 iulie 1969 şi internat la spitalul de boli psihice de la Urlaţi, fiind externat după ce a declarat greva foamei.

Read more: In memoriam Vasile Paraschiv (3 aprilie 1928-4 februarie 2011)
Remember

preda cosmin dezbatere istorieJoi, 21 ianuarie, la sediul Penitenciarul Ploieşti, în clubul unităţii, personalul Serviciului de Educaţiei şi Asistenţă Psihosocială a organizat şi defăşurat cu sprijinul lui Preda Cosmin, profesor de istorie în cadrul Grupului Şcolar de Servicii „Sfântul Apostol Andrei" Ploieşti, o dezbatere interactivă privind semnificaţia Zilei Unirii Principatelor Române, la care au participat 31 de persoane private de libertate selecţionate în regim semideschis.

Read more: Dezbatere interactivă despre „Unirea Principatelor Române" la Penitenciarul Ploiești. 31 de...
Remember

iulian vlad securitateFostul şef al Securităţii din timpul evenimentelor din decembrie 1989, generalul Iulian Vlad, a făcut, astăzi, primele declaraţii publice, după 26 de ani, în legătură cu împrejurările în care a fost răsturnat regimul comunist. Acesta a spus că el şi generalul Guşe nu au fost cooptaţi în ceea ce s-a numit „Cupolă", adică Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN).

Read more: Fostul şef al Securităţii, generalul Vlad, după 26 de ani de tăcere: „Nu am fost cooptat în FSN...