Duminică, 17 Decembrie 2017
 

Remember

10 iunie - 65 de ani de la nunta Majestăților Lor Regelui Mihai și a Reginei Ana

Written by Administrator  |  Created on Monday, 10 June 2013 09:03  |  Category: Remember

Regele-Mihai-si-Regina-AnaLuni, 10 iunie 2013, Majestățile Lor sărbătoresc 65 de ani de la căsătoria lor, la Atena, în anul 1948. Astfel, Regele și Regina devin primii din întreaga istorie a regilor și voievozilor României care au sărbătorit vreodată Nunta de Safir. Principele Radu publică un text emoţionant pe blogul personal în legătură cu acest eveniment.

Regele Ferdinand decoreaza soldatii romaniCine moare pentru Patrie trăieşte veşnic - România pregăteşte un proiect amplu, în care educaţia şi istoria se îmbină cu ecologia. Cum, peste cinci-şase ani, în 2018, se vor împlini o sută de ani de la făurirea statului naţional unitar român, a fost demarat un program naţional ce cuprinde acţiunea de sădire, în spaţiul public românesc, şi simbolic, chiar peste graniţă, acolo unde au murit eroi români, a peste un milion de arbori: stejari, tei, brazi.

Iuliu Maniu. 60 de ani de la moartea liderului ţărănist

Written by Administrator  |  Created on Tuesday, 05 February 2013 17:28  |  Category: Remember

Iuliu-ManiuIuliu Maniu, liderul de necontestat al românilor ardeleni şi opozantul oricărei forme de dictatură, şi-a sfârşit zilele închis în condiţii inumane în temniţa din Sighetu Marma­ţiei, transformată de comunişti în locul de exterminare a elitei României ­interbelice.

România Liberă publică un articol dedicat marelui român, la 60 de ani de la dispariţia sa tragică şi nedreaptă.

Ziua naţională a României - De ce 1 Decembrie?

Written by Administrator  |  Created on Saturday, 01 December 2012 15:05  |  Category: Remember

trupe romane cluj 1918FOTO Wikipedia: Intrarea Regimentului 16 Dorobanţi "Fălticeni" în Cluj în 1918. Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

 

17 ani fără Corneliu Coposu / „Datoria de onoare a fiecărui român conştient este de a contribui la lupta pentru apărarea democraţiei"

Written by Administrator  |  Created on Sunday, 11 November 2012 10:22  |  Category: Remember

corneliu coposuLa 11 noiembrie 1995, într-o rezervă funestă a Spitalului Municipal din Capitală, România asista la dispariţia unuia dintre părinţii democraţiei. Corneliu Coposu închidea ochii pentru ultima oară şi, în semn de recunoştinţă şi solidaritate, milioane de oameni erau zguduiţi de un fior.

A murit Ion Ilioiu, ultimul supravieţuitor al Rezistenţei Anticomuniste din Făgăraş / "Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc!"

Written by Administrator  |  Created on Wednesday, 07 November 2012 17:51  |  Category: Remember

ion ilioiuIon Ilioiu, ultimul supravieţuitor al rezistenţei armate anticomuniste din Munţii Făgăraşului, a murit săptămâna trecută, în ziua de 31 oct. 2012.

90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria / Vezi programul Casei Regale din ziua de luni, 15 0ctombrie

Written by Administrator  |  Created on Sunday, 14 October 2012 14:03  |  Category: Remember

ferdinandLuni, 15 octombrie 2012, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi Principele Nicolae ai României participă, în municipiul Alba Iulia, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a nouăzeci de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Holocaustul, comemorat de elevii din Şcoala Măgurele, Prahova

Written by Administrator  |  Created on Wednesday, 10 October 2012 18:03  |  Category: Remember

holocaust magurele 2În fiecare an, pe 9 octombrie, România marchează Ziua Holocaustului. Şcoala Gimnazială Măgurele a organizat manifestări comemorative menite să-i sensibilizeze pe elevi în legătură cu ororile Holocaustului.

Rita IonescuZiua Internaţională a Educaţiei este celebrată anual, pe 5 octombrie, începând cu anul 1994, în întreaga lume, pentru a aminti de importanţa şi rolul educaţiei în societate. Este, de asemenea, un moment de reiterare a semnării, în 1966, a recomandărilor UNESCO/ILO referitoare la statutul profesorului. Asăzi, aducem un omagiu Şcolii ca instituţie şi, mai cu seamă, dascălilor dăruiţi profesiei lor.

REMEMBER: Lansarea volumului „20 de ani în Siberia" / Despre victimele şi călăii Gulagului sovietic

Written by Administrator  |  Created on Friday, 28 September 2012 09:18  |  Category: Remember

anita nandris cudla 20 de ani in siberia 1Ieri, 27 septembrie, la Sala Coloanelor a Palatului Culturii, a avut loc ceremonia de lansare a volumului „20 de ani în Siberia" de Aniţa Nandriş – Cudla, o carte ce reîmprospătează memoria victimelor Gulagului sovietic.

lucia-sturdza-bulandraLucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iaşi - d. 19 septembrie 1961, Bucureşti)a fost una dintre marile figuri ale scenei româneşti, de neuitat în roluri de compoziţie din dramaturgia universală şi naţională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generaţii întregi de actori: Nicolae Baltăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.


În 1898, a debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar în 1914, împreună cu soţul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941, a fost actriţă a Teatrului Municipal din Bucureşti, iar din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.

Frumoasă, delicată, dar puternică în acelaşi timp, Lucia Sturdza-Bulandra a reuşit să schimbe percepţia oamenilor despre actori şi mai ales despre actriţe. Astfel, dacă până la ea, actriţele erau privite ca nişte dame desuete, interpretările şi sensibilitatea Luciei au modificat totul. Iniţial, urmaşa domnitorilor Sturdza se pregătise pentru o carieră pedagogică, urmând în acest sens cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Deoarece nu a găsit un post în învăţământ şi nici nu îşi dorea să trăiască din veniturile, destul de îndestulate, ale familiei, Lucia a găsit o soluţie. A dat probă şi s-a angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti, ca actriţă.

Aflând de isprava nepoatei, bunica actriţei a ameninţat-o că, dacă va juca vreun rol, va fi renegată de familie. Spre bucuria sutelor de mii de oameni care au văzut-o jucând de-a lungul anilor, Lucia a ignorat ameninţarea. Perfecţionistă fără limită, ea a decis că, pentru a juca impecabil, trebuie să înveţe actorie. Şi a urmat cursurile Conservatorului Aristizzei Romanescu, pe care le-a absolvit cu succes. În 1911, s-a măritat cu actorul Tony Bulandra, alături de care a jucat în filmul „Amor fatal”. În 1914, actriţa cu spirit afacerist a pus bazele Teatrului „Regina Maria”, alături de soţul său. Compania de teatru a rezistat până în 1941, când s-a desfiinţat. Din acel an, Lucia a fost încadrată ca actriţă la Teatrul Municipal din Bucureşti, instituţie pe care a condus-o între anii 1947 şi 1963. Acest teatru poartă acum numele său.

Doamna teatrului românesc a murit la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident - a căzut de pe o scară.

A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din Bucureşti timp de 30 de ani.