alegeri-suaPeste 200 de milioane de alegători americani sunt aşteptaţi, marţi, la secţiile de vot în cadrul scrutinului prezidenţial din SUA în care se confruntă democratul Barack Obama, preşedintele în exerciţiu al ţării, şi republicanul Mitt Romney, notează France Presse.

Un sondaj publicat de Wall Street Journal şi NBC News îl creditează pe Barack Obama cu 48 la sută din intenţiile de vot, iar pe Mitt Romney cu 47 la sută, sau o cvasi-egalitate, dacă se ţinte cont de faptul că marja de eroare este de +/- 2,55 la sută.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-3 noiembrie pe 1.475 de alegători.

Un alt sondaj, realizat pentru USA Today de Institutul Gallup în statele-cheie, îi plasează pe cei doi candidaţi la egalitate, fiecare întrunind 48 la sută din opţiuni.

Potrivit unei anchete a Institutului de cercetare Pew, în care au fost intervievaţi alegători care afirmă că şi-au exprimat deja opţiunea, preşedintele în exerciţiu întruneşte 48 la sută din voturi, iar adversarul său, 45 la sută.

Femeile ar putea să fie electoratul susceptibil să hotărască rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie, iar cei doi candidaţi pentru Casa Albă ştiu atât de bine acest lucru, încât încearcă să le seducă în privinţa unor probleme ca sănătatea sau avortul, comentează AFP.

Analiştii politici sunt de acord că este esenţială curtarea femeilor în campania prezidenţială din Statele Unite, deoarece ele nu doar că reprezintă 53% din electorat, dar votează în număr mai mare decât bărbaţii şi constituie o parte mai importantă dintre alegătorii indecişi, fiind, în consecinţă, o categorie-cheie.

Candidaţii în alegerile americane au cheltuit aproximativ şase miliarde de dolari în 2012, potrivit unei estimări a unor experţi în finanţări electorale, o sumă cu aproximativ 13% mai mare decât în 2008, relatează AFP.

Joomla SEF URLs by Artio