O explozie puternică a zguduit, luni seară, campusul din Kabul în care își desfășoară activitatea și Ambasada României, marcând începutul unui asalt de câteva ore al cărui bilanț, până la acest moment, este de 16 morți și 120 de răniți.

 

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, oficial, în această dimineață, că printre victime se află și doi reprezentanți ai misiunii diplomatice a țării noastre, unul dintre ei fiind ucis, iar al doilea rănit: "În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini.

În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit.

Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.

Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri.

Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite.

Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare."

Diplomatul român mort făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice şi avea 43 de ani.

Aseară, ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a anunțat că "a fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susţinut cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze. (...)A fost un asalt cu mitraliere, au fost maşini capcană, cu tiruri. Dimineaţa au reuşit să-i scoată de acolo, să-i evacueze şi acum sunt în siguranţă. După ce au atacat clădirea principală, au incendiat şi alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat în acest moment", a mai spus Ramona Mănescu.

Atacul ar fi început la ora 22.00, ora României, și ar fi durat câteva ore după miezul nopții. Cei cinci atacatori, care au deschis focul la întâmplare în campus, după ce un vehicul a explodat pentru a le face loc să pătrundă în zonă, au fost uciși.

La momentul atacului, erau 12 diplomaţi români la misiunea de la Kabul.

Foto: abcnews.go.com

Joomla SEF URLs by Artio