Miercuri, 17 Ianuarie 2018
 

Cetăţenii ţărilor Uniunii Europene, aflaţi în Marea Britanie de cel puţin cinci ani, vor avea drept de obţinere a rezidenţei, în contextul Brexit, le-a propus premierul britanic, Theresa May, liderilor europeni, cu ocazia summitului de la Bruxelles.
Premierul britanic a venit cu un plan pentru cei peste 3,2 milioane de cetăţeni UE, dintre care 230.000 de români, care trăiesc acum în Regat. Theresa May a transmis la reuniunea Consiliului European de joi, de la Bruxelles, că toţi cetăţenii din state UE aflaţi în Marea Britanie de cinci ani vor primi "statut UE reglementat", potrivit BBC News online, citat de Mediafax. Noul statut ar urma să le ofere acces la servicii medicale, la educaţie şi la alte servicii sociale britanice. În momentul de faţă, nu este clar când va fi termenul-limită la care se va calcula condiţia îndeplinirii celor cinci ani în Marea Britanie (VEZI DETALII).
Theresa May a cerut, însă, ca măsura să fie reciprocă, astfel ca și cetățenii britanici din alte state ale Uniunii Europene să beneficieze de aceleaşi drepturi.
La Bruxelles au început, luni, negocierile în vederea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, proces care ar urma să se încheie în martie 2019.