Premierul de la Sofia, Boyko Borisov a anunțat că va susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, relatează presa bulgară. Inițial, Bulgaria s-a opus numirii fostei șefe a DNA în fruntea instituției europene.

 

La primul vot asupra candidaturii lui Kovesi, care a avut loc înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, ambasadorul Bulgariei la UE a votat împotriva lui Kovesi, însă noile evoluții de pe scena politică de la Bruxelles a determinat Sofia să își schimbe radical poziția, comentează HotNews. Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis vineri lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.

Parlamentul European, ales în 26 mai, a anunțat că susține în continuare candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European. Potrivit reglementărilor europene, șeful Parchetului European este desemnat de comun acord de Parlamentul European și de Consiliu, pentru un mandat de 7 ani.

Laura Codruta Kovesi, Jean-François Bohnert și germanul Andrés Ritter au fost audiați la sfârșitul lunii februarie în comisiile CONT și LIBE ale Parlamentului European. Fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi în ambele comisii, astfel încât a fost desemnată candidata Parlamentului European pentru această funcție. Laura Codruța Kovesi s-a clasat însă pe locul doi în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles, în urma candidatului Franței. Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, au indicat că nu o vor susține pe candidata României.

Citiți mai multe pe hotnews.ro.

---------------

Update - "Îmi mențin punctul de vedere. Este opinia domnului Borisov și o respect, pentru că așa este în democrație. Îmi mențin punctul de vedere pentru că mi se pare corect. Atât timp cât cerem tuturor să-și lămurească anumite aspecte legate de justiție, această regulă trebuie respectată de orice cetățean, de la primul până la ultimul. Nu o cunosc pe doamna Kovesi, dau întotdeauna dovadă de solidaritate feminină, susțin femeile, dar eu cred că este foarte bine ca și dumneaei să facă aceste lămuriri", a comentat Viorica Dăncilă, la Ploiești, în legătură cu schimbarea de poziție a Bulgariei.

Joomla SEF URLs by Artio