Comisia Europeană a anunțat că rețetele electronice prescrise de medicul din țara de origine vor putea fi folosite și în alt stat membru. Sistemul este implementat,deocamdată, numai în Finlanda și Estonia, dar până în 2021 va fi disponibil și în alte 22 de state membre.

 

Serviciul electronic pentru folosirea rețetelor prescrise de medicii din țara de proveniență este dedicat cetățenilor UE care călătoresc într-un alt stat membru. „Serviciul electronic de sănătate transfrontalier este o infrastructură care asigură continuitatea îngrijirii cetățenilor europeni în timp ce călătoresc în străinătate în UE. Acest lucru oferă țărilor UE posibilitatea de a face schimb de date în domeniul sănătății într-un mod sigur, eficient și interoperabil”, informează CE, potrivit stiripesurse.ro. Programul eHealth reprezintă „o serie de instrumente și servicii care utilizează tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) și care pot îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea și gestionarea; aduce beneficii tuturor, eficientizând sectorul medical prin îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale de calitate”, mai arată sursa citată.

Treptat, în țările UE vor fi introduse două servicii electronice, ePrescrierea și Sumarul pacientului în format digital, ambele urmând să fie implementate treptat în 22 de țări UE, printre care Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.

Până atunci sunt așteptate și alte state, inclusiv România, să se alăture proiectului.

Joomla SEF URLs by Artio