Cetățenii UE din Marea Britanie ar putea fi puși să se înregistreze, pentru reglementarea statului lor post-Brexit

Category: Știri internaționale Created: Wednesday, 21 June 2017 09:11

Guvernul britanic ar pregăti un proces pentru înregistrarea cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie, demers prin care s-ar urmări reglementarea statutului lor, după Brexit.

 

Presa din Marea Britanie scrie că măsura vizează aproximativ trei milioane de cetățeni UE, care ar urma îşi "înregistreze oficial interesul", pentru a obţine documente care să le permită să trăiască şi să lucreze oficial în ţară după 2019, când Marea Britanie ar urma să iasă din blocul european. Guvernul speră că acest mecanism le va permite autorităţilor să înţeleagă amploarea cererilor pentru rezidenţă după ce Marea Britanie va ieşi din UE şi va permite evitarea unui val de cereri în zona Brexitului, comentează The Guardian, citat de News.ro
În prezent nu există nicio obligaţie legală pentru cetăţenii UE că ceară permise de rezidenţă, dar mulţi dintre ei au intrat în panică şi au cerut deja documentul, pe care îl privesc drept singura cale de a-şi dovedi statutul după intrarea în vigoare a Brexit.
Această schema nouă ar urma să fie parte a unei propuneri mai ample privind drepturile cetăţenilor UE, care ar urma să fie prezentată luni, potrivit secretarului pentru Brexit, David Davis.
Oferta este descrisă de surse guvernamentale drept „generoasă", dar orice acord care nu corespunde cu propunerile aduse la masa negocierilor de UE probabil că va fi întâmpinat cu ostilitate de cetăţenii europeni din Regatul Unit şi de cetăţenii britanici din restul ţărilor UE.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.