Comisia Europeană atenționează România, după adoptarea modificărilor la Codul penal

Written by Ioana POPA Category: Știri internaționale Created: Thursday, 05 July 2018 06:09

comisia europeanaComisia Europeană a transmis, miercuri, printr-un purtător de cuvânt, un punct de vedere după adoptarea, în Camera Deputaților, ca for decizional, a modificărilor la Codul penal (VEZI DETALII).

Comisia Europeană a pus în vedere României că "urmăreşte îndeaproape şi cu preocupări din ce în ce mai mari evoluţiile din România. Noi, la fel ca şi alţi parteneri internaţionali şi state membre, am subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unei justiţii independente şi profesioniste au o importanţă foarte mare. Aceasta este şi esenţa rapoartelor MCV. Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele de la realizările înregistrate în trecut", se arată în răspunsul unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, remis Mediafax.

"În acest context, urmărim îndeaproape reformele în sistemul judiciar şi ale codurilor penale din România. Observăm că reforma Codului Penal a fost adoptată de Parlamentul român. Vom examina versiunile finale ale acestor legi pentru a observa compatibilitatea cu reglementările relevante ale UE în domeniul justiţiei penale şi cu standardele internaţionale. În calitatea de garant al tratatelor europene, nu vom ezita să trecem la acţiune unde va fi necesar pentru a asigura această compatibilitate", a mai transmis sursa citată.

Modificările la Codul penal au fost adoptate atât de Senat, cât și de Camera Deputaților. După votul de miercuri, președintele Klaus Iohannis, dar și PNL și USR, au anunțat că le vor contesta la Curtea Constituțională (VEZI DETALII).

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.