Un studiu publicat săptămâna trecută, citat de Thomson Reuters Foundation, a fost un nou prilej pentru oamenii de știință să lanseze un apel la adoptarea de măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili. Cercetătorii din Germania şi Cipru estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 - aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului. Dar studiul publicat recent arată că, anula, mult mai mulți oameni, aproximativ 8,8 milioane, mor anual din cauza poluării, scrie Agerpres.

În Europa - principala ţintă a studiului Societăţii Europene de Cardiologie - poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40% şi 80% dintre acestea ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul şi accidentul vascular cerebral, au notat cercetătorii.

''Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie şi a poluanţilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie'', a afirmat unul dintre autorii studiului, profesor Jos Lelieveld de la Institutului Max Planck pentru Chimie din Mainz şi de la Institutul Nicosia din Cipru, notează Agerpres.

''Atunci când utilizăm energia curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice ci, totodată, reducem cu până la 55% rata mortalităţii asociată poluării atmosferice din Europa'', a explicat specialistul.

Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe ozon şi poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele PM2,5, care dăunează în mod special sănătăţii deoarece pot pătrunde în plămâni şi pot ajunge chiar în sânge. Potrivit cercetătorilor, noile informaţii indică faptul că impactul asupra sănătăţii a PM2,5 - principala cauză de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare - este mult mai grav decât s-a crezut anterior.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la reducerea limitei superioare pentru PM2,5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai ridicată în comparaţie cu liniile directoare ale OMS.

La nivel mondial, poluarea atmosferică a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, în unele zone din Europa rata mortalităţii fiind chiar mai mare, de până la 200 de decese suplimentare la 100.000 de persoane.

Ploieștiul este una din cele mai poluate zone din România, particulele în suspensie la care face referire studiul fiind unul dintre principalii poluatori care afectează calitatea aerului.

Chiar din această săptămână, în municipiu a fost amplasat, pe lângă stațiile de monitorizare a calității aerului din rețeaua națională a Ministerului Mediului, și primul aparat independent de măsurare, pus la dispoziție de Asociația "Prahova în Acțiune" (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio