thorbjørn jaglandUn oficial al Consiliului Europei a cerut, joi, României, să nu treacă, deocamdată, la reformarea Codurilor penale, solicitându-le autorităților să țină cont de avizul care va fi emis de Comisia de la Veneția și exprimându-și totodată îngrijorarea ca modificările să nu intre în contradicție cu obligațiile asumate de țara noastră, pe plan internațional.

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a cerut joi instituţiilor din România să aştepte raportul de evaluare al Comisiei de la Veneţia înainte de a face modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală. "Le cer tuturor părţilor implicate să aştepte avizul Comisiei Veneţia şi să ţină cont de această evaluare înainte de a face noi paşi în sensul modificării Codului penal şi Codului de procedură penală din România", a declarat joi Thorbjørn Jagland, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului Europei și citat de Mediafax.

Thorbjørn Jagland avertizează că "aceste reforme riscă să intre în contradicţie cu obligaţiile internaţionale ale României, mai ales cu cele asumate în cadrul Convenţiei Consiliului Europei privind Legislaţia Penală în cazul Corupţiei, după cum s-a semnalat în recentul raport ad hoc elaborat de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În calitatea de stat membru al organizaţiei noastre, România are obligaţia de a susţine principiile statului de drept".

Potrivit lui Jagland, "Consiliul Europei va continua urmărirea cu atenţie a evoluţiilor în curs din România". "Suntem pregătiţi să furnizăm expertiză suplimentară dacă va fi nevoie", a mai spus acesta.

Joomla SEF URLs by Artio