racheta nord coreeaCoreea de Nord a anunţat, sâmbătă, că este în "stare de război" cu Coreea de Sud.


ncepând de acum, relaţiile intercoreene sunt în stare de război şi toate problemele între cele două state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat războiului. Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat", se arată într-un comunicat al agenţiei de presă nord-coreeană Korean Central News Agency (KCNA).

Comunicatul de sâmbătă avertizează, de asemenea, că orice provocare militară în apropierea frontierelor terestre sau maritime între Nord şi Sud va fi urmată de "un coflict la scară largă şi un război nuclear".

Ce spun americanii

Strategii SUA, principalul aliat al Coreei de Sud, afirmă că ameninţările Nordului nu sunt neobişnuite. De altfel, tehnic, cele două state se află încă în stare de război, deoarece conflictului dintre anii 1950 şi 1953 s-a încheiat cu armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. Totuşi, chiar dacă Nordul a mai anunţat în trecut anularea armistiţiului, decizia deschide, teoretic, calea reluării ostilităţilor. Aşa că americanii au declarat că iau "în serios" ameninţările Coreei de Nord.
"Am văzut informaţiile despre un nou comunicat deloc constructiv al Coreei de Nord. Luăm aceste ameninţări în serios şi rămânem în relaţii strânse cu aliatul sud-coreean", a declarat Caitlin Hayden, purtător de cuvânt al Consiliului naţional de Securitate.

Rusia îndeamnă la calm

Un reprezentant al Ministerului rus de Externe a făcut un apel către cele părţi pentru „reţinere maximă". "Ne aşteptăm ca cele două tabere să dea dovadă de responsabilitate şi de reţinere maximă", a declarat Grigori Logvinov.
Sursa: Mediafax
Sursa foto: telegraph.co.uk

Joomla SEF URLs by Artio