coreea nord kimCoreea de Nord trăieşte într-un adevărat univers orwellian şi dovedeşte asta cu fiecare ameninţare.

A anunţat că întrerupe orice legături cu Coreea de Sud, apoi, că a deschis calea războiului din punct de vedere al procedurilor constituţionale, măsură urmată de mutarea a două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est. Mai nou, Nordul ameninţă cu războiul termonuclear şi îndeamnă, totodată, străinii din Coreea de Sud să părăsească ţara pentru a nu se expune eventualelor ostilităţi. Comunicatul a fost remis de Comitetul Nord Coreean pentru Pace în regiunea Asia-Pacific.

Nordul şi universul orwellian

Vă sună cunoscut? E aproape la fel ca în celebrul roman al lui George Orwell, O mie nouă sute optzeci şi patru, în care structurile statului totalitar Oceania erau denumite „invers":
Ministerul Păcii (se ocupa cu tot ceea ce avea legătură cu războiul), Ministerul Adevărului (responsabil cu falsificarea continuă a trecutului şi reactualizarea acrestua în funcţie de „necesităţi" cu presa, literatura şi filmele de propagandă), Ministerul Abundenţei (care raţionaliza mâncarea şi bunurile de consum) şi, în sfârşit, Ministerul Iubirii, care era responsabil cu porţia zilnică de „două minute de ură" şi avea în subordine temuta Poliţie a Gândirii.
Părăsind universul creat de Orwell în 1948 şi revenuind în 2013, iată ce anunţă Comitetul Nord-Coreean pentru Pace. „Peninsula coreeană se îndreaptă către un război termonuclear.
În caz de război, nu vrem ca străinii care trăiesc în Coreea de Sud să fie expuşi", se arată într-un comunicat al Comitetului, organ de propagandă al regimului.
Phenianul, care a instalat recent două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est, a anunţat vineri că nu poate să mai garanteze securitatea misiunilor diplomatice din capitală începând de la 10 aprilie. Pînă acum, niciuna dintre ţările care au misiuni diplomatice la Phenian nu a apreciat totuşi ca necesară măsura evacuării personalului.

Japonia ia măsuri

Retorica Nordului necesită totuşi măsuri de precauţie.
Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării. Presa japoneză scrie că alte rachete de tip Patriot vor fi mobilizate, de asemenea, în alte două locaţii, în regiunea Tokyo. Baterii de interceptori vor fi instalate şi pe Insula Okinawa, în sudul ţării, a anunţat luni Itsunori Onodera, ministrul Apărării.

Joomla SEF URLs by Artio