racheta nord coreeaRetorica Nordului se intensifică! Armata nord-coreeană a anunţat, joi, că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, Statul Major General al armatei informează oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi "zdrobite prin mijloace de atac nuclear". "Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată", se mai arată în comunicat.

Care e capacitatea reală de luptă a Nordului?

Phenianul a efectuat cu succes un test nuclear în urmă cu câteva săptămâni. Asta nu înseamnă neapărat că Nordul dispune şi de tehnologia necesară unui atac atomic. Pe de altă parte, cel puţin aparent, SUA şi aliaţii săi nu dispun de informaţii complete privind capacitatea reală de atac a Nordului.
De exemplu, pe 12 decembrie 2012, Coreea de Nord a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă de acţiune, considerată o rachetă balistică. Unii experţi consideră că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară efectuării unor tiruri cu rachete intercontinentale. De altfel, majoritatea strategilor sunt de părere că Nordul nu are capacitatea de a instala focoase nucleare pe rachete balistice capabile să atingă bazele americane în Pacific şi, cu atât mai puţin, teritoriul continental american. Hawaii şi Guam sunt considerate în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie create de către Coreea de Nord, care ar putea atinge, în schimb, baze americane din Japonia şi Coreea de Sud.

Retorică sau pregătire de război?

Cert este că retorica belicoasă a Nordului cunoaşte noi culmi: „Momentul exploziei se apropie repede", se adaugă în comunicatul amintit, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de "astăzi" (joi) sau "mâine" (vineri). "Ţinând cont de această situaţie, Statul Major General al armatei nord-coreene, însărcinat cu toate operaţiunile, va adopta contramăsuri militare practice puternice", se arată în continuare în document.
Statul Major apreciază că responsabilitatea actualei crize revine în întregime Statelor Unite, evocând participarea unor bombardiere americane B-52 şi B-2, capabile să transporte bombe nucleare, la manevre militare comune cu Coreea de Sud, care se desfăşoară în prezent.
"Întreaga peninsulă coreeană nu a mai fost expusă, niciodată ca acum, unui asemenea pericol de război nuclear", se avertizează în comunicat.
Cum războiul dintre cele două Corei nu a fost încheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistiţiu, acestea sunt, tehnic, încă în stare de război.
Atât Coreea de Sud, cât şi Japonia sunt aliaţi ai SUA, iar manevrele militare comune pe care americanii le fac, periodic, împreună cu Sudul, stârnesc, de fiecare dată, ameninţări dure din partea regimului dictatorial al Nordului.

Răspunsul americanilor

Casa Albă a cerut deja Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările şi să se conformeze obligaţiilor internaţionale. „Am văzut o nouă declaraţie a Coreei de Nord, care agită încă o dată o ameninţare neconstructivă", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional American de Securitate.
"Aceasta este o nouă declaraţie provocatoare care izolează încă un pic Coreea de Nord de restul comunităţii internaţionale şi subliniază nevoia sa de dezvoltare economică", a adăugat ea.
"Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările provocatoare şi să se conformeze mai degrabă obligaţiilor sale internaţionale", a continuat Hayden.

Sursa: Mediafax

Joomla SEF URLs by Artio