coreea nord kimCoreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil, a anunţat, vineri, agenţia sud-coreeană Yonhap, citând un oficial de rang înalt guvernamental de la Seul. Ministerul Apărării din Coreea de Sud, care a confirmat joi instalarea de către Phenian a primei rachete pe coasta de est, nu a făcut comentarii cu privire la această nouă informaţie.
„S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete Musudan cu rază medie de acţiune către coasta de est şi le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare", a declarat un oficial de rang înalt citat de agenţie.

Ce este o rachetă Musudan

Racheta de tip Musudan a fost prezentată prima dată la o defilare militară în octombrie 2010. Aceasta ar avea o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea lovi ţinte localizate în Coreea de Sud şi Japonia.
Însă, în cazul în care ar fi echipată cu încărcătură uşoară, raza de acţiune ar putea fi mai mare cu 1.000 de kilometri, putând acoperi, de exemplu, distanţa până la insula Guam, din Oceanul Pacific, acolo unde se află care se află baze militare americane importante.
Totuşi, manevrele Nordului ar putea reprezenta pregătiri pentru un tir de rachetă pe data de 15 aprilie, care marchează zilua de naştere a fondatorului regimului stalinist nord-coreean Kim Il-sung (15 aprilie 1912 – 8 iulie 1994).
Sursa: Mediafax

Joomla SEF URLs by Artio