andrei nastase chisinauCurtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a menținut, prin hotărâre definitivă, decizia luată anterior de Judecătoria Chişinău şi de Curtea de Apel, privind anularea scrutinului din 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova. Alegerile fuseseră câștigate de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (centru-dreapta).

Judecătoria Chişinău a anulat, săptămâna trecută, scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de Andrei Năstase. Decizia a fost confirmată de Curtea de Apel, iar acum, irevocabil, și de Curtea Supremă de Justiție a Rep. Moldova.

Partidul Socialist ceruse instanţei să declare nule alegerile locale anticipate desfăşurate în 3 iunie, argumentând că Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (centru-dreapta), a organizat acţiuni electorale în ziua celui de-al doilea tur de scrutin, scrie mediafax. "Pentru mafie, nu contează votul cetăţenilor. Este o decizie arbitrară" , a declarat Andrei Năstase săptămâna trecută, potrivit cotidianului Jurnal de Chişinău.

Andrei Năstase a câştigat turul doi al alegerilor din Chişinău la o diferenţă de 12.644 de voturi faţă de Ion Ceban.

"Astăzi a fost ucisă democraţia", a afirmat, potrivit Unimedia, Andrei Năstase după anunţarea deciziei Instanței Supreme a Rep. Moldova.

"Ambasada SUA în Moldova a luat cunoștință de decizia Curții Supreme de Justiție de a menține hotărârea judecătorească din 3 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău. Alegerile libere, corecte și transparente sunt fundamentul oricărei democrații și trebuie să se conformeze normelor internaționale. Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri. Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova", a fost reacția Ambasadei SUA în Rep. Moldova, transmisă printr-un mesaj publicat pe pagina oficială de facebook a misiunii diplomatice.

Și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a arătat extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidării alegerilor pentru primăria oraşului Chişinău, potrivit Jurnal.md. "Voinţa oamenilor exprimată în alegeri libere şi corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relaţiile cu UE, nu au fost respectate", susţine Peter Michalko, potrivit sursei citate.

Joomla SEF URLs by Artio